Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odraz světla na rovinném zrcadle

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odraz světla na rovinném zrcadle"— Transkript prezentace:

1 Odraz světla na rovinném zrcadle
Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Odraz světla na rovinném zrcadle Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_6 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Optika Téma: Rovinná zrcadla Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 20 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o rovinných zrcadlech.

2 Odraz světla na rovinném zrcadle

3 Podle tvaru rozlišujeme:
Zrcadlo je dostatečně hladký povrch odrážející světlo, čímž vzniká obraz předmětu před zrcadlem. Podle tvaru rozlišujeme: Rovinné zrcadlo Duté zrcadlo Vypuklé zrcadlo

4 Rovinné zrcadlo, jehož povrch je poměrně rovný, tudíž nemá jeho obraz žádné speciální defekty (deformace, zvětšení či zmenšení objektu). Jinými slovy se úhel odrazu rovná úhlu dopadu.

5 Účinky V rovinném zrcadle mění rovnoběžný (kolimovaný) paprsek světla svůj směr šíření, přičemž stále zůstává rovnoběžný. Obrazy vzniklé v rovinném zrcadle jsou vždy zdánlivé, vzpřímené, stejně veliké a souměrné s předmětem podle roviny zrcadla.

6 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rovinn%C3%A9_zrcadlo


Stáhnout ppt "Odraz světla na rovinném zrcadle"

Podobné prezentace


Reklamy Google