Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Saturn Sluneční soustava Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Saturn Sluneční soustava Název školy"— Transkript prezentace:

1 Saturn Sluneční soustava Název školy
Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Saturn Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_8 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Astronomie Téma: Sluneční soustava Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o planetě Saturn.

2 Saturn

3 Základní fakta Šestá planeta sluneční soustavy, po Jupiteru druhá největší. Jedná se plynného obra, který nemá pevný povrch, ale pouze velice hustou atmosféru, která postupně přechází do pláště. Kolem Slunce oběhne jednou za 29,46 let. Objem Saturnu je přibližně 764krát větší, než je objem Země. Teplota ve vrchních vrstvách dosahuje asi -140 °C, zatímco teplota jádra se odhaduje na necelých °C.

4 Struktura planety Saturn je tvořen ze 75 % vodíku a 25 % helia se stopovým množstvím methanu, vody a amoniaku. Vlivem vzrůstající teploty a tlaku v nižších vrstvách přechází vodík do kapalného skupenství a vytváří obrovský oceán kapalného vodíku. Více ke středu vodík získává kovový charakter. Jádro je tvořeno pravděpodobně skalnatým materiálem a je 22krát těžší než Země.

5 Oběžná dráha Saturnu Saturn má na své oběžné dráze mnoho objektů.
K roku 2009 má 62 potvrzených měsíců, z nichž je největší Titan, který má jako jediný měsíc ve sluneční soustavě hustou atmosféru. Saturn je známý pro své prstence tvořené částečky různé velikosti od prachových zrnek po objekty veliké desítky metrů. Původ těchto prstenců dodnes není zcela znám.

6 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Saturn_%28planeta%29


Stáhnout ppt "Saturn Sluneční soustava Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google