ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Druhy živností Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
PODNIKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI DRUŽSTVO.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Podnikání.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Pracovní právo. Pohovor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Obchodní zákoník a rejstřík Ročník / obor studia:II.
Podnikání Jak se pustit do podnikání…. podnikatelský záměr volba, v čem bude podnikat volba, v čem bude podnikat průzkum průzkum plán realizace plán realizace.
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO28 Název.
Živnostenské právo Jan Pospíšil Karolína Růžičková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Podniková ekonomika.
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Pojem přeměna obchodní společnosti
Příjmy ze samostatné činnosti
Národní institut dětí a mládeže – oddělení neformálního vzdělávání
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název vzdělávacího materiálu
BANKOVNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vízum a vízové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Digitální učební materiál
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Právo sociálního zabezpečení
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Název projektu: Moderní škola
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Právnická fakulta MU Brno březen 2017 © petr průcha
Živnost.
Podnik a podnikání Ing. Kateřina dušáková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
ZÁSOBOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

PRACOVNÍ LIST Kontrolní otázky 1.Jaké jsou důvody vzniku a založení soukromých podniků? Důvody zakládání soukromých podniků: ●motiv zisku ●seberealizace ●osobní nezávislost ●ztráta zaměstnání ●tradice ●možnost zaměstnat ostatní členy rodiny

2.Uveďte, které významné zákony vymezují podnikání v ČR. Významné zákony vymezující podnikání v ČR: ▲OBCHODNÍ ZÁKONÍK ▲ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON ▲OBČANSKÝ ZÁKONÍK ▲ZÁKON O OBCHODNÍCH KORPORACÍCH (od )

3.Co je to živnost? Živnost je: 1) soustavná činnost, 2) provozovaná samostatně, 3) vlastním jménem, 4) na vlastní odpovědnost (účet), 5) za účelem dosažení zisku, 6) za podmínek stanovených živnostenským zákonem.

4.Kdo může být podnikatelem? Podnikatelem může být: ● fyzická osoba – občan (právní způsobilost k podnikání po dosažení věku 18 let) ● právnická osoba – skupiny lidí (podle zákona samostatný právní subjekt)

5.Jaké jsou podmínky k provozování živností? Podmínky k provozování živností: ▲všeobecné ►dosažení věku 18 let ►právní způsobilost ►bezúhonnost (prokázání výpisem z trestního rejstříku) ►žádné nedoplatky vůči státu (na daních, na zdravotním a sociálním pojištění) ▲zvláštní ►odborná způsobilost (prokázání vzdělání, případně délky praxe) ►jiná způsobilost (profesní, morální vlastnosti)

6.Jaký je postup získání živnostenského oprávnění pro fyzickou osobu? Postup získání živnostenského oprávnění pro fyzickou osobu: 1) žádost o živnostenské oprávnění fyzické osoby (vyplnění jednotného registračního formuláře na centrálním registračním místě na živnostenském úřadu) 2) zápis do živnostenského rejstříku 3) registrace k daním, sociálnímu a zdravotnímu pojištění

7.Co je to živnostenský rejstřík? ŽIVNOSTENSKÝ REJSTŘÍK je seznam, do kterého se zapisují všechna živnostenská oprávnění a jejich změny, má evidenční charakter, část živnostenského rejstříku je veřejná.

8.Jak rozdělujeme živnosti a uveďte příklad? ROZDĚLENÍ ŽIVNOSTÍ: ▲OHLAŠOVACÍ ►ŘEMESLNÉ (př. kadeřnictví, truhlářství, hostinská činnost, řeznictví, hodinářství, pekařství, cukrářství) ►VÁZANÉ (př. autoškola, vedení účetnictví) ►VOLNÉ (př. velkoobchod, maloobchod) ▲KONCESOVANÉ (př. výroba zbraní, provozování cestovní kanceláře, pohřební služba, taxislužba)

9.Jaké jsou podmínky provozování ohlašovacích a koncesovaných živností? Podmínky provozování: ● pro řemeslné živnosti: ►všeobecné ►vzdělání, případně praxe nebo rekvalifikace ● pro vázané živnosti: ►všeobecné ►vzdělání ►praxe, případně rekvalifikace ● pro volné živnosti: ►všeobecné ● pro koncesované živnosti: ►všeobecné i zvláštní (odborná a jiná způsobilost) ►schválení příslušným orgánem státní správy

10.Jaké znáte oprávnění k živnostenskému podnikání? Oprávnění k živnostenskému podnikání od je výpis z živnostenského rejstříku: ● pro ohlašovací živnosti (podnikání začíná dnem ohlášení živnosti, dříve se vydával živnostenský list); ● pro koncesované živnosti (podnikání začíná dnem nabytí právní moci rozhodnutí o udělení koncese, dříve se vydávala koncesní listina).

11.Jaké jsou možnosti zániku živnosti? Možnosti zániku živnosti jsou: ● smrt podnikatele; ● zánik právnické osoby, výmazem zahraniční osoby z obchodního rejstříku; ●uplynutí doby (bylo-li podnikání na dobu určitou); ●rozhodnutím živnostenského úřadu o zrušení živnostenského oprávnění.

Zdroj Česká republika. ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON: texty zákonů, obsahová náplň živností, živnostenské úřady, právní stav ke dni In: zákon č. 455/1991 Sb. Praha: C. H. Beck, 2008, č. 81, ISBN