Žít život sloužící Životu.  „Vidět“: Vnímat a porozumět situaci  „Soudit“: Reflektovat ve světle evangelia  „Jednat“: Navrhovat další praktické kroky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

Život v obecenství – Zpověď
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
NELZE CHÁPAT CÍRKEV BEZ JEJÍHO MATEŘSTVÍ Promluva Svatého Otce Františka na 19. zasedání Světové únie generálních představených ženských řeholí
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
Ostrava Lukáš 18 7Což teprve Bůh! Nezjedná on právo svým vyvoleným, kteří k němu dnem i nocí volají, i když jim s pomocí prodlévá? 8 Ujišťuji.
Přijď Duchu svatý.
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
Uvedení do křesťanského života
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Kurzy Alfa – stručné představení
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Kéž je radost a láska zmrtvýchvstalého Ježíše stále s vámi, ve vás a mezi vámi, abychom se všichni stali pravými svědky lásky jeho Otce ke světu. „Neboť.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
1. Zavítej k nám, Duchu svatý | s Otcem synem též podstaty | a rozlej se v srdcích našich | v darech spasení nejdražších.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
1. Ó kéž bych tisíc jazyků měl | a tisícerá ústa k nim, | bych lépe než kdo jiný uměl | ze hloubi srdce s plesáním | vždy novou vynést píseň chval o tom,
Iniciativa kurzů Alfa podzim 2013 Týden modliteb za kurzy Alfa 15. – 22. září 2013.
Motivace křesťanského jednání
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
© Cristino Elena Usilujme o to, aby se Salesiánská rodina stala širokým hnutím osob pro spásu mládeže Usilujme o to, aby se Salesiánská rodina stala širokým.
„Ježíšova blahoslavenství dnes?“ O spirituální dimenzi sociálně pastoračního pracovníka.
Věřím v Svatých obcování
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
1. Ó bratří, tento den | ať novou písní jásá! | Náš jazyk, vazby prost, | ať Páně skutky hlásá! | Jak tenkrát svatý Duch | své věrné vystrojil, | ó prosme,
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
© Elena Cristino Hlavní představený P. Pascual Chávez Villanueva.
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
ŽÍT ŽIVOT SLOUŽÍCÍ ŽIVOTU FARNOST? - ŽITÉ KŘESŤANSTVÍ V DNEŠNÍ DOBĚ Praktický seminář o tom, jak se může farnost proměnit v živoucí organismus.
Kodex Charity Česká republika. Charita Charita a její místo.
Víry dny 2015 Praha V síle Ducha svatého. víry dny 2015 Praha Čím si musí být evangelizující jisty?
Žít život sloužící Životu „Když přicházíte k němu, kameni živému, jenž od lidí byl zavržen, ale před Bohem je ‚vyvolený a vzácný‘, i vy sami jako živé.
MISIJNÍ VÝJEZDY Pokračují i v roce Kdo pojede?
Svědectví – Služba – Slavení Tak ať svítí vaše světlo před lidmi, aby viděli vaše dobré skutky a vzdali slávu vašemu Otci v nebesích. Mt 5,16.
1 Kterou církev si vybrat? Křesťanský sbor Brno, 26. srpna 2009 Aleš Drbal.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
3colorsofcommunity.org Zaslíbení z Matouše 18,20 Kde jsou dva nebo tři shromáždění v mém jménu tam jsem já uprostřed nich malé skupiny celostné Kristova.
Jirka Pospíšil, AC Ivanovice
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Fundament a jeho strukturace
Karmelitánský Řád.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Žít život sloužící Životu

 „Vidět“: Vnímat a porozumět situaci  „Soudit“: Reflektovat ve světle evangelia  „Jednat“: Navrhovat další praktické kroky VIDĚT – SOUDIT – JEDNAT Petr Hruška: Kurz animátorů DCM Plzeň ; ilustrace: Daniel Ladman

Co se mi vybaví, když se řekne „moje farnost“? V jakých jiných „prostorech života“ kromě své farnosti žiji své křesťanství? Jaká „místa radosti“ či „místa naděje“ prožívám ve své farnosti? Jaká „místa bolesti“ či „místa zklamání“ prožívám ve své farnosti? Jaké oblasti života a služby vnímám ve své farnosti? Petr Hruška: Kurz animátorů DCM Plzeň ; ilustrace: Daniel Ladman

Farnost jako „koinónia“, „ekklésia“ a „parokía“ Farnost jako „ikona Trojice“ Šest „S“ života a služby farnosti Petr Hruška: Kurz animátorů DCM Plzeň ; ilustrace: Daniel Ladman

V následujícím skupině písmen škrtněte pět písmen, takže výsledkem bude jedno srozumitelné slovo v češtině: SS P Ě P T O P L Í S U P M R Á E C N E SS P Ě P T O P L Í S U P M R Á E C N E Níže zobrazených devět smajlíků spojte čtyřmi na sebe navazujícími úsečkami jedním tahem: Petr Hruška: Kurz animátorů DCM Plzeň ; ilustrace: Daniel Ladman

 „parokía“ = rozptýlení Farnost jakožto misijní území, prostor k životu a službě Územní („teritoriální“) farnost, pastorační jednotka, prostory života „missio“ = poslání ODSTŘEDIVÝ SMĚR  „ekklésia“ = svolání Farnost jakožto společenství katolických věřících v Krista Komunitní („personální“) farnost, farní obec, farní společenství „communio“ = společenství DOSTŘEDIVÝ SMĚR  „koinónia“ = podílnictví Farnost jakožto spolupodílnictví na Božím daru spásy Svátostná farnost, eucharistické společenství „mysterium“ = tajemství VERTIKÁLNÍ SMĚR Petr Hruška: Kurz animátorů DCM Plzeň ; ilustrace: Daniel Ladman

 Putující Boží lid Bůh Stvořitel, přirozená dimenze, rozumová reflexe církev jako společnost s přirozenými vazbami – extrém: liberalismus naslouchání společenským vědám a „selskému rozumu“  Tělo Kristovo Ježíš Kristus, jeho oběť, služba a hlásání slova, skutky lásky církev jako hierarchická organizace – extrém: fundamentalismus naslouchání Božímu slovu a Tradici vykládaným v učení církve  Chrám Ducha svatého Duch svatý, tvůrce společenství a dárce charismat, spiritualita církev jako charismatické společenství – extrém: spiritualismus naslouchání osobnímu povolání, svědomí a charismatům Petr Hruška: Kurz animátorů DCM Plzeň ; ilustrace: Daniel Ladman

Petr Hruška: Kurz animátorů DCM Plzeň ; ilustrace: Daniel Ladman

Petr Hruška: Kurz animátorů DCM Plzeň ; ilustrace: Daniel Ladman

 Slavení – radostné a inspirativní Poslání: „To čiňte na mou památku“ (Lk 22,19) Zaslíbení: „Toto je mé tělo… Toto je má krev“ (Mk 14,22.24) Identita: jsme „živou, Bohu milou obětí“ (Ř 12,1)  Služba – účinná a milosrdná Poslání: „Buďte milosrdní, jako je milosrdný váš nebeský Otec“ (Lk 6,36) Zaslíbení: „Cokoli jste učinili tomu z nejmenších, mně jste učinili“ (Mt 25,40) Identita: jsme „činitelé slova“ (Jak 1,22)  Svědectví – odvážné a pokorné Poslání: „Jděte do celého světa a kažte evangelium“ (Mk 16,15) Zaslíbení: „Kdo vás slyší, mne slyší“ (Lk 10,16) Identita: jsme „posly Kristovými“ (2 Kor 5,20) Petr Hruška: Kurz animátorů DCM Plzeň ; ilustrace: Daniel Ladman

 Společenství – láskyplné vztahy a malé skupiny Poslání: „Jako jsem já miloval vás, i vy se milujte navzájem“ (Jan 13,34) Zaslíbení: „Kde jsou dva nebo tři…, tam jsem já uprostřed nich“ (Mt 18,12) Identita: jsme „údy těla Kristova“ (1 Kor 12,27)  Spolupráce – na základě darů a schopností Poslání: „Kdo je z vás největší, bude vaším služebníkem“ (Mt 23,11) Zaslíbení: „Kdo přijímá vás, přijímá mne“ (Mt 10,40) Identita: jsme „spolupracovníci na Božím díle“ (1 Kor 3,9)  Svatost – odevzdaná a zapálená spiritualita Poslání: „Učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorný srdcem“ (Mt 11,29) Zaslíbení: „Získávejte mi učedníky… a hle, já jsem s vámi…“ (Mt 28,19-20) Identita: jsme „spolunapodobitelé Kristovi“ (Fp 3,17) Petr Hruška: Kurz animátorů DCM Plzeň ; ilustrace: Daniel Ladman

 Správa – citlivé a zmocňující vedení Výzva: spolupracující pastýři – „spolupracovníci naší radosti“ (2 Kor 1,24) Model: „Syn člověka nepřišel, aby si dal sloužit, ale aby sloužil“ (Mk 10,45)  Struktury – pružná a podpůrná organizace Výzva: duchaplné struktury – „litera zabíjí, ale Duch dává život“ (2 Kor 3,6) Model: „Semeno vzchází a roste samo od sebe“ (Mk 4,27)  Správcovství – štědré a efektivní hospodaření Výzva: štědrá solidarita – „Bůh má moc zahrnout nás všemi dary své milosti, abychom vždycky měli dostatek všeho, co potřebujeme, a ještě nám přebývalo pro každé dobré dílo“ (2 Kor 9,8) Model: „Kristus byl bohatý, ale pro nás se stal chudým, abychom my jeho chudobou zbohatli“ (2 Kor 8,9) Petr Hruška: Kurz animátorů DCM Plzeň ; ilustrace: Daniel Ladman

Osobní a společný „pastorační valčík“ – i spolu s farářem Ocenění dobrého, nezahořknutí ze špatného Vytváření prostoru pro místní růst a hledání požehnání i jinde Využívání služby pastoračního doprovázení Další inspirace – Přemítání o farnosti z diecézního Zpravodaje Další materiály – Dokumenty a Odkazyhttp:// Petr Hruška: Kurz animátorů DCM Plzeň; ilustrace: Daniel Ladman

a nashledanou někdy příště Žít s těmi zde i s těmi tam Být láskou dnešku zítřku nadějí Žít tím co žije a to co umírá Provázet k smrti co život otvírá Žít život sloužící Životu Petr Hruška: Kurz animátorů DCM Plzeň ; ilustrace: Daniel Ladman