Věková hranice českého práva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pracovní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Občanský zákoník – fyzické osoby Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám -
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_12_ Státní vyznamenání Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vláda ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Postup při zřizování obchodní společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Věková hranice českého práva
Název vzdělávacího materiálu
Název projektu: Moderní škola
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanské soudní řízení I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Digitální učební materiál
Komunikace a interakce
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Trestní zodpovědnost.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Občanské soudní řízení I.
Matriční úřad.
Občanské soudní řízení I.
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

Věková hranice českého práva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

= způsobilost mít práva a povinnosti. Právní subjektivita je možnost být nositelem práv nebo povinností. Fyzické osoby nabývají právní subjektivity narozením a ztrácí ji úmrtím. Způsobilost k právním úkonům = možnost nabývat práv a povinností v důsledku vlastního jednání. Způsobilosti k právním úkonům nabývají fyzické osoby v plné míře až v okamžiku dosažení plnoletosti (po dosažení 18. roku nebo uzavřením manželstvím). Soud může fyzickou osobu zbavit způsobilosti k právním úkonům a nebo ji omezit z důvodu prokázané trvalé nebo dočasné duševní poruchy. Právnické osoby: právní subjektivita splývá v jedno se způsobilostí k právním úkonům, nabývá se vznikem právnické osoby a pozbývá jejím zánikem.

= projev vůle směřující ke vzniku, změně nebo zániku práv nebo povinností, které právní předpisy s takovým projevem spojují (př. kupní smlouva). Vůli lze projevit ústně nebo písemně, jednáním nebo opomenutím. Právní úkon lze rozlišit podle počtu stran na jednostranné (závěť), dvoustranné (smlouva) a vícestranné (smlouva o sdružení více osob). Nejběžnějším právním úkonem je smlouva – vzniká domluvou smluvních stran, je uzavřena okamžikem, kdy přijetí návrhu na uzavření smlouvy nabývá účinnosti.

Fyzická osoba = občan, jednotlivec; Právnická osoba = společenský útvar, organizace, společnost. Právnické osoby jsou uměle vytvořené a dělíme je na: a) korporační pr. o. (sdružení více fyzických či právnických osob k určité společné činnosti, př. obchodní společnosti, politické strany, zájmová sdružení aj.) b) nadační pr. o. (instituce založené k vyčlenění majetku s účelovým určením jeho použití).

Zletilý = fyzická osoba nabývá způsobilosti k právním úkonům. Zletilost je dosažena obecně 18. rokem života člověka (nebo uzavřením manželství – nejdříve 16. rok člověka). Nezletilý = fyzická osoba, která nedosáhla věku 18 let a nebo neuzavřela manželství. Nezletilý může činit pouze ty právní úkony, které jsou svou povahou přiměřené jeho rozumové a volní vyspělosti odpovídající jeho věku. Za nezletilou osobu provádějí všechny potřebné právní úkony její právní zástupci (rodiče, soudem ustanovení opatrovníci apod.).

Trestní odpovědnost nezletilých osob má zvláštní úpravu. Trestní právo ČR rozlišuje 2 kategorie nezletilých: a) ti, kteří ještě nedovršili 15. rok věku nenesou trestní odpovědnost (soud jim za spáchaný trestný čin musí nařídit ochrannou výchovu); b) mladiství (nezletilí, 15.–18. rok věku) – odpovídají plně za své činy, jejich trestání je oproti zletilým osobám upraveno. Mladistvému může soud také uložit ochrannou výchovu. Při potrestání mladistvého odnětím svobody se výměra jeho trestu oproti zletilým osobám snižuje na polovinu (přičemž horní hranice trestní sazby nesmí převyšovat 5 let a dolní hranice 1 rok). Mladiství, kteří vykonali zločin, za nějž lze uložit výjimečný trest, mohou být také odsouzeni na 5–10 let (trest vykonávají ve zvláštních věznicích nebo odděleních, žádný styk s dospělými odsouzenými).

Občanská demokratická strana Jednostranný právní úkon Možnost být nositelem práv nebo povinností Marcela Světlá Možnost nabývat práv a povinností v důsledku vlastního jednání Dvoustranný právní úkon Fyzická osoba Právnická osoba Způsobilost k právním úkonům Smlouva Právní subjektivita Závěť

Nabývaná práva a povinnosti Plná způsobilost k právním úkonům Způsobilost k uzavření manželství Způsobilost k uzavření pracovní smlouvy Způsobilost k získání živnostenského oprávnění Právo volit Právo být volen do Poslanecké sněmovny Právo být volen do Senátu nebo do funkce prezidenta republiky Věková hranice Dosažení 18 let nebo uzavření manželství Dosažení 18 let nebo dosažení 16 let + souhlas soudu Dosažení 15 let Dosažení 18 let Dosažení 21 let Dosažení 40 let

Žáci se ve skupinkách po čtyřech pokusí zapřemýšlet nad tím, jestli by u některých nabývaných práv a povinností snížili, nebo naopak zvýšili věkovou hranici a proč? Mohou si napsat seznam pro a proti a ve skupince diskutovat. Každá skupinka si poté vybere svého mluvčího a ten řekne ostatním, co si daná skupinka o problému myslí. Při přednesení názorů skupinek, si ostatní píšou poznámky, co se jim líbilo a co ne u ostatních. Na konci učitel vede a usměrňuje závěrečnou diskuzi.

DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště: Vladislav Dudák... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd: Vladislav Dudák... [et al.]. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. Odmaturuj!. ISBN