Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN."— Transkript prezentace:

1 Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Co je to právo? Právo je soubor norem, vydaných a uznaných státem, které jsou pro společnost závazné a jejichž zachování je vynucováno státní autoritou. Tyto normy regulují chování společnosti. Pomocí zákazů příkazů a dovolení stanoví, jaké má chování ve společenských vztazích být. (Jedna z mnoha definicí)

3 Svoboda Svoboda je mezilidský vztah založený na existenci osobní nezávislosti jedince. Její uskutečňování je omezeno určitými hranicemi (stanovenými právem a chráněnými autoritou státu). Základem svobody je nezávislost. Svoboda je otevřený životní prostor, v němž se můžeme svobodně a samostatně rozhodovat.

4 Každá svoboda má své hranice
Každá svoboda má své hranice. Jestliže se někdo rozhodne získat majetek krádeží, překračuje tak hranice své svobody (stanovené zákonem) a omezuje tak svobodu druhého. Potom musí strpět postih, který mu zákon určuje a o němž rozhodne soud. To znamená nést právní zodpovědnost.

5 Základní práva a svobody
Základní práva a svobody jsou upraveny ústavními zákony a mezinárodními smlouvami na ochranu lidských práv. (Listina základních práv a svobod) Jedná se o práva nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná a nezrušitelná. To znamená, že se jich nelze dobrovolně vzdát, nelze je na nikoho převést, nezaniknou ani uplynutím času a nikdo je nikomu nemůže odejmout či zrušit. Jsou to ty nejdůležitější právní záruky života, zdraví, osobní svobody a majetku, které člověk nebo občan v daném státě má.

6 Rovnoprávnost Rovnoprávnost neznamená absolutní rovnost – rovnost ve výsledcích, ale rovnost lidí před zákonem, který každému měří stejně, rovnost životních šancí.

7 5 základních okruhů práva
1. základní lidská práva a svobody; 2. politická práva; 3. práva národnostních a etnických menšin; 4. hospodářská, sociální a kulturní práva; 5. právo na soudní a jinou právní ochranu.

8 Základní listina práv a svobod ČR
U nás přijata r. 1992; Stala se součástí ústavního pořádku ČR; Je složena z preambule a 6 hlav (44 článků); věnují se 5 základním okruhům práv. Koncepce listiny vychází z mezinárodních úmluv o lidských právech, zejména z Evropské úmluvy o lidských právech a Všeobecné deklarace OSN o lidských právech. Listina obsahuje výčet práv zaručených buď všem lidem (např. právo na život), nebo pouze občanům (např. volební právo).

9 K zamyšlení : Zamyslete se nad citáty slavných a pokuste se o jejich vysvětlení. Nikdy nebude svobodný pro mne, kdo ve strachu žije Horatius Člověk je odsouzen ke svobodě Jean Paul Sartre Vždyť služba filozofii je již svoboda Seneca Kdy člověk jedná svobodně? Pouze tehdy, když jedná nutně. Ludwig Feuerbach

10 Největším životním nebezpečím pro každou bytost je, že ztrácí sebe samu. Proto je nesvoboda vlastním smrtelným nebezpečím pro člověka. Karl Marx Pravda trpí často více horlivostí svých zastánců než nevraživostí odpůrců. Thomas Paine   Spravedlnost bez síly a síla bez spravedlnosti je strašné neštěstí. Joseph Joubert  Tento úkol je zároveň i podmětem k diskuzi, co to vlastně svoboda je a jak jí chápeme.

11 Použité zdroje DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborné školy a pro studijní obory SOU. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2003, 326 s. ISBN EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. Odmaturuj!. ISBN Citáty.In: Citaty [online]. [cit ]. Dostupné z: < Sbírka zákonů. In: Sbirka [online]. [cit ]. Dostupné z: <


Stáhnout ppt "Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN."

Podobné prezentace


Reklamy Google