Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trestní zodpovědnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trestní zodpovědnost."— Transkript prezentace:

1 Trestní zodpovědnost

2 Jak koukat na svět

3 Trestní zodpovědnost ?????

4 odpovědnost za trestné činy.
Trestní zodpovědnost = odpovědnost za trestné činy. Pachatel se musí podrobit se trestu.

5 Může být potrestán každý ???

6 NE

7 ROZHODUJE Věk Nepříčetnost Zmenšená příčetnost

8 KDO NEMŮŽE BÝT POTRESTÁN???
Věk Kdo v době spáchání činu nedovršil patnáctý rok svého věku, není trestně odpovědný. Nepříčetnost Kdo pro duševní poruchu v době spáchání činu nemohl rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání, není za tento čin trestně odpovědný. Zmenšená příčetnost Kdo pro duševní poruchu v době spáchání činu měl podstatně sníženou schopnost rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání, je zmenšeně příčetný.

9 VĚK DO 14 LET – NEZLETILÝ 15 – 17 LET – MLADISTVÝ OD 18 LET - DOSPĚLÝ

10 nezletilý za nezletilce a jeho jednání odpovídá ten, kdo je povinen nad ním vykonávat dohled. Zpravidla jsou to rodiče. rodiče se Zprostí odpovědnosti jen tehdy, pokud prokáží, že náležitý dohled nezanedbali.

11 15 – 17 LET – MLADISTVÝ Při ukládání trestů mladistvým se postupuje podle trestních sazeb, které stanoví zákon za jednotlivé trestné činy, ale tyto sazby se u mladistvých snižují na polovinu, přičemž však horní hranice trestní sazby nesmí převyšovat pět let a dolní hranice jeden rok. V případě, že mladistvý spáchal trestný čin, za který trestní zákon ve zvláštní části dovoluje uložení výjimečného trestu, a že stupeň nebezpečnosti takového trestného činu pro společnost vzhledem k zvlášť zavrženíhodnému způsobu provedení činu nebo k zvlášť zavrženíhodné pohnutce nebo k zvlášť těžkému a těžko napravitelnému následku je mimořádně vysoký, může mu soud uložit trest odnětí svobody na pět až deset let. Doživotní trest je vyloučen.

12 nepříčetnost je takový psychický stav, v němž jednající není schopen rozpoznat nebezpečnost svého chování nebo je nedokáže dostatečně ovládat. Nesmí si tento stav úmyslně přivodil s cílem trestný čin spáchat = „napít se na kuráž".

13 Zmenšená příčetnost = Kdo pro duševní poruchu v době spáchání činu měl podstatně sníženou schopnost rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání, je zmenšeně příčetný.

14 OPAKOVÁNÍ

15 KDO JE MLADISTVÝ ??

16 MLADISTVÝ JE ČLOVĚK VE VĚKU OD LET

17 MŮŽE BÝT TRESTÁN VĚZENÍM MLADISTVÝ ??

18 ANO. DÉLKA TRESTU JE POLOVIČNÍ NEŽ U DOSPĚLÉHO

19 MŮŽE MLADISTVÝ DOSTAT VYJÍMEČNÝ TREST ??

20 NE

21 METODICKÝ POPIS Prezentace slouží k doplnění nové látky – trestní zodpovědnost.. Jednotlivé snímky se posunují klinutím myši. Na závěr žáci odpovídají na jednoduché otázky.

22 POUŽITÉ ZDROJE Foto č. 3 – archiv autora
Text - Trestní zákoník - č. 40/2009 Sb.


Stáhnout ppt "Trestní zodpovědnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google