Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2963 Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2963 Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2963 Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval: Mgr. Ondřej Vraj Určeno pro 9. ročník ZŠ praktické Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Fyzika pro 9. ročník ZŠ praktické Vytvořeno dne: 14. 11. 2012 Odpilotováno ve výuce dne: 15. 11. 2012 Anotace: Prezentace Powerpoint určená žákům 9. ročníku ZŠ praktické. Slouží jako doplněk k učivu o správném zacházení s elektřinou a elektrickými spotřebiči a k učivu o první pomoci při zasažení elektrickým proudem. V závěru jsou uvedeny úkoly pro žáky jako opakování probraného učiva. Materiál lze použít na PC, dotykových obrazovkách či na interaktivní tabuli.

2 Nebezpečí elektřiny

3 Pozor na elektřinu! Elektřina může lidem dobře sloužit. Když člověk ví, jak ji správně používat, může usnadnit hodně práce. Při špatném používání však může hodně ublížit, způsobit velké škody nebo dokonce zabít. Proto je potřeba s elektřinou zacházet velmi opatrně a dodržovat základní pravidla. V této prezentaci si řekneme ta nejdůležitější.

4 Pozor na vysoké napětí! Nikdy nelezeme na stožáry vysokého napětí. Je také nebezpečné si v jejich blízkosti pouštět draka. Kdyby se v drátech zachytil, elektrický proud by ti mohl ublížit. Nikdy se nedotýkáme drátů, které leží spadené na zem, ani se k nim nepřibližujeme.

5 Pozor na mokro! V domácnostech nebývá vysoké napětí, pouze 230 V. Ale i to může člověka zabít. Nejnebezpečnější je, když jsi ve vodě nebo v mokru. Proto: Nesaháme na elektrické spotřebiče, když jsme ve vodě. V koupelně nepoužíváme prodlužovací šňůru. Voda nesmí stříkat na zásuvku.

6 Oprava spotřebičů Nikdy nespravuj sám elektrická zařízení. Nikdy nerozdělávej zásuvky a spotřebiče, které jsou připojení k vedení. Při výměně žárovky musí být vypnutý nebo vytažený přívod elektrického proudu.

7 První pomoc při zásahu proudem Když člověk dostane elektrickou ránu, jeho svaly se sevřou, a pokud drží vadnou šňůru. nemůže ji pustit. Je potřeba nejprve přerušit přívod elektrického proudu. Zasažený se musí co nejrychleji dostat z dosahu proudu. Potom zavolej někoho dospělého, aby poskytl zasaženému první pomoc a zabránil tomu, aby se úraz neopakoval. Když je úraz vážný musí se zavolat lékař.

8 Teď si zopakujeme, co jsme se naučili. Odpověz na následující otázky. Potom klikni, aby se zobrazila správná odpověď.

9 1. Když vidíme viset ze sloupu dráty, můžeme se jich dotýkat? Ne 2. Je bezpečné používat elektrický fén, když jsme ve vaně a koupeme se? Ne 3. Co je potřeba nejprve udělat, když praskne žárovka a my ji chceme vyměnit? Vypnout přívod elektrického proudu. 4. Jaké je telefonní číslo na záchrannou službu? 155

10

11 Zdroje: MACHÁČEK, Martin. Fyzika pro 8. ročník zvláštní školy. 1. vyd. Praha: Septima, 1995, 87 s. ISBN 80-858-0152-3. obrázky a fotografie: kliparty Microsoft Office


Stáhnout ppt "Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2963 Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:"

Podobné prezentace


Reklamy Google