Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_01_PRÁVO.
Věková hranice českého práva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
VY_32_INOVACE_08/3/8 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Právo v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ Úvod do práva.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Správa sociálního zabezpečení
Státní organizace.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Mezinárodní právo a jeho vliv
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Název vzdělávacího materiálu
Informace a informační zdroje
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Manželství v MPS Mgr. Jana Turoňová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název vzdělávacího materiálu
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Název školy: Základní škola Městec Králové
Právní precedenty, soudcovské právo, význam soudní judikatury v kontinentálním právu
Název projektu: Moderní škola
Klasifikace normativních právních aktů
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Správa sociálního zabezpečení
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Správní právo – pojem, zařazení, úloha, předmět, systém, prameny. Ústavní základy a právní regulace veřejné správy.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Mezinárodní právo Mezinárodní smlouva
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
Transkript prezentace:

Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní právo je chápáno jako souhrn všech obecně závazných pravidel chování vytvořených nebo uznaných státem a současně státem vynutitelných, tzn. všech možností, co se smí, nesmí nebo musí Subjektivní právo je odvozeno z práva objektivního a představuje souhrn oprávnění chovat se určitým způsobem, který je upraven a chráněn právem objektivním (právo něco konat, nekonat, požadovat)

Právo a stát Stát - právem institucionalizovaná forma organizace společenského života, která sdružuje obyvatele určitého území v právní celek a má a daném území nejvyšší, suverénní moc nad státním územím i obyvatelstvem Státní moc, státní území,obyvatelstvo Moc zákonodárná, výkonná a soudní Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech, v mezích způsoby, které stanoví zákon

Právní norma Právní norma je všeobecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno ve zvláštní státem uznané formě a jehož dodržování je zajišťováno státní mocí Ústava České republiky, ústavní zákony a ratifikované mezinárodní smlouvy Zákony, zákonná opatření Vládní nařízení, vyhlášky ministerstev a obecně závazná nařízení nižších orgánů, zejména samosprávných Platnost a účinnost právních norem Promlčení a prekluze Normy práva veřejného a soukromého.

Právní vztahy Upraveny právní normou, která určuje rozsah oprávnění a povinností subjektů právního vztahu Subjekty - účastníci právního vztahu Obsah - práva a povinnosti subjektů právního vztahu Objekt - předmět, cíl právního vztahu Způsobilost k právům a povinnostem, právní subjektivita – způsobilost být účastníkem právních vztahů, tj. mít práva a nést povinnosti. U člověka vzniká narozením a zaniká teprve smrtí. Způsobilost k právním úkonům – účastník právního vztahu může svým vlastním jednáním zakládat, měnit nebo rušit právní vztahy. Závisí na věku občana a jeho duševním zdraví, v občanském právu vzniká v plném rozsahu zletilostí, tzn. dovršením věku 18 let.