Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Martin Havlena
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Martin Havlena Číslo VY_32_INOVACE_01_15 občanská výchova Název Morálka a právo Téma hodiny Předmět Občanská výchova Stupeň/Ročník II. st., 7. ročník Anotace Materiál obsahuje obrázky s popisem Očekávaný výstup Poznání rozdílu mezi morálkou a právem. Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Právní norma a institut, morálka, Bible… Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 Morálka a právo

3 Morálka Morálka (z lat. moralitas, správné chování) se zabývá otázkou správného jednání ve společnosti. Od pravidel zdvořilosti se liší tím, že se týká věcí závažných a podstatných. Od práva se morálka obvykle odlišuje tím, že se nedá soudně vymáhat, i když ji společnost často podporuje tím, že přestupníky pohrdá nebo se jim vyhýbá, případně je i vylučuje.

4 Morální zásady Klasickou formou obecné morální zásady je tak zvané Zlaté pravidlo: „Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim.“ (Bible, Tob 4,15) „Jak chcete, aby lidé jednali s vámi, tak jednejte vy s nimi.“ (Bible, Lk 6,31). „Člověk se nemá vůči druhým chovat způsobem, který je mu samému proti mysli. To je jádro vší morálky. Všechno ostatní plyne ze sobecké žádostivosti.“ (Mahábhárata. Anušasána parva, 113,8)

5 Právní normy Všeobecně závazná pravidla chování, jejichž dodržování je vynutitelné státem. Právní normy přijímá parlament jako subjekt zákonodárné mocí. Lze je rozlišovat na: zavazující přikazující – stanoví povinnost nějak jednat, např. platit daně. zakazující – zakazují činit určité kroky, např. uzavírat kartelové dohody. opravňující – umožňují se nějak zachovat, např. uzavřít smlouvu.

6 Právní institut Souhrn právních norem, které upravují určitý druh společenských vztahů, např. vlastnictví, manželství apod., se nazývá právní institut.

7


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"

Podobné prezentace


Reklamy Google