Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
SMLOUVY PODLE Občanského a Obchodního zákoníku
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Finalizace akvizičního procesu
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Smlouvy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Struktura obchodního dopisu a obchodní smlouvy
Materiál slouží při výuce učiva „SMLOUVY“. Kupní smlouva.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 09 Číslo.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Obchodní a platební procesy
Písemnosti při obchodování
Struktura obchodní smlouvy Vypracovali: Jana Polednová Ondřej Tvrdoň.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Obchodní a platební procesy
Smlouvy Petr Machala.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Obchodně-právní závazky
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
DOKUMENTÁRNÍ INKASO.
Obchodní závazkové vztahy
Katedra managementu Řízení obchodu Sjednání obchodu, kontrakt, klíčové dokumenty.
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Struktura obchodní smlouvy
Obchodněprávní závazky
Právní procesy.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Struktura obchodní smlouvy a obchodního dopisu
OBCHODNÍ DOPIS - požadavky:
Práva spotřebitele.
STRUKTURA OBCHODNÍ FAKTURY Hradcová Michaela, Šťastná Veronika, Ustohal Ondřej, Skákalová Jana.
Zplnomocňování - návrh dokumentů
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Dana Ondrejová Uzavírání smluv podle (nového) občanského zákoníku JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Právnická fakulta MU, katedra obchodního práva Advokátka.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Zásobování prodejny a dokumenty s tím spojené Ing. Jan Weiser.
Smlouvy v podnikání 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_11.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Struktura obchodní faktury
Výklad o vybraných smluvních typech
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Obchodněprávní závazky
Uzavírání smluv CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
NĚKOLIK TIPŮ PRO JEDNÁNÍ
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Obchodní smlouva

Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva obchodní smlouva upravuje práva a povinnosti prodávajícího a kupujícího prodávající se zde zavazuje dodat kupujícímu určité zboží a kupující se zavazuje zaplatit kupní cenu tohoto zboží.

Subjektem OS může být: fyzická osoba právnická osoba (a.s., státní podnik,družstva, o.s. apod.) ze smlouvy musí být jasné, která strana je prodávající a která je kupující, obchodní smlouvu upravuje obchodní zákoník §409 - §470 ve smlouvě musí být uvedená kupní cena nebo zde musí být stanoven způsob jejího dodatečného určení, v případě že z jednání o uzavření smlouvy vyplývá vůle stra ji uzavřít i bez určení kupní ceny (v tomto případě je kupující povinen zaplatit kupní cenu stanovenou dle §448

Návrh na uzavření smlouvy: musí být adresován určité firmě a musí být dostatečně určitý – minimálně obsah stanovený obchodním zákoníkem, jinak je pouze výzvou k podání návrhu (př. Neúplná nabídka) navrhovatel musí projevit vůli být vázán obsahem smlouvy v případě včasného přijetí návrhu firmou, které byl určen návrh na uzavření smlouvy návrh na uzavření smlouvy i jeho přijetí jsou účinné teprve po jejich doručení druhé straně tyto písemnosti se zasílají doporučeně

Obchodní smlouva musí obsahovat číslo smlouvy smluvní strany – kdo je odběratel a kdo dodavatel (jejich identifikace, adresa) cena měna předmět plnění (zboží/ služba) čas plnění dodací podmínky platební podmínky (způsob platby, kurz, do kdy bude úhrada) ostatní podmínky podpisy a razítko formální doplnění (např. doba vypovězení smlouvy)

Struktura obchodní smlouvy Všeobecné obchodní podmínky: musí mít písemnou podobu a nesmí vzniknout pochybnosti jaký je jejich obsah, obě strany musí projevit vůli řídit se pravidly a povinnostmi, které při podpisu vznikají a jsou závazná všeobecné obchodní podmínky jsou nepřímým smluvním ujednáním

Druhy obchodních smluv: Kupní smlouva Smlouva o koupi najaté věci (leasingová smlouva) Licenční smlouva předmětů průmyslového vlastnictví Smlouva o dílo Smlouva mandátová Smlouva komisionářská Smlouva o zprostředkování Smlouva o obchodním zastoupení Smlouva o smlouvě budoucí Smlouva o prodeji podniku Smlouva u úvěru Smlouva o uložení věci Smlouva o skladování Smlouva o kontrolní činnosti Smlouva zasilatelská Smlouva o nápravě věci Smlouva o nájmu dopravního prostředku Smlouva o tichem společenství Smlouva o otevření akreditivu Smlouva o inkasu Smlouva o bankovním uložení věci Smlouva o běžném účtu Smlouva o vkladovém účtu

KUPNÍ SMLOUVA právní dokument, který upravuje vztah mezi prodávajícím a kupujícím, prodávající se zavazuje dodat zboží podle podmínek KS a umožnit přechod vlastnictví ke zboží, kupujícímu se zavazuje zboží převzít a zaplatit nejčastější formou obchodní smlouvy KS se řídí občanským zákoníkem tehdy, je jedna smluvní strana fyzická osoba Formy: písemná, ústní (v praxi se nepoužívá)

KUPNÍ SMLOUVA Náležitosti: Podstatné: označení smluvních stran (název, adresa, IČO) datum a místo uzavření kupní smlouvy podpisy smluvních stran tyto náležitosti musí každá smlouva obsahovat, aby byla právním dokumentem a byla právně vymahatelná. Co následuje za podpisem smlouvy není součástí smlouvy, pokud v textu není zmínka, že tento text je nedílnou součástí Nepodstatné: určují vlastní specifikaci obchodního případu druh zboží, jakost, množství, obal, cena, dodací podmínky, platební podmínky, všeobecné podmínky

KUPNÍ SMLOUVA Oprávněné osoby k uzavření KS Majitel podniku, statutární orgán, prokurista, zaměstnanci, kteří mají uzavírání KS v pracovní náplni, zaměstnanci vybaveni plnou mocí V souvislosti s uzavřením kupní smlouvy může dojít mezi kupujícím a prodávajícím k výměně písemností: poptávka, nabídka, objednávka, potvrzení objednávky.

KUPNÍ SMLOUVA Způsoby uzavření KS: V osobním jednání: konají se schůze mezi smluvními stranami, dohadují se podmínky KS, když se dohodnou všechny náležitosti bez výhrad, tak se vyjádří KS písemně (kontrakt), obě strany kontrakt podepíší a moment podpisu je moment uzavření KS. V písemném styku: prodávající a kupující si mezi sebou vyměňují dokumenty vedoucí k uzavření KS (poptávka, nabídka, atd)

KUPNÍ SMLOUVA Struktura kupní smlouvy: název smlouvy je uzavřena v ustanovení § 536 a násl. Obchodního zákoníku označení sml. stran: prodávající, kupující předmět smlouvy a závazky kupujícího a prodávajícího popis zboží cena platební podmínky doba plnění odpovědnost za vady dodání zboží sankční ustanovení změny smlouvy, odstoupení od smlouvy závěrečná ustanovení místo a datum uzavření smlouvy podpisy smluvních stran

SMLOUVA O DÍLO Smluvní strany jsou zde zhotovitel a objednatel, smlouvou o dílo se zavazuje zhotovitel k provedení určitého díla a objednatel se zavazuje k zaplacení ceny za jeho provedení (montáž určité věci, zhotovení určité věci, její údržba atd.) Náležitosti: smluvní strany, dílo, cena,dále – doba zhotovení, vlastník, odpovědnost za škody, způsob placení, podmínky zastoupení, forma je ústní i písemná

SMLOUVA O DÍLO Struktura smlouvy o dílo: označení smluvních stran – objednatel, zhotovitel, zástupci, vymezení pravomocí vymezení předmětu smlouvy o dílo – definice díla, technický popis, podmínky změn sjednání ceny za dílo vymezení času plnění sjednání podmínek úhrady ceny za dílo – platební podmínky záruka za jakost a záruční podmínky – délka záruční lhůty, reklamace, atd. podmínky provedení díla podmínky předání a převzetí díla smluvní pokuty vyšší moc ostatní ustanovení závěrečná ustanovení

SMLOUVA O SMLOUVĚ BUDOUCÍ Je právním dokumentem, smluvní strany se zavazují, že do určité doby spolu uzavřou konkrétní smlouvu (např kupní) Struktura smlouvy o uzavření smlouvy budoucí název smlouvy označení smluvních stran, oprávněná strana, zavázaná strana předmět závazku zánik závazku ostatní ustanovení místo a datum uzavření smlouvy podpisy smluvních stran