STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu : VY_32_INOVACE_SUR_241 Název materiálu : Obiloviny - druhy Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast : Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Září 2012 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení obilovin a jejich druhů Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
O BILOVINY – DRUHY O BR. Č.1 OBR. Č. 1
C HARAKTERISTIKA OBILNIN A OBILOVIN Obilniny – kulturní trávy pěstované pro škrobnatá semena – obilky Obiloviny (cereálie) – vymlácená zrna těchto trav obsahují všechny potřebné živiny pro výživu lidského těla (škrob, bílkoviny, ML, tuky, vitamíny sk. B)
D RUHY OBILOVIN Pšenice obr.č. 2 nejdůležitější a nejrozšířenější chlebovina vyrábí se z ní mouka na pečivo, chléb, cukrářské výrobky, slouží na výrobu škrobu odpad z mouky se nazývá otruby (zadina) – ke krmným účelům
O DRŮDY PŠENICE SE DĚLÍ PODLE : barvy – běloklasá, červenoklasá osinatosti – osinatá, bezosinatá barvy obilek – bělozrnná, červenozrnná barvy pluch – bělavá, žlutá, hnědá, červenohnědá, šedomodročerná tvrdosti – měkká, tvrdá vegetační doby – ozimá, jarní, poloraná
D ALŠÍ DRUHY OBILOVIN O BR. Č. 3 Žito zrno je houževnatější, hůře se mele používá se na výrobu chleba, ethanolu slouží jako zelené krmivo Dělení žita podle : vegetační doby – jarní, ozimé tvrdosti – měkké, tvrdé tvaru klasu – hranolovité, jehlicovité, rybovité délky klasu – krátké, středně dlouhé, dlouhé
D ALŠÍ DRUHY OBILOVIN O BR. Č. 4 Ječmen nejstarší obilovina, přizpůsobivá klimatickým a půdním podmínkám na mouku se běžně nevymílá slouží pro výrobu pivovarského sladu a ke krmným účelům
D ALŠÍ DRUHY OBILOVIN O BR. Č. 5 Oves nenáročný na půdní a klimatické podmínky výživný, vhodný k přípravě dietních pokrmů obsahuje větší množství tuků vhodný k výrobě dětských výživových prostředků Výroba - ovesných vloček, ovesné rýže, krupice a mouky
D ALŠÍ DRUHY OBILOVIN Kukuřice zpracovává se na krupici, křupky, kvalitní škrob, z kukuřičných klíčků se lisuje olej využití – ke krmným účelům, na siláž a zelené krmení Obr.č. 6
D ALŠÍ DRUHY OBILOVIN Proso pro pěstování potřebuje teplejší klima po loupání se z něho upravují jáhly – k přípravě různých pokrmů Další využití – krmivo pro zvířata Obr. č. 7
D ALŠÍ DRUHY OBILOVIN Rýže Vodomilná, teplomilná rostlina pěstovaná v tropických oblastech po loupání, hlazení a leštění slouží k vaření výroba kvalitního škrobu Obr.č. 8
K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. Jaký je rozdíl mezi obilninou a obilovinou? 2. Jaké druhy obilovin znáte? 3. Na jaké produkty se zpracovávají jednotlivé druhy obilí? Obr.č. 9
P OUŽITÉ ZDROJE : Obr.1. ALBANESE, Michael. bonfirehealth.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2. NOVÁK, Ivan. vlans.sk [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3. merriam-webster.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.4. merriam-webster.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.5 merriam-webster.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.6 BIGGS, Matthew; VICAROVÁ, Jakka Mc; FLOWERDOW, Bob. receptyyonline.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
P OUŽITÉ ZDROJE Obr. 7 BUCHMULLER, Bettina. papageinatrium.de [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _gemuse_gal.html _gemuse_gal.html Obr. 8 dia-potraviny.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 9 oxfordlarnersdictiionaries.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 –