STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Přirozené a umělé ekosystémy.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potraviny rostlinného původu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Suroviny Ročník: I. –
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_543 Spotřeba potravin a výroba mouky - Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název projektu: Moderní škola
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Přirozené a umělé ekosystémy.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Období: září – prosinec 2011
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 07 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Transkript prezentace:

STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu : VY_32_INOVACE_SUR_241 Název materiálu : Obiloviny - druhy Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast : Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Září 2012 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení obilovin a jejich druhů Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce

O BILOVINY – DRUHY O BR. Č.1 OBR. Č. 1

C HARAKTERISTIKA OBILNIN A OBILOVIN Obilniny – kulturní trávy pěstované pro škrobnatá semena – obilky Obiloviny (cereálie) – vymlácená zrna těchto trav obsahují všechny potřebné živiny pro výživu lidského těla (škrob, bílkoviny, ML, tuky, vitamíny sk. B)

D RUHY OBILOVIN Pšenice obr.č. 2 nejdůležitější a nejrozšířenější chlebovina vyrábí se z ní mouka na pečivo, chléb, cukrářské výrobky, slouží na výrobu škrobu odpad z mouky se nazývá otruby (zadina) – ke krmným účelům

O DRŮDY PŠENICE SE DĚLÍ PODLE : barvy – běloklasá, červenoklasá osinatosti – osinatá, bezosinatá barvy obilek – bělozrnná, červenozrnná barvy pluch – bělavá, žlutá, hnědá, červenohnědá, šedomodročerná tvrdosti – měkká, tvrdá vegetační doby – ozimá, jarní, poloraná

D ALŠÍ DRUHY OBILOVIN O BR. Č. 3 Žito zrno je houževnatější, hůře se mele používá se na výrobu chleba, ethanolu slouží jako zelené krmivo Dělení žita podle : vegetační doby – jarní, ozimé tvrdosti – měkké, tvrdé tvaru klasu – hranolovité, jehlicovité, rybovité délky klasu – krátké, středně dlouhé, dlouhé

D ALŠÍ DRUHY OBILOVIN O BR. Č. 4 Ječmen nejstarší obilovina, přizpůsobivá klimatickým a půdním podmínkám na mouku se běžně nevymílá slouží pro výrobu pivovarského sladu a ke krmným účelům

D ALŠÍ DRUHY OBILOVIN O BR. Č. 5 Oves nenáročný na půdní a klimatické podmínky výživný, vhodný k přípravě dietních pokrmů obsahuje větší množství tuků vhodný k výrobě dětských výživových prostředků Výroba - ovesných vloček, ovesné rýže, krupice a mouky

D ALŠÍ DRUHY OBILOVIN Kukuřice zpracovává se na krupici, křupky, kvalitní škrob, z kukuřičných klíčků se lisuje olej využití – ke krmným účelům, na siláž a zelené krmení Obr.č. 6

D ALŠÍ DRUHY OBILOVIN Proso pro pěstování potřebuje teplejší klima po loupání se z něho upravují jáhly – k přípravě různých pokrmů Další využití – krmivo pro zvířata Obr. č. 7

D ALŠÍ DRUHY OBILOVIN Rýže Vodomilná, teplomilná rostlina pěstovaná v tropických oblastech po loupání, hlazení a leštění slouží k vaření výroba kvalitního škrobu Obr.č. 8

K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. Jaký je rozdíl mezi obilninou a obilovinou? 2. Jaké druhy obilovin znáte? 3. Na jaké produkty se zpracovávají jednotlivé druhy obilí? Obr.č. 9

P OUŽITÉ ZDROJE : Obr.1. ALBANESE, Michael. bonfirehealth.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2. NOVÁK, Ivan. vlans.sk [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3. merriam-webster.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.4. merriam-webster.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.5 merriam-webster.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.6 BIGGS, Matthew; VICAROVÁ, Jakka Mc; FLOWERDOW, Bob. receptyyonline.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

P OUŽITÉ ZDROJE Obr. 7 BUCHMULLER, Bettina. papageinatrium.de [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _gemuse_gal.html _gemuse_gal.html Obr. 8 dia-potraviny.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 9 oxfordlarnersdictiionaries.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 –