Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"— Transkript prezentace:

1 Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_256 Název materiálu: Živočišní škůdci mouky Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Listopad 2012 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení živočišných škůdců mouky Metodický pokyn:Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práci

3 Živočišní škůdci mouky Obr. č. 1

4 Škůdci mouk: laboratorně se škůdci mouk zjišťují vizuálně zkouškou po nahřátí na °C a následným prosátím pomocí síta,krouživým pohybem ve třech dávkách; uvedená metoda se používá ke stanovení napadení škůdci, v kterémkoli stupni stadia vývoje.

5 Živočišní škůdci: mohou způsobit znehodnocení mouky i obilné masy.
Na místě je proto prevence: důkladné dodržování čistoty a hygieny ve skladech; oplechování dveří, ochranné sítě v oknech; prosévání i nahřívání mouky.

6 MOL MOUČNÝ: motýlek 10 – 14 mm dlouhý;
napadá zrno, mouku i potraviny, ty jsou pak znečištěné, opředené vlákny a mají špatnou chuť; housenky – napadají zrno, mouku i potraviny, své požerky spřádají spolu s trusem do smotků; při větším napadení obilí plesniví a tuchne; samice kladou vajíček - doba vývoje je měsíců.

7 MOL MOUČNÝ OBR. Č 2

8 ZAVÍJEČ MOUČNÝ: motýlek velký asi 10 – 14 mm;
z požerků a trusu se zavinuje do smotků v mouce Obr.č. 3

9 POTEMNÍK MOUČNÝ: brouk velký asi 13 – 17 mm;
larvy nažírají obilné zrno; brouk napadá mouku i zrno. Obr.č 4

10 PILOUS OBECNÝ: brouk velký asi 3 - 4 mm;
nejnebezpečnější škůdce obilí; napadá pouze zrno, z kterého zůstává jen pouhý, prázdný obal Obr. č. 5

11 ROZTOČ MOUČNÝ: brouk velký 13 – 17 mm; napadá mouku i zrno;
vyžírá hlavně klíčky (zárodky nové rostliny) Obr.č. 6

12 Hlodavci: způsobují obrovské ztráty, hlavně obilí;
myši, krysy, potkani; prevencí je oplechování dveří skladů; při napadení – deratizace (hromadná systematická likvidace).

13 Hlodavci: potkan, krysa, myš domácí Obr.č. 7

14 Použité zdroje: BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 – Obr.č. 1 GEMBALOVÁ, Alena. dumzahrada.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: nimi-zatocit/ Obr.č. 2 DRTINA, David. skudci.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 3 LUCÍK. blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: myworld.blog.cz/0811/zavijec-moucny-ephestia-kuehniella Obr.č. 4 DRTINA, David. skudci.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 5 HORČIČKO, Petr; LYSONĚK, Ivo. guh.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 6KOHOUT, David; LODR, Jan. desinsekta.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. č. 7 SCHULER, G. A. a kol. michigan.gov [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google