Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"— Transkript prezentace:

1 Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_242 Název materiálu: Složení obilného zrna Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Září 2012 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení složení obilného zrna Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce

3 Složení obilného zrna Obr. č. 1

4 Řez obilným zrnem Obr. č. 2 Endosperm – moučné jádro
vousek Oplodí, obalové vrstvy – zdřevěnatělé, příčné a hadicové buňky Endosperm – moučné jádro Germ – zárodek nové rostliny (klíček) Bran – obal, oplodí a obalové vrstvy →viz. další obrázek č.3 Osemení, endosperm, moučné jádro → barevné a sklovité buňky Zárodek budoucí rostliny, klíček

5 Obalové vrstvy po zvětšení
Řez obalovou vrstvou zrna Obr. č. 3

6 Obilné zrno se skládá ze tří částí
1. Klíček zárodek budoucí rostliny skládá se ze základů kořínků a listů, z moučného jádra, palisádových buněk, které přivádějí klíčku výživu, celý zárodek přirůstá k těmto buňkám štítkem působí nepříznivě při pečení a proto se při výrobě odstraňuje Složení – tuk, bílkoviny, lecitin, vit. B, E, D, E, ML

7 2. Moučné jádro (osemení, endosperm)
skládá se z buněk naplněných zrnky škrobu a po jeho obvodu je vrstva aleuronových buněk vyplněných bílkovinami (lepkem)→na kvalitě těchto látek, hlavně lepku závisí jakost mouky a její vhodnost pro použití k pekárenským a cukrářským účelům Složení – moučné škrobové buňky, škrob

8 3. Obal (oplodí, obalové vrstvy)
chrání zrno před vysycháním při mletí se obalové vrstvy odstraňují → jsou tvrdé a nestravitelné jen malá část obalových přechází do mouky a tím se zvyšuje biologická hodnota mouky díky vláknině má 4 vrstvy → zdřevnatělé, podélné, příčné a hadicové buňky Složení – vláknina, ML, vitamíny B, PP

9 Kontrolní otázky 1. Popište řez obilného zrna?
2. Z kterých tří hlavních částí se skládá obilné zrno? 3. Z jakého důvodu se u zrn odstraňuje klíček? Obr. č. 4

10 Použité zdroje: BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 – Obr.č.1 PAJDOVÁ, Blanka ssss.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 2 GREEN, Sharon. northwestern.edu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 3. TIFF, Download. usf.edu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 4 LEAKA, Lisa. 100daysofrealfood.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google