Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_466 Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II . Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Ukázka tvorby DUMu v POWERPOINTU procvičuje a ověřuje znalostí žáků o společenství polí . Práce je určena pro práci s interaktivní tabulí.

2 CO ROSTE NA POLI - TEST PŘÍRODOVĚDA – 4. ROČNÍK

3 Polní plodiny Do které skupiny patří?
Obilniny Okopaniny Luskoviny Pícniny Olejniny Textilní plodiny žito, jetel, slunečnice, fazol, oves, pšenice, len, vojtěška, brambory, řepka, ječmen, řepa, čočka, kukuřice, hrách

4 2. Víš, jak je to správně? Škrtni nesprávné slovo:
Polní plodiny jsou byliny/dřeviny. Dýchají kyslík / oxid uhličitý. Stonky/listy rozvádějí vodu s živinami. Plevel rostlinám prospívá/škodí. List používají polní plodiny pro okrasu / k výživě.

5 3. Co chybí? Doplň do věty správnou polní plodinu:
Z obilek ______________ a ______________ se získává při mletí mouka. ____________ se zpracovává na ovesné vločky. _________________ pěstujeme pro jejich dužnaté podzemní hlízy. _____________ má dužnatý kořen – bulvu. Z něho se získává cukr. __________________ otáčí své květy za sluncem. ___________ použil krtek k výrobě látky na své kalhotky.

6 4. Co k čemu patří? Utvoř dvojice – vybarvi
Obilniny Okopaniny Luskoviny Pícniny Olejniny Textilní plodiny Jejich plodem je lusk. Z jejich semen se získává olej. Při růstu se musí okopávat. Pěstujeme je pro jejich plody – obilky. Pěstujeme je pro výrobu látek Používají se ke krmení hospodářských zvířat..

7 5. Víš, jak vypadá? Nakresli pšenici a popiš části jejího těla.

8 Kontrola :

9 Polní plodiny Do které skupiny patří?
Obilniny - Žito, oves, pšenice, kukuřice, ječmen Okopaniny - řepa, brambory Luskoviny – čočka, fazol, hrách Pícniny – jetel, vojtěška Olejniny- slunečnice, řepka Textilní plodiny - len

10 2. Víš, jak je to správně? Škrtni nesprávné slovo:
Polní plodiny jsou byliny. Dýchají kyslík . Stonky rozvádějí vodu s živinami. Plevel rostlinám škodí. List používají polní plodiny pro k výživě.

11 3. Co chybí? Doplň do věty správnou polní plodinu:
Z obilek pšenice a žita se získává při mletí mouka. Oves se zpracovává na ovesné vločky. Brambory pěstujeme pro jejich dužnaté podzemní hlízy. Řepa má dužnatý kořen – bulvu. Z něho se získává cukr. Slunečnice otáčí své květy za sluncem. Len použil krtek k výrobě látky na své kalhotky.

12 4. Co k čemu patří? Utvoř dvojice
Obilniny Pěstujeme je pro jejich plody – obilky. Okopaniny Při růstu se musí okopávat. Luskoviny Jejich plodem je lusk. Pícniny Pěstujeme je pro výrobu látek. Olejniny Z jejich semen se získává olej. Textilní plodiny Používají se ke krmení hospodářských zvířat..

13 5. Víš, jak vypadá? Nakresli pšenici a popiš části jejího těla.
Pšenice jsou jedny z nejstarších rostlin pocházejících z jihozápadní Asie. Pšenice poskytují zrno, které se používá jako potravina, krmivo a jako surovina. Zpracovávají se také stébla (sláma) a otruby (semenné slupky a mouka). Pšenice mají vysokou výživnou hodnotu. V Evropě jsou základní potravinářskou surovinou pro výrobu pečiva, těstovin a rozmanitých pokrmů. Průmyslově se využívá jako surovina k výrobě škrobu, lihu nebo piva, uvažuje se o energetickém využití pšeničné biomasy jako obnovitelného zdroje energie.

14 Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná
Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná


Stáhnout ppt "CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google