Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13."— Transkript prezentace:

1 STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/34.0921 Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_251 Název materiálu: Druhy žitných mouk Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Říjen 2012 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení druhů žitných mouk Metodický pokyn : Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu

3 DRUHY ŽITNÝCH MOUK OBR.Č.1

4 MOUKY MŮŽEME DĚLIT PODLE: druhu obiloviny; granulace (vyjadřuje se velikostí ok síta a množstvím částic, které sítem propadnou); obsah minerálních látek. Obr. č. 2

5 P OUŽITÍ ŽITA : při výrobě piva a lihu; při výrobě kávovin; jako krmivo pro hospodářská zvířata; výroba žitné mouky (chleba). Obr.č. 3, 4, 5, 6

6 T YPOVÉ OZNAČENÍ MOUKY : označení T+ číslo je typové označení mouky; dnes už se nepoužívá, spíše výjimečně; číslo označovalo tisícinásobek obsahu popelovin v sušině, př. označení T 960 → ze 100 g mouky zůstává po spálení 0,960 g popela (0,96 % popelovin v sušině) platí, že čím vyšší číslo, tím má mouka tmavší barvu a naopak.

7 2. Ž ITNÉ MOUKY žitná mouka výražková; žitná mouka chlebová (T 960); žitná mouka tmavá celozrnná jemná; žitná mouka tmavá celozrnná hrubá (T 1700). Obr. č. 7

8 K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. K jakým účelům využíváme žito? 2. Co vyjadřuje typové označení mouky? 3. Jaké druhy žitných mouk znáte?

9 P OUŽITÉ ZDROJE : Obr. č. 1 GAURI, Simona. landsofwsdom.com [online]. [cit. 27.10.2012]. Dostupný na WWW: http://landsofwisdom.com/?p=5135.http://landsofwisdom.com/?p=5135 Obr. č. 2 KOKOSOVÁ, Klára. conovehonakopci.cz [online]. [cit. 27.10.2012]. Dostupný na WWW: http://conovehonakopci.cz/?p=103.http://conovehonakopci.cz/?p=103 Obr. č. 3 CVRKAL, Tomáš. jaso.cz [online]. [cit. 27.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.jaso.cz/dynybyl-staroc-zitna-37-5-0-5l-ean30237-skup31501.php http://www.jaso.cz/dynybyl-staroc-zitna-37-5-0-5l-ean30237-skup31501.php Obr. č. 4 : DRAHOŇOVSKÝ, Pavel. heureka.cz [online]. [cit. 27.10.2012]. Dostupný na WWW: http://kava.heureka.cz/melta-porce-1x-20x7g-kava/specifikace/#sectionhttp://kava.heureka.cz/melta-porce-1x-20x7g-kava/specifikace/#section Obr. č. 5 MAŠEK, Jiří. veterinarnisluzby.cz [online]. [cit. 27.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.veterinarnisluzby.cz/hospodarska_zvirata_vysocina.htmlhttp://www.veterinarnisluzby.cz/hospodarska_zvirata_vysocina.html Obr. č. 6 ŘEZNÍČKOVÁ, Erika. pekarna-erika.cz [online]. [cit. 27.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.pekarna-erika.cz/produkty/16_psenicno.phphttp://www.pekarna-erika.cz/produkty/16_psenicno.php Obr. č. 7 NĚMEC, Jakub. energyvita.cz [online]. [cit. 27.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.energyvita.cz/chlebova-mouka-zitna-1kg-bioharmonie/d-70452/http://www.energyvita.cz/chlebova-mouka-zitna-1kg-bioharmonie/d-70452/


Stáhnout ppt "STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13."

Podobné prezentace


Reklamy Google