Převod do ČB v Adobe Photoshop Základní převod fotografie do škály šedi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Advertisements

Otevření fotografie v programu Adobe Photoshop Stručný popis otevření fotografie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš.
Tvorba přednastavení úprav fotografie v Adobe Lightroom Základní popis tvorby přednastavení úprav Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Uložení fotografie v Adobe Photoshop Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického.
LOGOPEDICKÉ KVARTETO Kvarteto obsahuje sadu karet s orofaciálním cvičením. Soubor karet představuje 32 cvičení rozdělených na cvičení jazyka a úst.
Základy retuše v Adobe Photoshop
Ořez fotografie v Adobe Photoshop Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického.
Výběr pomocí nástrojů v Adobe Photoshop Základní práce s výběrem dané oblasti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS PowerPoint Číslo DUM: III/2/VT/2/2/32 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Finální úpravy fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/60 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Fotokoláž Číslo DUM: III/2/VT/2/3/48 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia Číslo DUM: III/2/VT/2/2/33 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ořez a rámeček fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/51 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti OS Windows Číslo DUM: III/2/VT/2/2/23 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Publikování fotografií Číslo DUM: III/2/VT/2/3/56 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Fotografické retuše Číslo DUM: III/2/VT/2/3/55 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Tabulkový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Počítačová grafika Zoner Callisto Import a export – práce se soubory a tisk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Počítačová grafika Zoner Callisto – tabulky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
PIXLR ‒ ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (5) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Správa fotografií v Adobe Lightroom I.
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom II.
Štětce v Adobe Photoshop
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Vkládání grafických objektů
Transformace obrazu v Adobe Photoshop
Základní nástroje v Adobe Photoshopu
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom II.
WordArt, SmartArt, Tvary
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
Prezentace fotografií v Adobe Lightroom
Základy maskování v Adobe Photoshop
Tabulkový procesor Formát buňky
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom I.
Základní nastavení Adobe Photoshop
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Písmo v Adobe Photoshop
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Barevné úpravy snímku
Adobe Photoshop Lightroom
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
Obrazový materiál pro pracovní list – Výběr
Převod objektů mezi formáty
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Barevné prostory v Adobe Photoshop
Filtry v Adobe Photoshop
Základní úpravy jasu v Adobe Photoshop
Import fotografií v Adobe Lightroom
Podmíněné formátování
Kampak letí? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katarzyna Nogolová. Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním na.
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
Výběr pomocí nástrojů v Adobe Photoshop
Zoner Callisto Pracovní prostředí editoru
Vrstvy v Adobe Photoshop I.
Nový dokument v Adobe Photoshop
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Základní kroky při úpravě fotografií v Camera RAW
Obrazový materiál pro pracovní list – Výběr
Půjdem spolu do Betléma…
Export fotografií v Adobe Lightroom
Nový dokument v Adobe Photoshop
Transkript prezentace:

Převod do ČB v Adobe Photoshop Základní převod fotografie do škály šedi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

PROJEKT MŠMT Název projektu školyVybavení odborných učeben moderními technologiemi Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AnotacePřevod do ČB v Adobe Photoshop Klíčová slovaŠkála šedi, saturace, odbarvení, ČB PředmětTechnika a technologie fotografie, praktická výuka AutorLukáš Veverka, MgA. Eliška Jílková Druh učebního materiáluPrezentace, výklad, fotografická praxe Potřebné pomůckyInteraktivní tabule, PC Cílová skupinaŽáci střední školy Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace, procvičení ZdrojeAutorská práce

Pro převod barevné fotografie do škály šedi existuje několik možností. Od zcela automatického převodu až po úpravu jednotlivých barevných kanálů. Pokud fotografujeme do formátu RAW můžeme udělat převod do škály šedi přímo v Camera Raw. Přímo v Adobe Photoshop můžeme využít například i saturaci barev, to ovšem není nejlepším řešením. Nemáme tu možnost korekce převodu. A výsledek není úplně přesvědčivý. Při převodu doporučuji použít vrstvu úprav s maskou vrstvy, aby zůstala možnost kdykoliv doopravit převod podle našich potřeb.

Černá a bílá – V horním menu zvolíme Image (obraz) > Adjustments (přizpůsobení) Black & White (černá a bílá), nebo klávesovou zkratku Alt + Shift + Ctrl + B. Poté se nám otevře dialogové okno této úpravy.

Dialogové okno Černá a bílá – V dialogovém okně pomocí jezdců (nebo vypsáním hodnot do polí) posouváme jednotlivé barevné kanály podle potřeby. Vlevo je zastoupen nejtmavší odstín dané barvy (černá), vpravo naopak nejsvětlejší (bílá).

Dialogové okno Černá a bílá Preset – V nabídce můžeme využít i Preset (přednastavení). Simulující použití různých filtrů, nebo s úpravou kontrastu a podobně.

Dialogové okno Černá a bílá Tint – V nabídce je rovněž možnost Tint (tónování). To nám umožňuje tónovat fotografii libovolnou barvou, odstínem a možností nastavení saturace.

Další možností jak převést fotografii do škály šedi, je přes tytéž funkce uvedené dříve v této prezentaci, ale spuštěné přes panel přizpůsobení. Velkou výhodou je vytvoření samostatné vrstvy úprav, kterou máme možnost kdykoliv v průběhu práce upravovat a dále s ní pracovat.

Zdroje Autorem textů, obrázků a grafického uspořádání je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková, kteří souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Všechny použité ilustrativní obrázky jsou vlastní tvorbou autorů. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu Adobe Photoshop Cs6 a je zpracován autory.