Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy maskování v Adobe Photoshop

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy maskování v Adobe Photoshop"— Transkript prezentace:

1 Základy maskování v Adobe Photoshop
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 PROJEKT MŠMT Název projektu školy Vybavení odborných učeben moderními technologiemi Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Anotace Základy maskování v Adobe Photoshop Klíčová slova Maska, vrstva masky, práce s maskou Předmět Technika a technologie fotografie, praktická výuka Autor Lukáš Veverka, MgA. Eliška Jílková Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, fotografická praxe Potřebné pomůcky Interaktivní tabule, PC Cílová skupina Žáci střední školy Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, procvičení Zdroje Autorská práce

3 Maskování je jednou z nejužitečnějších funkcí, kterou budeme používat téměř pořád. Dovoluje nám dělat všechny úpravy přesně podle našich potřeb a jen na námi určených místech. Můžeme se k jednotlivým úpravám opakovaně vracet, či je smazat bez porušení původních dat fotografie. Při maskování můžeme použít většinu nástrojů od štětce až po různé výběry a přechody. Maskováním lze dosáhnout velmi kvalitních výsledků práce, od úprav jasů, tónů až po komplikované koláže a montáže fotografií.

4 Přepínání mezi dialogovým oknem přizpůsobení a nastavení masky (viz
Přepínání mezi dialogovým oknem přizpůsobení a nastavení masky (viz. další stránka) Maska vrstvy úprav – při maskování musíme přepnout na masku (musí být ohraničený rámeček, jinak budeme kreslit přímo do vrstvy a nedosáhneme požadovaného efektu).

5 Tlačítko vytvoření nové masky

6 Dialogové okno s možností nastavení denzity a prolnutí okrajů a zpřesnění okrajů masky
Maska vrstvy úprav – černá barva v masce označuje vymaskovanou část obrazu, bílá označuje místo, kde je daná úprava aplikována.

7 Při maskování můžeme použít různé nástroje, nejčastěji to však budou štětce (dále pak přechod, plechovka atd.). Při maskování se používá černá barva, která danou úpravu ubírá, a bílá barva, která úpravy přidává. Podle potřeby můžeme nastavovat i krytí štětce, to má vliv na krytí masky.

8 Při maskování nám pro lepší kontrolu masky pomáhá její zobrazení
Při maskování nám pro lepší kontrolu masky pomáhá její zobrazení. Toho dosáhneme držením tlačítka ALT + kliknutím myši do rámečku masky (viz. šipka). Návratu k normálnímu zobrazení docílíme kliknutím do jiné vrstvy.

9 Zdroje Autorem textů, obrázků, videí a grafického uspořádání je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková, kteří souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Všechny použité ilustrativní obrázky jsou vlastní tvorbou autorů. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu Adobe Photoshop Cs6 a je zpracován autory.


Stáhnout ppt "Základy maskování v Adobe Photoshop"

Podobné prezentace


Reklamy Google