Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z."— Transkript prezentace:

1 Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 s listy je možné provádět mnoho různých činností vkládat listy kopírovat listy skrývat přejmenovat Jaké operace můžeme provádět s listy?

3 otevřením sešitu se zobrazí jednotlivé listy (v záložkách vidíte jejich jména) v jednu chvíli si můžete prohlížet jen jeden list pokud se chcete přesunout na druhý, lze to provést kliknutím na příslušnou záložku (obr. 1) Jakým způsobem mohu pracovat s listy?

4 obr. 1 další možností jak zvolit požadovaný list, je kliknutí pravým tlačítkem myši na jednu z šipek a zobrazí se Vám všechny listy k dispozici

5 Jakými příkazy můžeme skrýt nebo zobrazit list z pásu karet? na kartě DOMŮ – FORMÁT – SKRÝT (ZOBRAZIT LIST) (obr. 2)

6

7 použijeme klávesovou zkratku SHIFT + F11 nebo klikneme na ikonu Přidat list nebo Pás karet Domů - Buňky - vložit - Vložit list (obr. 3) Můžeme přidávat další listy do sešitu?

8 Obr. 3

9 můžeme měnit přes pás karet soubor – Možnosti aplikace Excel (obr. 5) v dialogovém okně změníme Zahrnout počet listů (obr. 6) Můžeme zahrnout libovolný počet listů při vytváření nového sešitu?

10 (obr. 5)

11 (obr. 6)

12 Jakým způsobem odstraníme nebo smažeme list? klikneme pravým tlačítkem myši na list, který chceme odstranit (smazat) potvrdíme, pokud chceme opravdu smazat data (obr. 7) nebo pás karet Domů – Buňky – Odstranit – Odstranit list (obr. 8)

13 (obr. 7) (obr. 8)

14 přesouvat listy můžeme stisknutím levého tlačítka myši na vybrané záložce listu a tažením přesunout list (obr. 9) nebo pravým tlačítkem stiskneme vybranou záložku a pomocí dialogového okna list přesuneme nebo zkopírujeme (obr. 10) nebo karta Domů – Buňky – Formát – Přesunout nebo zkopírovat list (obr. 11) Jak přesuneme listy mezi sebou?

15 (obr. 9) (obr. 10) (obr. 11)

16 Záložky listů můžeme také přebarvit – klikneme pravým tlačítkem myši na zvolený list – vybereme barvu karty a potvrdíme (obr. 11) nebo pás karet – Domů – Buňky – Formát buňky – Barva karty (obr. 12) Jaké další úpravy můžeme provádět se záložkami listů?

17 (obr. 11) (obr. 12)

18 pro lepší orientaci můžeme listy přejmenovat, pravým tlačítkem myši na záložce klikneme, zvolíme – Přejmenovat – dopíšeme text (obr. 13) nebo pás karet Domů – Buňky – Formát buňky – Přejmenovat – opět dopíšeme text ( obr. 14) Můžeme listy přejmenovat?

19 obr. 13 obr. 14

20 Můžeš definovat pojem Adresace buněk? adresace buněk nám udává souřadnice buňky písmenem značíme sloupce číslem značíme řádky adresa každé buňky je jedinečná vloženou hodnotu do určité buňky máme pevně spjatou s její adresou můžeme se k ní odkudkoliv dostat

21 Vysvětli pojem Řada Excel ulehčuje práci s daty tzv. Řadou. Řada znamená posloupnost svázaných řetězců. dny v týdnu – po, út, st měsíce v roce – leden, únor číselná řada – 1, 2, 3, 4

22 Jak nadefinujeme Řadu, abychom ji mohli používat? pokud nemáme již Řadu nadefinovanou, musíme si ji vytvořit následovně: Soubor – Možnosti – Aplikace Excel – Vytvořte seznamy pro řazení a posloupnosti vyplňování Upravit vlastní seznamy (obr. 15) vytvoříme si nový seznam nebo vybereme seznam z buněk (obr. 16)

23 obr. 15

24 obr. 16

25 Umíš popsat vytvoření Řady? do příslušné buňky vložíme číslo 1, do vedlejší 2 (obr. 17) označíme obě buňky, uchopíme je za pravý dolní roh – kurzor se změní na + táhnutím se zobrazují další čísla (obr. 18) místo čísel můžeme použít měsíce, dny, stačí napsat některou položku v Řadě

26 (obr. 17) (obr. 18)

27 Autorkou textů a grafického uspořádání je Růžena Hynková. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu MS Office Word a Excel 2007 a je zpracován autorkou textu.


Stáhnout ppt "Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z."

Podobné prezentace


Reklamy Google