Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úprava řádků sloupců a listů Nejprve si musíme otevřít Excel např. přes START/PROGRAMY/MICROSOFT EXCEL. Vytvořila jsem si tabulku pro strukturu mezd zaměstnanců.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úprava řádků sloupců a listů Nejprve si musíme otevřít Excel např. přes START/PROGRAMY/MICROSOFT EXCEL. Vytvořila jsem si tabulku pro strukturu mezd zaměstnanců."— Transkript prezentace:

1 Úprava řádků sloupců a listů Nejprve si musíme otevřít Excel např. přes START/PROGRAMY/MICROSOFT EXCEL. Vytvořila jsem si tabulku pro strukturu mezd zaměstnanců podniku a doplnila základní údaje. Do buňky B13 jsem vložila vzorec pro součet sloupce, jak je patrné z následujícího snímku. Posléze jsem ho překopírovala do buňek D13, D14 samozřejmě předtím musíme nastavit absolutní adresování kliknutím do řádků vzorců na adresu a stisknutím F4.

2

3 Další údaje v tabulce doplníme pomocí vzorců. Sociální pojištění tvoří 8 %, tedy vložíme do buňky B14 vzorec =0,08*B$13 opět s fixací operand a můžeme jej překopírovat do dalších buňek, tak že uchopíme pravý dolní roh buňku B14 pravím tlačítkem myší a tahem až do buňky C14 a D14. Podobným způsobem vyplníme i řádek 15. Pozor zdravotní pojištění je ovšem 4,5 % z hrubé mzdy!

4

5 Naposled nastavíme vzorec pro výpočet čisté mzdy do buňky B20 =B$13-B$14-B$15-B$16+B$17-B$18-B$19 a tento opět překopírujem do dalších buňek na řádku. A máme tabulečku hotovou.

6

7 Úprava listů Standardně máme 3 listy, můžeme si je však přidat např. klepnutím pravým tlačítkem myší na záložku (ouško) vložit/list Naopak odstranění list klepnutím opět pomocí pravého tlačítka myší na záložku odstranit/OK Přejmenování - klepnutím pravého myšítka na záložku přejmenování/napsat jméno

8 Listy přesouváme chytnutím záložky daného listu levým tlačítkem myší a přesuneme ho na požadované místo

9 Vložení označit následující sloupec (řádek) vložit/sloupec(řádek) Odstranit 1) stejný postup úpravy/odstranit zatrhnout celý řádek či sloupec Úprava sloupců a řádků

10 Kopírování označíme buňky, které chceme kopírovat (třeba celý řádek či sloupec) a uchopíme bod v pravém dolním rohu a přetáhneme obsah  nebo u řádků dolů  . Šířka sloupce(ů) a) chytit hranu sloupce na záhlaví a posunout ji b) označit skupinu sloupců, chytit hranu některého sloupce a posunout ji

11 c) označit, kliknout na formát/sloupce/šířka a pak už rovnou zadáme požadovanou šířku sloupce d) nastavení šířky podle maximální šířky dat - dvojklikem mezi sloupce. Výška řádků postup stejný jen z menu formát/řádek/výška


Stáhnout ppt "Úprava řádků sloupců a listů Nejprve si musíme otevřít Excel např. přes START/PROGRAMY/MICROSOFT EXCEL. Vytvořila jsem si tabulku pro strukturu mezd zaměstnanců."

Podobné prezentace


Reklamy Google