Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní úpravy jasu v Adobe Photoshop

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní úpravy jasu v Adobe Photoshop"— Transkript prezentace:

1 Základní úpravy jasu v Adobe Photoshop
Základní obeznámení s úpravou jasu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 PROJEKT MŠMT Název projektu školy Vybavení odborných učeben moderními technologiemi Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Anotace Základní úpravy jasu v Adobe Photoshop Klíčová slova Jas, křivka, úroveň, vrstva úprav Předmět Technika a technologie fotografie, praktická výuka Autor Lukáš Veverka, MgA. Eliška Jílková Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, fotografická praxe Potřebné pomůcky Interaktivní tabule, PC Cílová skupina Žáci střední školy Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, procvičení Zdroje Autorská práce

3 Úpravy jasu jdou v Adobe Photoshopu provést několika způsoby.
- Jas a kontrast, Úrovně, Křivky, Expozice Musíme si dávat pozor na to, jaký způsob zvolíme. Existují dvě varianty aplikace úprav na fotografii: Přímo na fotografii (bez použití vrstvy a masky úprav), to má za následek do jisté míry nevratný krok. Aplikovaná úprava se totiž později již nedá změnit, lze jen aplikovat úpravu novou.

4 Použitím vrstvy a masky úprav
Použitím vrstvy a masky úprav. Tato varianta je velice výhodná z několika hledisek. Aplikované úpravy můžeme kdykoliv pozměnit v průběhu dalších prací bez nutnosti aplikace další úpravy jasu. Stále pracujeme jen s tou jednou. V případě potřeby lze takovou vrstvu úprav úplně odstranit, bez jakékoliv degradace zdrojových dat fotografie. V této vrstvě úprav máme také možnost maskování (aplikace úpravy jen na vybranou oblast fotografie). Máme i možnost pracovat s dalšími funkcemi (volba prolnutí, krytí, filtrů a podobně).

5 Jas a Kontrast – V horním menu zvolíme Image (obraz) > Adjustments (přizpůsobení) Brightness/Contrast (jas a kontrast). Poté se nám otevře dialogové okno této úpravy.

6 Dialogové okno Jas a Kontrast – Pomocí jezdce nebo napsáním dané hodnoty do pole upravujeme jas a kontrast. Při pohybu vlevo (záporné hodnoty) jas a kontrast ubíráme, při pohybu vpravo (kladné hodnoty) naopak jas a kontrast přidáváme.

7 Úrovně – V horním menu zvolíme Image (obraz) > Adjustments (přizpůsobení) Levels (úrovně). Poté se nám otevře dialogové okno této úpravy. Můžeme zvolit také klávesovou zkratku Ctrl + L.

8 Dialogové okno Úrovně – Zobrazí se nám histogram fotografie
Dialogové okno Úrovně – Zobrazí se nám histogram fotografie. Pod ním se nacházejí tři jezdce: vlevo černý , uprostřed šedivý a vpravo bílý. Posunem těchto jezdců vymezujeme rozsah zonálního systému.

9 Křivky – V horním menu zvolíme Image (obraz) > Adjustments (přizpůsobení) Curves (křivky). Poté se nám otevře dialogové okno této úpravy. Můžeme zvolit také klávesovou zkratku Ctrl + M.

10 Dialogové okno Křivky – Zobrazí se nám histogram fotografie
Dialogové okno Křivky – Zobrazí se nám histogram fotografie. V levém dolním rohu je nejtmavší část snímku, v pravém horním rohu je naopak nejsvětlejší část. Kliknutím myši na křivku na ní přidáme bod, posunem tohoto bodu můžeme upravovat rozsah jasů a kontrast fotografie. Můžeme pracovat s více body najednou.

11 Další možností, jak upravit jas na fotografii, je přes tytéž funkce uvedené dříve v této prezentaci, ale spuštěné přes panel přizpůsobení. Velkou výhodou je vytvoření samostatné vrstvy úprav. Kterou máme možnost kdykoliv v průběhu práce upravovat a dále s ní pracovat.

12 Dialogová okna v panelu přizpůsobení.

13 Zdroje Autorem textů, obrázků a grafického uspořádání je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková, kteří souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Všechny použité ilustrativní obrázky jsou vlastní tvorbou autorů. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu Adobe Photoshop Cs6 a je zpracován autory.


Stáhnout ppt "Základní úpravy jasu v Adobe Photoshop"

Podobné prezentace


Reklamy Google