Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková."— Transkript prezentace:

1 Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 kontingenční tabulka obsahuje velké množství dat v běžné tabulce by byla tato data nepřehledná umožňuje existující data snadno analyzovat K čemu slouží kontingenční tabulka?

3 je to interaktivní tabulka – nabízí interaktivní prvky rozevírací nabídky zátržítka tlačítka (obr. 1)

4 obr. 1

5 Jak vytvoříme kontingenční tabulku? nejdříve označíme celou tabulku do bloku (obr. 2) na kartě Vložit – Tabulky – Kontingenční tabulka zvolíme oblast dat umístění dat – lépe je umístit tabulku na nový list odsouhlasíme (obr. 3)

6 obr. 2 obr. 3

7 na novém listě se zobrazí tabulka, v pravé části je Seznam polí kontingenční tabulky (obr. 4) postupně rozmístíme jednotlivá pole do připravených oblastí (obr. 5) vzhled polí můžeme upravovat tak, abychom měli informace co nejlépe rozmístěné, návod na přesné rozmístění není, záleží na zkušenosti každého uživatele

8 obr. 4

9 obr. 5

10 Mohu měnit vzhled tabulky dle potřeby? vzhled mohu měnit neustále k nejpřehledněji vytvořené kontingenční tabulce je zapotřebí mnoho zkušeností s tvorbou tabulky změnu tabulky provádíme z karty Nástroje kontingenční tabulky – Možnosti (obr. 6, 7, 8, 9, 10)

11 obr. 6

12 obr. 7 obr. 8

13 obr. 9 obr. 10

14 Můžeme měnit styly a rozložení tabulky? úpravy vzhledu tabulky můžeme provádět v Nástrojích kontingenční tabulky – Návrh

15 Můžeme vytvořit z kontingenční tabulky graf? při tvorbě grafu kontingenční tabulky postupujeme stejně jako u jiných tabulek (obr. 11) v okně filtru kontingenční tabulky postupně můžeme filtrovat požadovaná data zobrazená v grafu (obr. 12) graf se vytvoří vždy podle aktuálního otevřeného okna (obr. 13)

16 obr. 12 obr. 11 obr. 13

17 Autorkou textů a grafického uspořádání je Růžena Hynková. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu MS Office Word a Excel 2007 a je zpracován autorkou textu.


Stáhnout ppt "Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková."

Podobné prezentace


Reklamy Google