Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní kroky při úpravě fotografií v Camera RAW

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní kroky při úpravě fotografií v Camera RAW"— Transkript prezentace:

1 Základní kroky při úpravě fotografií v Camera RAW
Základní úpravy RAW Základní kroky při úpravě fotografií v Camera RAW Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 PROJEKT MŠMT Název projektu školy Vybavení odborných učeben moderními technologiemi Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Anotace Základní úpravy RAW Klíčová slova RAW, úprava RAW, otevření RAW Předmět Praktická výuka, fotografický design Autor Lukáš Veverka, MgA. Eliška Jílková Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, fotografická praxe Potřebné pomůcky Interaktivní tabule, PC, Adobe Photoshop Cílová skupina Žáci střední školy Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, procvičení Zdroje Autorská práce

3 Formát RAW je výchozím formátem profesionálních a nadšených fotografů, kteří chtějí z obrazových dat vytěžit maximum. Jedná se o surová data z fotografického snímače. V programu Adobe Photoshop můžeme snímky ve formátu RAW upravovat v Camera Raw. Díky tomu můžeme fotografii upravovat a dolaďovat bez ztráty dat, detailů, a bez destrukce se k nim znovu vracet. Všechny úpravy provedené v Camera Raw jsou zaznamenány v samostatném souboru .xmp, který nese záznam o všech úpravách. Při smazání tohoto souboru je původní RAW opět bez úprav a ztráty dat.

4 Úvodní dialogové okno Camera Raw
Úvodní dialogové okno Camera Raw. Zde můžeme provést korekci vyvážení barev, jasu, kontrastu, vyplnění světel a stínů. Posunu bílé a černé barvy v obraze; čitelnost, živost a saturaci.

5 Dialogové okno Křivky. Pomocí křivek provádíme korekci tónů a jasu ve světlech, stínech, středních tónech.

6 Dialogové okno Detail. Zde najdeme Ostření – Pomocí ostření provádíme korekci ostrosti fotografie. Díky tomu můžeme fotografii doostřit. A Redukci šumu – Díky ní můžeme eliminovat digitální šum při fotografování vysokým ISO.

7 Dialogové okno HSL/ Škála šedi
Dialogové okno HSL/ Škála šedi. Slouží k převodu barevné fotografie do černobílé. Pro možnost posunu jednotlivých barevných kanálů lze dosáhnout dobrého výsledku, na rozdíl například od saturace.

8 Dialogové okno Tónování
Dialogové okno Tónování. Slouží k úpravě a vyrovnání barevného podání snímku.

9 Dialogové okno Efekty. Slouží k přidávání efektů
Dialogové okno Efekty. Slouží k přidávání efektů. Zvláště pak pro vinětaci a přidání zrna.

10 Dialogové okno Štětec přizpůsobení
Dialogové okno Štětec přizpůsobení. U této funkce máme na výběr všechny úpravy, které však můžeme vložit jen do určité oblasti, dle našeho záměru. Jedná se o lokální úpravy.

11 Zdroje Autorem textů, obrázků a grafického uspořádání je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková, kteří souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Všechny použité ilustrativní obrázky jsou vlastní tvorbou autorů. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu Adobe Photoshop Cs6 a je zpracován autory.


Stáhnout ppt "Základní kroky při úpravě fotografií v Camera RAW"

Podobné prezentace


Reklamy Google