Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu"— Transkript prezentace:

1 Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 PROJEKT MŠMT Název projektu školy Vybavení odborných učeben moderními technologiemi Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Anotace Základní úpravy barev v Adobe Photoshop Klíčová slova Vyvážení barev, míchání kanálů, saturace Předmět Technika a technologie fotografie, praktická výuka Autor Lukáš Veverka, MgA. Eliška Jílková Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, fotografická praxe Potřebné pomůcky Interaktivní tabule, PC Cílová skupina Žáci střední školy Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, procvičení Zdroje Autorská práce

3 Úpravy barev jdou v Adobe Photoshopu provést několika způsoby.
- Živost, Odstín a sytost, Vyvážení barev, Černá a bílá, Fotografický filtr, Míchání kanálů, Vyhledávání barev Musíme si dávat pozor na to, jaký způsob zvolíme. Existují dvě varianty aplikace úprav fotografie: Přímo na fotografii (bez použití vrstvy a masky úprav); to má za následek do jisté míry nevratný krok. Aplikovaná úprava se totiž už nedá později změnit jinak, než aplikováním úpravy nové.

4 Použitím vrstvy a masky úprav
Použitím vrstvy a masky úprav. Tato varianta je velice výhodná hned z několika hledisek. Aplikované úpravy Můžeme kdykoliv pozměnit v průběhu dalších prací bez nutnosti aplikace další úpravy jasu. Stále pracujeme jen s tou jednou. V případě potřeby lze také vrstvu úprav úplně odstranit, bez jakékoliv degradace zdrojových dat fotografie. V této vrstvě úprav máme také možnost maskování (aplikace úpravy jen na vybranou oblast fotografie). Máme i možnost pracovat s dalšími funkcemi (volba prolnutí, krytí, filtrů a podobně).

5 Tón automaticky – V horním menu zvolíme Image (obraz) > Auto Tone, nebo použijeme klávesovou zkratku Shift + Ctrl + L, jedná se automatickou úpravu barev. Nemáme žádnou možnost autorského zásahu.

6 Živost – V horním menu zvolíme Image (obraz) > Adjustments (přizpůsobení) Vibrance (živost). Poté se nám otevře dialogové okno této úpravy.

7 Dialogové okno Živost – Pomocí jezdce, nebo napsáním dané hodnoty do pole upravujeme živost a saturaci. Při pohybu vlevo (záporné hodnoty) živost ubíráme a saturaci přidáváme, při pohybu vpravo (kladné hodnoty) naopak živost přidáváme a saturaci ubíráme.

8 Odstín a sytost – V horním menu zvolíme Image (obraz) > Adjustments (přizpůsobení) Hue/Saturation (odstín a sytost), nebo použijeme klávesovou zkratku Ctrl + U. Poté se nám otevře dialogové okno této úpravy.

9 Dialogové okno Odstín a sytost – Pomocí jezdce, nebo napsáním dané hodnoty do pole upravujeme odstín, saturaci a světlost. Při pohybu jezdcem měníme odstín podání fotografie. Posunem jezdce saturace vlevo (záporné hodnoty) saturaci přidáváme, při pohybu vpravo (kladné hodnoty) naopak saturaci ubíráme. U světlosti je pravá strana nejtmavší, levá nejsvětlejší.

10 Vyvážení barev – V horním menu zvolíme Image (obraz) > Adjustments (přizpůsobení) Color Balance (vyvážení barev), nebo použijeme klávesovou zkratku Ctrl + B. Poté se nám otevře dialogové okno této úpravy.

11 Dialogové okno Vyvážení barev – Pomocí jezdce, nebo napsáním dané hodnoty do pole upravujeme vyvážení barev. Při pohybu jezdcem se posouváme mezi barvami Cyan (auzorová) a Red (červená); Mangenta (purpurová) a Green (zelená); Yellow (žlutá) a Blue (modrá).

12 Fotografický filtr – V horním menu zvolíme Image (obraz) > Adjustments (přizpůsobení) Photo Filtr (fotografický filtr). Poté se nám otevře dialogové okno této úpravy.

13 Dialogové okno Fotografický filtr – Zde si můžeme vybrat z různých druhů přednastavených fotografických filtrů, nebo vložit námi definovanou barvu.

14 Míchání kanálů – V horním menu zvolíme Image (obraz) > Adjustments (přizpůsobení) Channel Mixer (míchání kanálů). Poté se nám otevře dialogové okno této úpravy.

15 Dialogové okno Míchání kanálů – Pomocí jezdce, nebo napsáním dané hodnoty do pole upravujeme jednotlivé kanály. Při pohybu jezdcem se posouváme mezi nejtmavší a nejsvětlejší částí kanálu. Máme tu kanály Red (červená); Green (zelená); Blue (modrá). Další možností je úprava kontrastu.

16 Vyhledávání barvy – V horním menu zvolíme Image (obraz) > Adjustments (přizpůsobení) Color Lookup (míchání kanálů). Poté se nám otevře dialogové okno této úpravy.

17 Dialogové okno Vyhledávání barvy – V tomto dialogovém okně si můžeme vybrat z nabídky přednastavených úprav barev a jejich variant.

18 Další možností jak upravit barvy na fotografii, je přes tytéž funkce uvedené dříve v této prezentaci, ale spuštěné přes panel přizpůsobení. Velkou výhodou je vytvoření samostatné vrstvy úprav, kterou máme možnost kdykoliv v průběhu práce upravovat a dále s ní pracovat.

19 Zdroje Autorem textů, obrázků a grafického uspořádání je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková, kteří souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Všechny použité ilustrativní obrázky jsou vlastní tvorbou autorů. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu Adobe Photoshop Cs6 a je zpracován autory.


Stáhnout ppt "Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu"

Podobné prezentace


Reklamy Google