Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tabulkový procesor Operace s řádky a sloupci, filtry – výběrová kriteria Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tabulkový procesor Operace s řádky a sloupci, filtry – výběrová kriteria Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková."— Transkript prezentace:

1 Tabulkový procesor Operace s řádky a sloupci, filtry – výběrová kriteria Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Jaké operace můžeme provádět s řádky a sloupci? v případě potřeby můžeme upravit tabulku vkládáním nebo odebíráním řádků a sloupců můžeme rozdělit tabulku můžeme ukotvit příčky, abychom u dlouhých tabulek viděli záhlaví

3 postavíme se do buňky, před kterou chceme vložit řádek (sloupec) zmáčkneme pravé tlačítko myši v zobrazené nabídce vybereme Vložit buňky (obr. 1) vybereme Celý řádek (Celý sloupec) (obr. 2) Můžeš popsat postup vložení řádku (sloupce) do tabulky?

4 obr. 1obr. 2

5 Upravená tabulka

6 Můžeme vložit najednou více řádků a sloupců? ano, postupujeme stejně, než zmáčkneme pravé tlačítko myši, označíme tolik řádků (sloupců), kolik jich chceme vložit dále postupujeme stejně jako při vkládání jednoho řádku (sloupce) (obr. 3)

7 obr. 3

8 Jak odstraníme přebytečné řádky (sloupce)? pravým tlačítkem klepneme na řádek (sloupec) k odstranění vybereme nabídku odstranit (obr. 4)

9 obr. 4

10 Jakým způsobem můžeme pracovat s rozsáhlou tabulkou? tabulku můžeme rozdělit vodorovně i svisle příčkami pokud chceme, abychom měli viditelné záhlaví sloupců a řádků, příčky ukotvíme

11 Jak rozdělíme tabulku příčkami? nad svislým posuvníkem a v pravé části vodorovného posuvníku jsou podlouhlé obdélníčky (obr. 5) uchopíme je myší a táhneme požadovaným směrem (obr. 6) dvojím poklepáním příčky opět odstraníme

12 obr. 5obr. 6

13 označíme buňku pod záhlavím nebo za sloupec, který nechceme skrýt zvolíme Zobrazení – Okno – Ukotvit příčky (obr. 7) ukotvení příček zrušíme příkazem Zobrazení – Okno – Uvolnit příčky (obr. 8) Jakým způsobem příčky ukotvíme?

14 obr. 8obr. 7

15 ke snadnému vyhledání dat použijeme funkci Filtrování dat (obr. 9) při používání filtru nevkládáme do jednoho sloupce různé formáty dat každý sloupec má pouze jeden typ příkazu filtrování Jakým způsobem můžeme rychle a snadno vyhledat data v tabulce?

16 obr. 9

17 Jak pracujeme s filtry? rozevřeme nabídku ve sloupci a zadáme požadovaná kriteria (obr. 10) mohou být přednastavená, nebo vlastní (obr. 11) do vlastního zadáváme svá kriteria (obr. 12) nabídka filtru se přizpůsobí obsahu sloupce

18 obr. 10obr. 11 obr. 12

19

20 K čemu slouží příkaz na kartě Data – Seřadit a filtrovat? tímto příkazem můžeme vkládat další podmínky Filtrování dat (obr. 13)

21 obr. 13

22 filtrovaná data můžeme kopírovat, prohledávat, upravovat, formátovat, vytvářet grafy, tisknout Co všechno můžeme s filtrovanými daty dělat?

23 Autorkou textů a grafického uspořádání je Růžena Hynková. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu MS Office Word a Excel 2007 a je zpracován autorkou textu.


Stáhnout ppt "Tabulkový procesor Operace s řádky a sloupci, filtry – výběrová kriteria Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková."

Podobné prezentace


Reklamy Google