Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického."— Transkript prezentace:

1 Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Základní jednotka rastrového obrázku je bod. 1 pixel – 1 px Rastrová grafika Obr. 1

3 Barevná hloubka je číslo, které udává, kolik informací obsahuje jeden bod – pixel. Udává se v bitech.

4 Podle počtu bodů – pixelů zjistíme rozlišení, které se udává v jednotkách DPI a určuje, kolik pixelů se vejde do 1 palce. Čím vyšší rozlišení, tím vyšší hustota pixelů na 1 palec.

5 Při zvětšení bitmapového obrázku se nemění velikost jednotlivých bodů. Body se od sebe vzdalují. Mezery mezi body musí program dopočítat. Při zvětšování obrázku v rastrové grafice dojde ke ztrátě kvality objektu. Před úpravouPo úpravě Obr. 4 Obr. 5

6 Barevný model Barevný model popisuje základní barvy a způsob míchání těchto základních barev v barvu výslednou.

7 Barevný model RGB RGB je zkratka tří barev. Red (červená) Green (zelená) Blue (modrá) S barevným modelem RGB pracuje monitor, digitální fotoaparát nebo scaner. Obr. 2

8 Barevný model CMYK Název vznikl ze začátečních písmen barev. Cyan (azurová) M (purpurová) Yelow (žlutá) K (černá) Různé odstíny barev získáme mícháním skutečných barev. Obr. 3

9 Grafické formáty rastrové grafiky BMP – nejpoužívanější, výhodou je jeho jednoduchost, kompresi zvládá u obrázků v nižších barevnostech. GIF – vhodný pro kresby. JPG – vhodný pro fotografie. TIFF – hlavní použití v typografii.

10 Vektorová grafika je tvořena pomocí geometrických tvarů. objekty můžeme upravovat zmenšením nebo zvětšením rozměrů bez ztráty kvality objektu. Vytvořit vektorový obrázek je složitější, pokud je obrázek propracovaný, bývá náročnější na paměť PC.

11 Před zvětšením Po zvětšení Obr. 6Obr.7 Velikost objektu je menší než u rastrové grafiky. Jednotlivé hladiny vektorového obrázku můžeme oddělit.

12 Vektorový způsob práce (skládání obrázků z křivek) je zcela nutný tam, kde potřebujeme měnit velikost obrázku v širokém rozmezí. Proto jsou dnes např. všechna písma v počítači uložena vektorovým způsobem. Soubory založené na vektorové grafice jsou podstatně úspornější než rastrové.

13 S každým objektem (křivkou, kružnicí apod.) lze pracovat odděleně. Obrázek je možné libovolně zmenšit či zvětšit bez ztráty kvality. Obrázek je možné libovolně transformovat, tj. otáčet, deformovat, protahovat, atd.

14 CDR – formát vektorového editoru Corel Draw. ZMF – formát vektorového editoru Zoner Callisto. SVG – formát vektorové grafiky určený zejména pro webové aplikace. SVF – formát animované grafiky určený pro web nebo multimediální prezentace. Grafické formáty vektorové grafiky

15 Použitá literatura ZONER software, a. s., Zoner Callisto 5 uživatelská příručka. Copyright © 1991–1999 Inso Chicago. Dokumentace: © 1996–2004 ZONER software, a. s. Dostupný z http://www.callisto.cz.http://www.callisto.cz Autorem fotografií a obrázků (č. 1, 4, 5, 6, 7) v této prezentaci je Růžena Hynková. Obr. č. 2 – barevný model RGB Quark67. [cit. 2013-03-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AdditiveColorMixiing.svg Obr. č. 3 – barevný model CMYK fr:User:Quark67. [cit. 2013-03-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CMYK_color_swatches.svg


Stáhnout ppt "Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického."

Podobné prezentace


Reklamy Google