Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Inkoustová tiskárna

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Inkoustová tiskárna"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Inkoustová tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/13 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware počítače Autor: Radek Mareška Anotace: Žák se seznámí s inkoustovou tiskárnou. Klíčová slova: Cartridge, USB, LPT, CMYK Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu. Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 5. – 6. ročníku Datum vzniku DUM:

2 INKOUSTOVÁ TISKÁRNA 3 Inkoustová tiskárna je výstupní periferie počítače. Tiskne pomocí náplní s inkousty (cartridge). Ovládací panel tiskárny obsahuje ovládání základních funkcí tiskárny Barevná a černá náplň v některých případech bývá barevná náplň rozdělena do samostatných náplní (žlutá, červená, modrá) Zásobník na čistý papír pojme desítky i stovky papírů různých formátů a různé tloušťky Výstupní otvor pro výtisky 1 2 1 3 4 4 Výtisk vzniká nanesením inkoustu na papír. 2 Poznámka: Výhodou inkoustových tiskáren je jejich nízká pořizovací cena a vysoká kvalita tisku (i fotografií).

3 INKOUSTOVÁ TISKÁRNA Inkoustová tiskárna je výstupní periferie počítače. Výtisky inkoustových tiskáren nejsou příliš trvanlivé a barvostálé, pokud netiskneme na kvalitní fotopapír. Napájení tiskárny (230V) některé inkoustové tiskárny využívají externí napájecí adaptér Komunikační konektory tiskárna je připojena konektorem USB, starším LPT (paralelní konektor) nebo bezdrátově (WI-FI) 1 2 2 1 Nevýhodou inkoustových tiskáren je poměrně drahý a pomalý tisk.

4 INKOUSTOVÁ TISKÁRNA Inkoustová tiskárna
je nejpoužívanějším typem tiskárny pro domácí použití vzhledem k jednoduchému ovládání a obsluze. USB LPT CMYK A4 Universal Serial Bus Line Printer Terminal Cyan, Mangenta, Yellow, Key Nejběžnější typ připojení periferií počítače Starší typ připojení tiskárny k počítači Barevný model pro tisk Nejběžnější formát papíru pro tiskárny Významní výrobci inkoustových tiskáren Hewlet Packard, Canon, Epson Další typy tiskáren jsou: Laserová, jehličková a termosublimační.

5 INKOUSTOVÁ TISKÁRNA 1. Vypiš hlavní části inkoustové tiskárny.
Závěrečný test 1. Vypiš hlavní části inkoustové tiskárny. 2. Vypiš jakými barvami tiskne inkoustová tiskárna. 3. Dokáže inkoustová tiskárna vytisknout bílý text (kresbu)? Jaké je nejběžnější připojení inkoustové tiskárny k počítači? Jaké jsou výhody inkoustové tiskárny? 6. Jaké jsou nevýhody inkoustové tiskárny? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Mareška. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Inkoustová tiskárna"

Podobné prezentace


Reklamy Google