Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní nástroje v Adobe Photoshopu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní nástroje v Adobe Photoshopu"— Transkript prezentace:

1 Základní nástroje v Adobe Photoshopu
Seznámení se základními nástroji programu Adobe Photoshop Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 PROJEKT MŠMT Název projektu školy Vybavení odborných učeben moderními technologiemi Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Anotace Základní nástroje Adobe Photoshopu Klíčová slova Výběr, štětec, razítko, text, laso, ručička Předmět Praktická výuka, fotografický design Autor Lukáš Veverka, MgA. Eliška Jílková Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, fotografická praxe Potřebné pomůcky Interaktivní tabule, PC, Adobe Photoshop Cílová skupina Žáci střední školy Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, procvičení Zdroje Autorská práce

3 Nástroje Adobe Photoshop používáme při každodenní práci s tímto programem. Některé nástroje jsou univerzálnější, některé více specifické. Pro rychlou a snadnou práci je dobré vědět, na co který nástroj použít. Postupem času si zvyknete používat i jednotlivé klávesové zkratky pro jednotlivé nástroje. To vám znatelně urychlí práci.

4 Nástroje jsou dělené v liště nástrojů do skupin podle vlastností.
Výběr a ořez Úpravy Cesty a fonty Posun, zoom barva rychlé masky. Dále máme k dispozici různá přizpůsobení a ovládání vrstev, histogramu atd.

5 U nástrojů se v horní liště objevuje možnost dalšího nastavení.
U nástrojů určených k výběru se nám objeví nastavení chování výběru. Zleva doprava Jednotlivý výběr = Při dalším kliknutí se vytvoří nový a původní výběr zmizí. Přidání výběru = Slučuje a nechává jednotlivé výběry. Nemusí se spolu dotýkat. Odebrání výběru = Odečítá nový výběr od původního. Rozdíl výběru = Nechává rozdíl dvou výběrů.

6 U nástrojů s šipkou umístěnou v pravém dolním rohu je několik variant nástroje. Tato nabídka nástrojů se zobrazí po kliknutí pravým tlačítkem myši.

7 Přesun (V) – slouží k přesunu jednotlivých objektů.
Obdélníkový výběr (M) – Výběr dané oblasti. Může být i eliptický, či jednoho řádku, nebo sloupce. Laso (L) – Výběr dané oblasti, ale dá se určit přesná oblast. Kouzelná hůlka (W) – Výběr dané oblasti určené stejnou barvou nebo barvou v dané toleranci.

8 Oříznutí (C) – Nástroj pro ořez pracovního plátna, nebo fotografie.
Kapátko (I) – Nástroj pro vybrání určené barvy z dané oblasti.

9 Retušovací štětec (J) – slouží k rychlé retuši menších nedostatků obrazu.
Štětec (B) – Paleta různých štětců, používají se od kresby po maskování. Klonovací razítko (S) – Nástroj pro retuš většího rozsahu. Štětec historie (Y) – Vrací kroky úprav zpět. Guma (E) – Nástroj pro mazaní obrazu ve vrstvách.

10 Přechod (G) – Nástroj pro práci s gradientem
Přechod (G) – Nástroj pro práci s gradientem. Často se používá v maskování. Pod touto volbou je i nástroj Plechovka – slouží k výplni prostoru danou barvou. Rozostření – Nástroj pro rozmazání lokální oblasti. Najdeme zde i Zostření a Rozmazání. Zesvětlení (O) – Nástroj pro lokální zesvětlení oblasti. Najdeme zde i Ztmavení a Houbu.

11 Pero (P) – slouží k vytváření cest a kreslení.
Text (T) – Pro práci s textem. Výběr cesty (A) – Nástroj pro výběr a práci s cestami. Například při práci s nástrojem Pero. Obdélník (U) – Nástroj pro obdélníkové cesty.

12 Ručička (H) – slouží k posunu po plátně, či fotografii při jejím zvětšení.
Lupa (Z) – Nástroj pro změnu velikosti zobrazení +/-. Barva popředí – Pro nastavení požadované barvy. Rychlá maska (Q) – Nástroj pro vytváření rychlých masek úprav. Režim zobrazení (F) – Nástroj pro změnu zobrazení.

13 Adjustments (Přizpůsobení)
Je to rychlý přístup k barevným, expozičním a efektovým úpravám. Na tyto funkce se dá najet i z vrchního menu, ovšem při použití Přizpůsobení se automaticky vytvoří nová vrstva s maskou úprav. Nejedná se tedy o destruktivní proces.

14 Prostřední řádek Spodní řádek
Vrchní řádek (zleva doprava) Jas a kontrast; Úrovně; Křivky; Expozice; Živost Prostřední řádek Odstín a sytost; Vyvážení barev; Černobílý; Fotografický filtr; Míchání kanálů; Vyhledávání barev Spodní řádek - Invertovat; Posterizovat; Práh; Selektivní barva; Mapovat přechod

15 Volby prolnutí Krytí a výplň Nová skupina vrstev
Vrstvy Volby prolnutí Nastavení různých režimů prolnutí vrstev Krytí a výplň Nastavení průhlednosti a kapacity výplně vrstvy Uzamčení vrstvy Nová vrstva výplně nebo úprav Vazby vrstev Koš Maska Nová vrstva Styl vrstvy Nová skupina vrstev

16 Zdroje Autorem textů, obrázků a grafického uspořádání je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková, kteří souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Všechny použité ilustrativní obrázky jsou vlastní tvorbou autorů. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu Adobe Photoshop Cs6 a je zpracován autory.


Stáhnout ppt "Základní nástroje v Adobe Photoshopu"

Podobné prezentace


Reklamy Google