Právnické osoby podle NOZ § 118 Právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

TRANSFORMACE OBČANSKÝCH SDRUŽENÍ ) (v návaznosti na nový občanský zákoník) 29. srpna 2013, Městský úřad Vsetín.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Příprava založení fiktivní firmy I Obchodní zákoník Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Kategorizace osob Osoby fyzické právnické člověk korporace fundace ústav spolek obchodní korporace nadace nadační fond § 214 NOZ ZOK § 306 NOZ § 394 NOZ.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Obchodní zákoník a rejstřík Ročník / obor studia:II.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Aktuálně k novele zákona o účetnictví v souvislosti s rekodifikací soukromého práva Odbor účetnictví a audit Ministerstvo financí.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Společnost s ručením omezeným. Osnova výkladu e - SRO.cz Vše, co potřebujete vědět o s.r.o.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Hůdová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Pojem přeměna obchodní společnosti
Zákon o sociálním podnikání
Státní organizace.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
Jednoduché účetnictví
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Zákon o sociálním podnikání
Účtování obchodních společností- korporací
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Daň z příjmů právnických osob
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru
Charakteristika ručení
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Název projektu: Moderní škola
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Neziskové organizace po
Neziskové organizace po
Transkript prezentace:

Právnické osoby podle NOZ § 118 Právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku

od NOZ, ZOK, zákon č. 304/2013 Sb. o rejstřících právnických a fyzických osob regulace právnických osob čítá 301 paragrafů (§§ 118 až 418 NOZ) ▫obsahuje celou právní regulaci existence právnické osoby  od jejího ustavení  její vznik až po zánik  včetně problematiky přeměn právnických osob  a jejich likvidace

Ustavení a vznik právnické osoby § 122: Právnickou osobu lze ustavit ▫zakladatelským právním jednáním, ▫zákonem, ▫rozhodnutím orgánu veřejné moci, ▫popřípadě jiným způsobem, který stanoví jiný právní předpis. § 123 (1): Zakladatelské právní jednání určí alespoň ▫název, ▫sídlo právnické osoby, ▫předmět činnosti, ▫statutární orgán (2) Pro zakladatelské právní jednání se vyžaduje písemná forma.

Vznik PO § 126 (1): Právnická osoba vzniká ▫dnem zápisu do veřejného rejstříku. (2) Je-li právnická osoba zřízena zákonem, ▫vzniká dnem nabytí jeho účinnosti…

Název PO § 132 (1) Jménem právnické osoby je její název. (2) Název musí odlišit právnickou osobu od jiné osoby a obsahovat označení její právní formy.  Název nesmí být klamavý.  Může obsahovat jméno člověka, k němuž má právnická osoba zvláštní vztah.  Je-li člověk živ, lze užít jeho jméno v názvu právnické osoby jen s jeho souhlasem;  zemřel-li, aniž dal souhlas, vyžaduje se souhlas jeho manžela, a pokud není, souhlas zletilého potomka, a pokud není on, souhlas předka.

Účel právnických osob § 144 (1) Právnickou osobu lze ustavit ▫ve veřejném ▫nebo v soukromém zájmu.  Tato její povaha se posuzuje podle hlavní činnosti právnické osoby. § 145 (1) Zakazuje se založit PO jejímž účelem ▫je porušení práva nebo ▫dosažení nějakého cíle nezákonným způsobem…  a) popření nebo omezení osobních, politických nebo jiných práv osob pro jejich národnost, pohlaví, rasu, původ, politické nebo jiné smýšlení, náboženské vyznání a sociální postavení,  b) rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti,  c) podpora násilí nebo  d) řízení orgánu veřejné moci nebo výkonu veřejné správy bez zákonného zmocnění. ▫(2) Zakazuje se založit právnickou osobu ozbrojenou nebo s ozbrojenými složkami,…

Veřejná prospěšnost § 146 Veřejně prospěšná je právnická osoba, ▫poslání přispívat v souladu se zakladatelským právním jednáním  vlastní činností  k dosahování obecného blaha, ▫pokud na rozhodování právnické osoby mají podstatný vliv jen bezúhonné osoby, ▫pokud nabyla majetek z poctivých zdrojů a ▫pokud hospodárně využívá své jmění k veřejně prospěšnému účelu. ▫právo na zápis statusu veřejné prospěšnosti do veřejného rejstříku a ▫právo uvést ve svém názvu, že je veřejně prospěšná.

Zrušení právnické osoby § 168 (1) Právnická osoba se zrušuje ▫právním jednáním, ▫uplynutím doby, ▫rozhodnutím orgánu veřejné moci nebo ▫dosažením účelu, pro který byla ustavena, ▫a z dalších důvodů stanovených zákonem. § 169 (1) Po zrušení právnické osoby se vyžaduje její likvidace…  Likvidace, § 187 (1): Účelem likvidace je  vypořádat majetek (likvidační podstatu),  vyrovnat dluhy věřitelům  a naložit s čistým majetkovým zůstatkem (s likvidačním zůstatkem)

Zánik právnické osoby § 185 Právnická osoba zapsaná do veřejného rejstříku zaniká dnem výmazu z veřejného rejstříku. § 186 Právnická osoba, která nepodléhá zápisu do veřejného rejstříku, zaniká skončením likvidace.

Členění právnických osob soukromého práva: 1/ podle jejich podstaty ▫(osobní nebo majetkové hledisko):  1.1/ Korporace  1.2/ Fundace ▫Nadace (§ 306 a násl.) ▫Nadační fond (§ 396 a násl.) ▫Ústav (§ 402 a násl.) ▫zrušený zákon č. 248/1995 Sb. o obecně prospěšných společnostech ▫Obecně prospěšná společnost (§ 3050 NOZ) 2/ podle účelu: ▫2.1/ za účelem výdělečným (za účelem podnikání) ▫2.2/ za účelem nevýdělečným (jiným než podnikání)

Korporace s nevýdělečným účelem (existující za jiným účelem, než podnikáním) ▫NOZ  Spolek (pobočný spolek)  Odborová organizace (§ 3025)  Organizace zaměstnavatelů (§ 3025)  Společenství vlastníků jednotek (§ 1204 a násl.) ▫ZOK  Společnost s ručením omezeným (§ 132 a násl.)  Akciová společnost (§ 256 a násl.)  Družstvo (§ 552 a násl.)  Družstvo bytové (§ 727 a násl.)  Družstvo sociální (§ 758 a násl.)

Korporace za jiným účelem, než podnikáním – v dalších práv. předpisech 1/ zákon č. 3/2002 Sb. o církvích a náboženských společnostech ▫církve, náboženské společnosti, církevní právnické osoby (evidované) 2/ zákon č. 424/1991 Sb. o politických stranách a politických hnutích ▫politické strany, politická hnutí 3/ zákon č. 449/2001 Sb. o myslivosti ▫ honební společenstva

Korporace s výdělečným účelem (ZOK) ▫VOS ▫KS ▫AS ▫SRO

Nová úprava některých právních forem právnických osob § 210 (1): Korporaci vytváří jako právnickou osobu společenství osob. (2) Na právnickou osobu tvořenou jediným členem se hledí jako na korporaci. Spolek (doposud občanské sdružení) ▫NOZ zavádí jako obecnou korporaci spolek a využívá většinu pravidel obsažených doposud v zákoně o sdružování občanů  Zákon č. 83/1990 Sb. který se dnem účinnosti NOZ ruší.  Dosavadní občanská sdružení se považují za spolky  Sdružení má právo změnit svoji právní formu na ústav nebo sociální družstvo (ZOK)  Mohou podnikat, pokud to bude v rámci jejich vedlejší činnosti,  Spolky také mohou i nadále poskytovat sociální služby.

Zavádí se ▫detailnější regulace organizace spolku, ▫možnost neplatnosti usnesení nejvyššího orgánu, ▫majetková kontrola spolku a ▫jeho přeměny. Nově se stanoví, že spolek vzniká dnem zápisu do veřejného rejstříku  (doposud neexistoval veřejný rejstřík a občanská sdružení vznikala registrací). ▫Nebude-li pak do 30 dnů od podání návrhu na zápis spolku rozhodnuto, považuje se spolek zapsaný 30. dnem od podání návrhu.

Spolkové právo je tak subsidiární ▫pro všechny ty další entity soukromého práva, které mají spolkový základ Zájmová sdružení právnických osob vzniklá na základě zákona č. 40/1964 Sb. se i nadále řídí dosavadními právními předpisy. ▫Mohou však změnit svoji formu na spolek. Ustanovení občanského zákoníku o spolcích se použijí na obchodní korporace, ▫jen stanoví-li tak zákon o obchodních korporacích.

Pobočný spolek může být vytvořen jako odvozená právnická osoba – ▫jeho existence však váže funkčně i věcně na existenci hlavního spolku.  Pobočných spolků může být i více. organizační jednotky sdružení ▫způsobilé jednat svým jménem podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů se nově budou považovat za pobočné spolky podle NOZ.

Spolkový rejstřík ▫je veřejným rejstříkem ve smyslu zákona č. 304/2013 Sb. Zapisují se – ▫ spolky  (popř. pobočné a zahraniční spolky),  činnost spolku,  statutární orgán, název,  vedlejší činnost,  označení nejvyššího orgánu,  rozhodčí komise. Součástí názvu spolku musí být obligatorně slovo „spolek“ nebo zapsaný spolek „z.s.“.

Nadace do obsažena v zákoně č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech, ▫který se dnem účinnosti NOZ ruší od je nově obsažena přímo v NOZ v § 303 a násl. nadace a nadační fondy souhrnně označuje jako fundace ▫(protiklad korporací).

NOZ: ▫rozšiřuje dovolený účel nadací  z výlučně veřejně prospěšného účelu i na účel dobročinný,  spočívá v podpoře určitého okruhu osob určených jednotlivě či jinak, čímž se umožňuje zakládání i tzv. rodinných nadací (např. k podpoře studia vlastních dětí). Nadacím se nezakazuje podnikání, ▫nesmí však jít o hlavní činnost nadace a ▫výnos z podnikání může být použit  jen k podpoře jejího účelu.

Nadační rejstřík s vlastnostmi veřejného rejstříku Zapisují se – ▫nadace, ▫nadační fondy. Zapisuje se – ▫nadační kapitál, ▫vklad zakladatele, (přitom je-li vyžadován zápis zakladatele, i jeho splacení), ▫omezení pro dar, ▫evidence zakladatele, ▫identifikace převodu/přechodu závodů, ▫správní rada nadace (členové).

Ústav NOZ nově zavádí právnickou osobu ústav ▫(§ 402 a násl.) je nový typ právní formy ▫kombinuje prvky základních typů právnických osob,  korporace a fundace

Ústav provozuje ▫činnost užitečnou společensky nebo hospodářsky, ▫její výsledky mají být každému rovnocenně dostupné za předem stanovených podmínek ▫poskytuje určitou službu a určující pro něj je, že má příjemce této služby. Tato forma právnické osoby je využitelná např.  pro školy,  muzea,  nemocnice,  vědecké nebo výzkumné ústavy apod.

Provozuje-li ústav obchodní závod nebo jinou vedlejší činnost, ▫nesmí být provoz na újmu  jakosti,  rozsahu a  dostupnosti ▫služeb poskytovaných v rámci hlavní činnosti ústavu. Zisk může ústav použít jen k podpoře činnosti, pro niž byl založen, a k úhradě nákladů na vlastní správu. Platí že název ústavu musí obsahovat slova „zapsaný ústav“, postačí však zkratka „z. ú.“