Dobré životní podmínky zvířat (WELFARE ZVÍŘAT) 6.4.2016 Vlastiboř.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat.  vychází ze směrnice Rady 2008/119/ES, kterou se stanoví minimální požadavky pro ochranu telat Týkají se:  kontrola.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Prezentace modulů ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY
Zahájení a průběh správního řízení
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Svaz chovatelů českého strakatého skotu, z.s. Skalský Dvůr
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Podpora v nezaměstnanosti
Dobré životní podmínky zvířat
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Občanské soudní řízení I.
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Právo sociálního zabezpečení
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Právo sociálního zabezpečení
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
ZD Chyšky a jeho spolupráce s firmou Tekro
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Právo sociálního zabezpečení
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
Občanské soudní řízení I.
Matriční úřad.
Občanské soudní řízení I.
Kapitola 3 Hospodaření organizací
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
Cyklus malého projektu
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Dobré životní podmínky zvířat (WELFARE ZVÍŘAT) Vlastiboř

Dobré životní podmínky zvířat - Welfare Dobré životní podmínky zvířat-welfare Příjemce, obecné podmínky - fyzická nebo právnická osoba, která provozuje zemědělskou činnost - splňuje definici zemědělského podnikatele a aktivního zemědělce nebo je organizační složkou státu - chová minimální počet hospodářských zvířat dané kategorie -dodržuje pravidla podmíněnosti („CC“), - chová zvířata tak, abych nedocházelo k jejich týrání, - NE pro hospodářství v režimu EZ

Dobré životní podmínky zvířat - Welfare Závazek opatření je stanoven od roku podání žádosti – do roku následujícího. Retenční období (= rozhodné období pro stanovení způsobilých VDJ) je: a) od – (podopatření 1-2, 4b,5) b) od (podopatření 3- suchostojné krávy) c) od – (podopatření 4a -Zlepšení životních podmínek pro prasničky Žadatel plní podmínky jednotlivých podopatření po celou dobu závazku!

Dobré životní podmínky zvířat - Welfare

Sektor dojeného skotu (společné podmínky) - minimálně 5 VDJ dojnic ( na každé zařaz. hospodářství) - povinnost evidence zvířat v ústřední evidenci - technologie volného ustájení - splnění podmínek na celém hospodářství - osvědčení parametrů ustájení (na základě šetření SVS) Tituly 1/ Zvětšení lehacího prostoru v chovu dojnic 2/ Zlepšení stájového prostředí v chovu dojnic 3/ Zajištění přístupu do výběhu pro suchostojné krávy

Dobré životní podmínky zvířat - Welfare Sektor prasat (společné podmínky) minimálně 1 VDJ prasat povinnost evidence zvířat v ústřední evidenci splnění podmínek na celém hospodářství povinnost hlášení jednotlivých kategorií do IZR Tituly 4 a/ Zlepšení životních podmínek pro prasničky 4 b/ Zlepšení životních podmínek pro prasnice 5/ Zvětšení plochy pro odstavená selata Lokalizace stájí v LPIS–pouze trvalé objekty.

Dobré životní podmínky zvířat – Welfare - změny 2016 Žadatel může deklarovat pouze trvalý objekt - trvalým objektem se rozumí stavba nebo jiné zařízení se stavebními prvky pevně spojenými se zemí sloužící pro chov zvířat. U všech podopatření týkající se dojnic žadatel nově může přesouvat dojnice nejen mezi stájemi, ale i mezi deklarovanými hospodářstvími. Žadatel bude v roce 2016 deklarovat pouze dojnice (bez příslušnosti k hospodářství) a k nim všechna hospodářství, na kterých bude plnit podmínky. U suchostojek žadatel deklaruje dva typy hospodářství („kde chová suchostojky a s výběhem“). Termín podání Oznámení o náhradě deklarovaných dojnic byl posunut na 31. března následujícího kalendářního roku – prosíme podávat žádosti elektronicky!

Dobré životní podmínky zvířat – Welfare – změny 2016 Z povinnosti hlášení nahrazování dojnic se vyjímá účast na svodu, který trvá nejdéle 10 dnů (svodem zvířat se rozumí soustředění hospodářských zvířat různých chovatelů na určeném místě a k určenému účelu, tedy např. výstavy). Kontrola týrání nebo usmrcování zvířat nepovoleným způsobem se vztahuje na všechna zvířata chovaná na deklarovaných hospodářstvích, v potaz jsou brány i výsledky kontrol z nedeklarovaných hospodářství (př.: pokud národní kontrola odhalí týrání na nedeklarovaném hospodářství, bude žadateli celá dotace na welfare zamítnuta). Změny způsobu ustájení nebo změny rozměrů výběhu pro suchostojné krávy v průběhu doby závazku se nově hlásí nejméně 30 dnů před dnem provedením změny, a to z důvodu správného vyhotovení Osvědčení parametrů.

Dobré životní podmínky zvířat - Welfare Hlášení prasat do IZR (u podopatření 4-5) – hlášení je zasíláno elektronicky 1x měsíčně (nejpozději 20. den následujícího měsíce, samostatně za každé hospodářství) pro kategorii prasničky, prasnice a odstavená selata. Uvádí se denní stavy(počty) zvířat. U kategorie prasničky kromě počtu hlásí i označení prasničky, datum narození a datum zapuštění prasničky v daném měsíci. Změny v hlášeních lze provádět nejpozději do roku následujícího po podání žádosti.

1/Welfare-Zvětšení lehacího prostoru dojnic Sazba dotace činní 13 EUR/ 1 VDJ Na každém deklarovaném hospodářství žadatel:  chová minimálně 5 VDJ dojnic,  zajistí všem dojnicím minimální celkovou plochu lehacího prostoru (dle technologie stáje)a to tak, že o ve volném ustájení v produkční stáji s boxovými loži minimální celková plocha lehacího prostoru stáje činí 2,90 m 2 /1 dojnici, v případě jednořadého uspořádání boxů; 2,60 m 2 /1 dojnici v případě protilehlého uspořádání dvou řad boxů a 2,22 m 2 /1 dojnici v případě použití kombiboxů,

1/Welfare – zvětšení lehacího prostoru dojnic o ve volném ustájení ve skupinových kotcích s lehárnou minimální celková plocha lehacího prostoru stáje činí 5,75 m 2 /1 dojnici, o ve volném ustájení v porodním kotci pro volné telení minimální celková plocha lehacího prostoru stáje činí 10,35 m 2 /1 dojnici. Dotace je poskytnuta na počet VDJ stanovený dle počtu zjištěných dojnic v retenčním období (1.6. – )

2/Welfare - Zlepšení stájového prostředí dojnic Sazba dotace činní 67 EUR/ 1 VDJ Na každém deklarovaném hospodářství žadatel:  chová minimálně 5 VDJ dojnic,  provádí dezinsekci ve všech uvedených objektech a to tak, že o v případě použití chemické metody provede celkově alespoň 4 aplikace chemického přípravku, a to s minimálním intervalem jednou za měsíc v období od 1. června do 30. září,v případě použití přípravku s dobou účinnosti nad 30 dnů alespoň 1 x za dva měsíce žadatel je povinen použít přípravky uvedené na Seznamu DDD schválené Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv, nebo

2/Welfare – Zlepšení stájového prostředí dojnic o v případě použití biologické metody provede celkově alespoň 8 aplikací nasazení biologického materiálu, a to s minimálním intervalem 14 dní v období od 1. června do 30. září. Biologickým materiálem jsou parazitické vosičky rodu Spalangia a Nasonia (dávka 300 ks za 14 dní/1 krávu) a rodu Muscidifurax (dávka 200 ks za 14 dní/1 krávu) a parazitické mouchy rodu Ophyra (dávka 9000 kukel na 1 m 2 ),  vede evidenci regulace nežádoucího hmyzu,

2/Welfare – Zlepšení stájového prostředí dojnic  nastýlá slámou nebo separátem, s alkalizací přípravkem s obsahem vápence tak, aby zabezpečil výsledné pH nastlané podestýlky v hodnotě minimálně 8,5, pro stavebně oddělené porodny neplatí podmínka úpravy pH podestýlky.  uchovává obaly (1 rok) a doklady o nákupu přípravků nebo o aplikaci formou služeb (10 let). je umožněna likvidace obalů pověřenou osobou podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech. Žadatel předloží potvrzení s těmito náležitostmi: jméno a příjmení/název žadatele, reg. č. hospodářství, číslo objektu, kódové označení obalů, množství obalů a jejich obsah, název dezinsekčního přípravu, identifikace pověřené osoby. Dotace je poskytnuta na počet VDJ stanovený dle počtu zjištěných dojnic v retenčním období (1.6. – ).

3/Welfare – Přístup do výběhu pro suchostojné krávy Sazba dotace činní 63 EUR/ 1 VDJ –(rok EUR/VDJ) Jedná se o dojnice které se otelí od 1. července do 30.listopadu Na každém deklarovaném hospodářství žadatel:  chová minimálně 5 VDJ dojnic,  zajistí suchostojným krávám v období 60 dní před ukončením březosti nepřetržitě po dobu minimálně 30 dní nepřetržitý přístup do výběhu,  vede evidenci o pobytu suchostojných krav ve stáji s přístupem do výběhu,

3/Welfare – Přístup do výběhu pro suchostojné krávy  nastýlá slámou ve výběhu tak, aby plocha v přímé návaznosti objektu byla nastlána v minimálním rozměru 5 m 2 na 1 suchostojnou krávu. Pozn.: výběhem se rozumí ohraničená venkovní plocha. o podmínka výběhu může být plněna pouze na jednom deklarovaném hospodářství; o při splnění podmínky stání ve výběhu nahrazovanou suchostojkou, lze nahrazovat dojnicí. Dotace je poskytnuta na celkový počet VDJ stanovený dle počtu zjištěných suchostojných krav v retenčním období ( ).

4 a/Welfare – Zlepšení životních podmínek pro prasničky Sazba dotace činní 107 EUR/ 1 VDJ Na každém deklarovaném hospodářství žadatel:  chová minimálně 1 VDJ prasniček,  provádí individuální označení prasniček a první zapouštění prasniček ve věku 230 dní  vede evidenci o zapouštění prasniček,  eviduje prasničky v IZR, zasílá 1x za měsíc hlášení. Dotace je poskytnuta na počet VDJ stanovený dle počtu zjištěných prasniček během celé doby závazku(1.6. – následujícího roku)..

4 b/Welfare – Zlepšení životních podmínek pro prasnice Sazba dotace činní 59 EUR/ 1 VDJ Na každém deklarovaném hospodářství žadatel:  chová minimálně 3 VDJ prasnic,  provádí na všech porodnách prasnic v uvedených objektech na hospodářství, kde chová prasnice, účinnou desinfekci v rámci turnusového provozu s následným ponecháním ustájovacího prostoru prázdného po dobu minimálně jednoho dne, nově se do evidence píše i hodina naskladnění turnusu a hodina provedení desinfekce. Mezi provedením těchto úkonů musí nově proběhnout minimálně 24 hodin.  pověřená osoba provádí kontroly spárků prasnic po každém odstavu, v případě potřeby také jejich ošetření a vede o tom evidenci

4 b/Welfare – Zlepšení životních podmínek pro prasnice  porodny prasnic, na kterých žadatel provádí účinnou desinfekci v rámci turnusového provozu, musí být stavebně odděleny - zeď).  vede evidenci o turnusovém provozu  eviduje prasnice v IZR, zasílá 1x za měsíc hlášení. Dotace je poskytnuta na minimální denní počet VDJ stanovený dle počtu zjištěných prasnic v retenčním období 1.6. – ).

5/Welfare – Zvětšení plochy pro odstavená selata Sazba dotace činní 89 EUR/ 1 VDJ ( v roce 2015 – 62 EUR/VDJ) Na každém deklarovaném hospodářství žadatel:  chová minimálně 1 VDJ odstavených selat (34 selat),za porušení se nově nepovažuje pokles pod 1 VDJ, pokud netrvá déle než 10 po sobě jdoucích kalendářních dnů;  zajistí všem odstaveným selatům plochu prostoru minimálně 0,24 m 2 na kus,  označí jednotlivé sekce, popřípadě kotce, ve kterých jsou chována odstavená selata,  vede evidenci odstavený selat,  eviduje odstavená selata v IZR, zasílá 1x za měsíc hlášení. Dotace je poskytnuta na průměrný denní počet VDJ stanovený dle počtu zjištěných odstavených selat v retenčním období (1.6.–31.12.).

Welfare – nahrazování zvířat, změna žádosti a VM Nahrazení zvířat:  se podává na formuláři Fondu (pokud možno elektronicky) v průběhu retenčního období, nejpozději do následujícího kalendářního roku.  nahrazení deklarovaného zvířete jiným zvířetem z deklarovaného hospodářství musí být provedeno bez časové prodlevy, tj. k jednomu dni,  nahrazení není možné u podopatření zaměřených do chovu prasat.

Welfare – změna žádosti, vyšší moc Změna žádosti:  nelze podat, pokud byl žadatel informován o provedení FKNM či upozorněn na nesoulad v žádosti nebo v případě, že již bylo vydáno rozhodnutí o dotaci. Ohlášení vyšší moci a mimořádných okolností:  úmrtí zvířete nezaviněné žadatelem, zmetání apod. je při splnění podmínek Ohlášení vyšší moci a mimořádných okolností pardonováno (doložit potvrzení veterinárního lékaře a „kafilerní“ lístek.

Welfare – osvědčení vybraných parametrů Osvědčení vybraných parametrů: o Žadatel si v jednotné žádosti zaškrtne požadavek na zajištění Osvědčení (výjimkou je titul pro prasnice a prasničky) pouze pokud nemá Osvědčení z předchozího roku, nebo u něj došlo ke změně (= ve způsobu ustájení, v rozměrech výběhu či nebude žádat na objekt, pro který nebylo dosud osvědčení vyhotoveno). o V PDF žádosti se bude zaškrtávat automaticky! Nepožaduje-li žadatel nové Osvědčení – je potřeba ze žádosti odškrtnout!

Welfare Děkuji za pozornost