Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Daňové přiznání k dani z příjmů PO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Daňové přiznání k dani z příjmů PO"— Transkript prezentace:

1 Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Tomáš Krůl, daňový poradce č. 5176

2 Osnova 1. Kdo musí podat daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob („DPPO“) II. Termín pro podání přiznání k DPPO III. Období, za které se DPPO podává IV. Kde a jak se přiznání podává V. Sazba daně VI. Základ daně VII. Odečitatelné položky VIII. Slevy na dani IX. Zálohy na daň X. Vyplnění formuláře přiznání k DPPO XI. Jak daň uhradit, žádost o přeplatek

3 I. Kdo musí podat daňové přiznání k dpPo
Osoby, které nejsou fyzickými osobami Organizační složky státu Rezidenti vs. nerezidenti Rezidenti – poplatníci se sídlem na území ČR („celosvětová“ daňová povinnost) Nerezidenti – poplatníci, kteří nemají sídlo na území ČR (jen příjmy z ČR) Výjimky: veřejně prospěšný poplatník, společenství vlastníků jednotek, v. o. s., zanikající nebo rozdělovaná obchodní korporace za období od rozhodného dne přeměny

4 II. Termín pro podání dpPo
Daňové přiznání k DPPO musí být podáno do V případě zpracování a podání přiznání k DPPO daň. poradcem / povinný audit – do Možnost prodloužení lhůty – poplatek (např. příjmy ze zahraničí atp.)

5 III. Období, za které se DPPO podává
Zdaňovacím obdobím DPPO je: kalendářní rok, hospodářský rok, období od rozhodného dne fúze nebo rozdělení obchodní korporace nebo převodu jmění na společníka do konce kalendářního roku nebo hospodářského roku, ve kterém se přeměna nebo převod jmění staly účinnými, nebo účetní období, pokud je toto účetní období delší než nepřetržitě po sobě jdoucích 12 měsíců.

6 IV. Kde a jak se přiznání podává
Jak? Elektronicky vs. papírově elektronicky – povinnost, pokud máte zřízenou datovou schránku nebo povinný audit; papírově – osobně na podatelně nebo zaslání poštou (výjimečné případy). Kde? Místně příslušnému finančnímu úřadu dle místa sídla; u nerezidentů na určený finanční úřad – FÚ pro hl. m. Prahu.

7 V. Sazba daně Sazba daně činí 19 %.
Sazba daně činí u základního investičního fondu 5 %. Sazba daně činí 0 % u fondu penzijní společnosti nebo u instituce penzijního pojištění. Sazba daně 15 % se vztahuje na samostatný základ daně podle § 20b.

8 VI. základ daně Základem daně je rozdíl, o který příjmy, s výjimkou příjmů, které nejsou předmětem daně, a příjmů osvobozených od daně, převyšují výdaje (náklady), a to při respektování jejich věcné a časové souvislosti v daném zdaňovacím období. Při zjištění základu daně se vychází z výsledku hospodaření (zisk nebo ztráta). Základ daně se dále upravuje o položky uvedené v § 23 odst. 3 ZDP.

9 VII. Odečitatelné položky
§ 20 ZDP a) hodnota darů, b) speciální odpočet pro veřejně prospěšné poplatníky. § 34 ZDP a) daňová ztráta z předchozích let, b) výzkum a vývoj, c) podpora odborného vzdělávání.

10 VIII. Slevy na dani § 35 § 35a a 35b
sleva za zaměstnance se zdravotním postižením – Kč / Kč § 35a a 35b sleva z titulu investiční pobídky

11 IX. Zálohy na daň Neplatí poplatník, jehož poslední známá daňová povinnost nepřesáhla Kč. Poplatníci, jejichž poslední známá daňová povinnost přesáhla Kč, avšak nepřesáhla Kč, platí zálohy na daň na zdaňovací období, a to ve výši 40 % poslední známé daňové povinnosti. První záloha je splatná do 15. dne šestého měsíce zdaňovacího období a druhá je splatná do 15. dne dvanáctého měsíce zdaňovacího období. Poplatníci, jejichž poslední známá daňová povinnost přesáhla Kč, platí zálohy na daň na zdaňovací období, a to ve výši 1/4 poslední známé daňové povinnosti. První záloha je splatná do 15. dne třetího měsíce zdaňovacího období, druhá záloha je splatná do 15. dne šestého měsíce zdaňovacího období, třetí záloha je splatná do 15. dne devátého měsíce zdaňovacího období a čtvrtá záloha je splatná do 15. dne dvanáctého měsíce zdaňovacího období.

12 IX. Formulář přiznání k dpPo

13 X. Jak daň uhradit, žádost o přeplatek
Úhrada daně – v hotovosti na pokladně, poštovní poukázkou, bezhotovostně převodem na účet Přeplatek – nutné požádat o vrácení přeplatku

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Daňové přiznání k dani z příjmů PO"

Podobné prezentace


Reklamy Google