Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dobré životní podmínky zvířat

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dobré životní podmínky zvířat"— Transkript prezentace:

1 Dobré životní podmínky zvířat

2 WELFARE – novinky od r. 2016 Podopatření Zlepšení stájového prostředí v chovu dojnic: pro rok 2016 je dovoleno žadatelům snížit četnost aplikací dezinsekčních chemických přípravků s delší dobou účinnosti (tj. s účinností nad 30 dnů); pro stavebně oddělené porodny neplatí podmínka úpravy pH podestýlky. Podopatření Zajištění přístupu do výběhu pro suchostojné krávy: retenční období je zkráceno od 1. června do 30. listopadu; zvyšuje se sazba dotace na 63 Eur/1 VDJ; podmínka výběhu může být plněna pouze na jednom deklarovaném hospodářství; při splnění podmínky stání ve výběhu nahrazovanou suchostojkou, lze nahrazovat dojnicí.

3 WELFARE – novinky od r. 2016 Titul Zlepšení životních podmínek pro prasničky: minimální počet VDJ prasniček, který žadatel chová po celou dobu závazku na každém deklarovaném hospodářství, se snižuje na 1 VDJ. Podopatření Zvětšení plochy pro odstavená selata: minimální počet VDJ odstavených selat chovaných na každém deklarovaném hospodářství, se snižuje na 1 VDJ. Za porušení se nově nepovažuje pokles pod 1 VDJ, pokud netrvá déle než 10 po sobě jdoucích kalendářních dnů; zvyšuje se sazba dotace na 89 Eur/1 VDJ; žadatel pro rok 2016 deklaruje průměrný počet odstavených selat za retenční období; změna sankce za pozdní hlášení(1-3%, 2-10%, 3-20%, 4 a více – zamítnutí)

4 WELFARE – novinky od r. 2016 Z povinnosti hlášení nahrazování dojnic se vyjímá účast na svodu, který trvá nejdéle 10 dnů (svodem zvířat se rozumí soustředění hospodářských zvířat různých chovatelů na určeném místě a k určenému účelu, tedy např. výstavy). Termín podání Oznámení o náhradě deklarovaných dojnic byl posunut na 31. března následujícího kalendářního roku – prosíme podávat žádosti elektronicky! Změny způsobu ustájení nebo změny rozměrů výběhu pro suchostojné krávy v průběhu doby závazku se nově hlásí nejméně 30 dnů před dnem provedením změny, a to z důvodu správného vyhotovení Osvědčení parametrů.

5 WELFARE – shrnutí od r. 2016 Doba závazku, po kterou musí žadatel plnit podmínky: následujícího roku Retenční období dojnice (LP,SP), prasnice, odstavená selata: Retenční období pro suchostojky je: Retenční období pro prasničky je: násl. roku Pohyby jsou sledovány jen po dobu retenčního období (nahrazovat dojnice lze do , resp suchostojky) Suchostojky se musí otelit od 1.7. do Ohlášení vyšší moci se podává do 10 dnů od úhynu/zmetání Přidávat zvířata do žádosti lze jen do roku podání žádosti, odebírat lze do vydání rozhodnutí

6 Nejčastější chyby v r. 2015 - dojnice
Dojnice nebyla v určitém období nalezena v ústřední evidenci na hospodářství žadatele (úhyn, porážka, prodej – odebrat z JŽ nebo nahradit, příp. podat OVM) Deklarované zvíře není dojnicí – ke dni náhrady není ještě matkou (nenahrazovat jalovicemi!) U dojnice nebyla splněna podmínka včasnosti hlášení v ÚE (14 dní) Na deklarovaném hospodářství není objekt s výběhem

7 Nejčastější chyby v r. 2015 - dojnice
Žadatel má v ÚE více dojnic, než kolik je maximální kapacita hospodářství (kontrolované období ) Žadatel deklaroval do žádosti více dojnic, než kolik je maximální kapacita hospodářství (kontrolované období ) Žadatel nechoval na hospodářsví minimálně 5 VDJ dojnic po celou dobu závazku Suchostojná kráva se neotelila v požadovaném termínu ( )

8 Nejčastější chyby v r. 2015 - prasata
Žadatel nezaslal všechna měsíční hlášení o denní stavech prasat (červen 2015 až květen 2016; do 20. dne následujícího měsíce, do se sankcí ) Zaslaná měsíční hlášení o denních stavech prasat jsou chybová Žadatel deklaroval do žádosti o x ks zvířat více, než kolik nahlásil v měsíčním hlášení Žadatel v měsíčním hlášení uvedl více kusů odstavených selat, než je maximální kapacita hospodářství

9 Nejčastější chyby v r. 2015 - prasata
Žadatel uvedl v měsíčním hlášení jednu prasničku vícekrát Žadatel nechoval každý den závazku minimálně 3 VDJ prasniček/prasnic/odstavených selat Žadatel porušil podmínku zapuštění prasničky min. ve 230 dnech jejího věku

10 Osvědčení vybraných parametrů
Kapacita hospodářství Žadatel musí podmínky plnit na celém hospodářství, tzn. je třeba do JŽ deklarovat všechny objekty na hospodářství Objekty lze doplnit zpětně k datu podání žádosti Změnou JŽ:

11 Kapacita hospodářství
Zajištění osvědčení parametrů: 1) zaškrtnutím políčka v JŽ: pouze pokud nemá Osvědčení z předchozího roku, nebo u něj došlo ke změně (= ve způsobu ustájení, v rozměrech výběhu či nebude žádat na objekt, pro který nebylo dosud osvědčení vyhotoveno).

12 Kapacita hospodářství
2) podáním Ohlášení změny rozměrů výběhu:

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Dobré životní podmínky zvířat"

Podobné prezentace


Reklamy Google