Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_96 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_01_VEŘEJNÝ.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
 Název školy: ZŠ Pr ů honice, Školní 191, p ř ísp ě vková organizace  Název a č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_44  Autor: Zde ň ka Matoušová  Období:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Ústava ČR Anotace:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.02 Ročník2. ročník.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
PRÁVNÍ INSTITUCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_19_PRÁVNÍ INSTITUCE Téma: OBČANSKÁ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
TEST 7. POLITOLOGIE
Matouš Bořkovec, ZŠ Mikoláše Alše
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Územní plán Liberec.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DUM - Digitální Učební Materiál
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
Transkript prezentace:

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník: 3 Tematická oblast: OV3 Anotace: Tento materiál slouží k výuce a opakování učiva pro žáky, kteří byli v souladu s § 9 vyhlášky číslo 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí,žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, v platném znění, zařazeni do třídy odborného učiliště, kde se vzdělávají dle ŠVP v oborech E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/01 Prodavačské práce a E/01 Pečovatelské služby. Autor: Mgr. Marcela VLASATÍKOVÁ Období vytvoření: Srpen 2013

Téma: Člověk v demokratickém státě Státní správa a samospráva

Státní správa a samospráva V našem státě je státní moc zajišťována orgány státní správy a orgány územní samosprávy

Státní správa a samospráva Státní správa Orgány státní správy působí a spravují celé území ČR Samospráva - orgány místní samosprávy spravují jen určitý územní celek (obec, kraj) Pracovníci státní správy a samosprávy jsou veřejní činitelé. Slouží veřejnosti a veřejnost se musí řídit jejich pokyny

Státní správa Víme, že vrcholnými orgány státní moci jsou Parlament ČR (horní a dolní komora) Vláda (ministerstva) a prezident ČR Soustava soudů K nim náleží také Nejvyšší kontrolní úřad ČR – NKÚ Česká národní banka - ČNB

Státní správa Nejvyšší kontrolní úřad ČR – NKÚ Kontroluje hospodaření se státním majetkem Česká národní banka – ČNB Pečuje o stabilitu hodnoty české měny Vydává bankovky a mince Má dozor nad činností bank

Samospráva Územní samospráva se člení na: Obce - základní územní samosprávní celky Kraje – vyšší územní samosprávné celky

Obce - základní územní samosprávní celky

Kraje – vyšší územní celky

OBCE Samosprávu obce tvoří obecní a městské úřady, dále městská policie. Obec má obecní úřad Město má městský úřad Nejvyšší orgán obce je obecní zastupitelstvo. Je řádně voleno v komunálních volbách (zástupci volebních stran). Obecní zastupitelstvo to zvolí ze svých řad starostu a radní.

Samospráva Samosprávné úřady sídlí v obcích nebo krajských městech Znají místní situaci a proto mohou záležitosti svých občanů nejlépe posoudit. Př. Povolení staveb Parkování a poplatky

Obec Holešov Zámek Náměstí Zahrada Nádvoří Židovský hřbitov

OBEC Holešov

Samosprávu obce tvoří Městský úřad, dále Městská policie. Městský úřad města Holešov sídlí na radnici na Masarykově ulici Obecní zastupitelstvo Nejvyšším orgánem na radnici je 23-členné zastupitelstvo. Zvolili si jej občané v komunálních volbách. Schází se jednou za čtvrt roku. Řeší, kde se co postaví nebo co je třeba udělat, a jak se to bude financovat. Může vydávat vyhlášky. Obecní zastupitelstvo si zvolilo ze svých řad starostu a radní. Výkonným orgánem je rada obce a tvoří ji 7 radních. Rada se schází za 14 dní.

Městský úřad v Holešově - Radnice

Starosta - povinnosti zastupuje obec a má vážnost volí do funkcí zastupitelstvo obce odpovídá hospodaření obce odvolává radní a stanoví jim plat může požadovat po Policii České republiky spolupráci informuje veřejnost o činnosti obce rozhoduje o záležitostech obce svolává a zpravidla řídí zastupitelstvo obce a radu obce

Radní - povinnosti Mají odpovědnost za chod celého města Řeší připomínky občanů Řeší stížnosti občanů Pěstují snášenlivost a právo mezi občany Vysvětlují veřejný zájem občanům Odsuzují a postupují proti rasismu a xenofobii (nesnášenlivosti) Pěstují toleranci a demokracii

Občané - povinnosti, práva Mohou podávat návrhy a připomínky (občané jednají osobně v úřední době nebo písemně – úřední dopisy a i-maily) Mohou se účastnit veřejných schůzí zastupitelstva a vystoupit na nich Mohou podávat PETICE (úřední dopis s připomínkou, který je podepsán větším množstvím lidí)

Počet členů :Př. Zastupitelstvo v Praze Zastupitelstvo v Praze se v souladu se zákonem o hlavním městě Praze skládá z 55 – 70 členů zastupitelstva. V současné době je členů zastupitelstva 63 (r.2013). Jsou občany hlavního města Prahy voleni v komunálních volbách jako zástupci volebních stran. Zastupitelstvo zřizuje vždy výbor finanční, kontrolní, pro výchovu a vzdělávání, a pro národnostní menšiny, pokud v územním obvodu hlavního města Prahy žije podle posledního sčítání lidu alespoň 5 % občanů hlásících se k národnosti jiné než české.

Použitá literatura a zdroje PaeDr. Hana Kovaříková, Občanská výchova III/pro odborná učiliště, Praha: Septima, s.r.o., 2006 Sokol J. a kol., Občanské minimum, Praha: ÚIV, Emmert F. a kol., Odmaturuj ze společenských věd. Brno: Didaktis, 2004 Ústava České republiky, 1/1993 Sb. Zákon České národní rady č. 3/1993 Sb. O státních symbolech ČR Zákon 213/2006 Sb., kterým se mění zákon 352/2001 Sb. O užívání státních symbolů České republiky a o změně některých zákonů Zákon č. 200 o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 40/1993Sb. České národní rady o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky Zákon Č. 253/2006 Sb., kterým se mění zákon Č. 141/1961 Sb. O trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění ozdějšíc předpisů, a další související zákony. Platné zákony a vyhlášky lze najít na internetové adrese: ( ASPI = Automatizovaný systém právních informací)

%C3%A1va+%C4%8CR&qs=n&form=QBIR&pq=st%C3%A1tn%C3%A D+spr%C3%A1va+%C4%8Dr&sc=0-0&sp=- 1&sk=#view=detail&id=2BE0C4E434AB385FA BC E3145&selectedIndex=4 rm=QBIR&pq=obce+%C4%8Dr&sc=0-2&sp=-1&sk=#a a.jpg