Evropské politické strany - zárodek politické Evropy? Pavel Šaradín Praha, 18. 9. 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
Od počítače za mříže 2016 Uvědomte si, že vulgarismy na Internet nepatří. Jde především o prezentaci vaší osoby.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
2013 Evropský rok občanů: Co nám přinese? Andrea Matušáková Zastoupení Evropské komise v ČR.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
POLITICKÉ REŽIMY – FORMY VLÁDY. Politický režim Politický režim je normativní subsystém politického systému Základem jsou politické normy  NORMY jsou:
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Sub-projekt PF 098: Práva dítěte ve školské praxi Brno, 26. listopadu 2013 Autentická participace Petra Ali Doláková Realizátor projektu: Česko-britská.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Mise BLOM Návrhy efektivního prosazování v záležitostech nad provinčního zájmu Soudržnost a spolupráce v prosazování Prosazovatelná nařízení Společné stanovování.
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Naplňuje přitom pravomoci dané Ústavou ČR a některými běžnými zákony.
Pirátská strana.
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Společné a koordinované politiky EU
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Pracovní porada Pracovní list.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Seminář pro příjemce OPVK
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Historické milníky EU Monika Matysová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Orgány EU.
Náměty pro činnost Národního fóra
Pracovní porada Pracovní list.
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Makroekonomie E 7 - otázky.
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Název projektu: Moderní škola
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Individuálně vzdělávací plán
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Vliv reklamy na společnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Korporátní identita Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Koncepce rozvoje činnosti AV ČR
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Podpora rovnosti osob LGBTI v Evropské unii
Rada EU.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Evropské politické strany - zárodek politické Evropy? Pavel Šaradín Praha,

Role a působení evropských politických stran v EU EPS se nekryjí se skupinami v EP Vznik – nikoliv „zespodu“ – neexistuje poptávka. Fiala, Mareš, Sokol (2007) – zahrnutí do politického systému EU působí zmatečně, nesrozumitelně. Politické strany na úrovni Unie přispívají k vyjadřování politické vůle občanů Unie. (LZP EU)

Proč změny? Demokratický deficit evropských institucí Klesající volební účast do EP Nárůst (popularita) nástrojů přímé demokracie, respektive přímé volby Eurobarometr: nárůst podpory přímé volby předsedy EK Vnímání EU v době krize Význam EPS roste s posilováním role EP

Proč změny? Deficit Role EP – zvýšení pravomocí = odstraňování DD Efektivita kontroly EK EP – slabá instituce, příliš konsensuální Evropské volby nejsou volby Evropská tematika v kampaních – proč existuje EP? Voliči nepodporují závěry evropských politik

Lisabonská smlouva S přihlédnutím k volbám do Evropského parlamentu a po náležitých konzultacích navrhne Evropská rada kvalifikovanou většinou Evropskému parlamentu kandidáta na funkci předsedy Komise. Tohoto kandidáta zvolí Evropský parlament většinou hlasů všech svých členů.

Lisabonská smlouva (od Maastrichtu) Politické strany na evropské úrovni přispívají k utváření evropského politického vědomí a k vyjadřování vůle občanů Unie. Příkladem Libertas (krátké trvání)

Doporučení EK o posílení demokratického a efektivního průběhu voleb do EP Propojení mezi EPS a národními stranami by se mělo odrazit na transparentnosti rozhodovacího procesu v EU. Posílení vazeb mezi občany EU a demokratickým procesem je podmínkou pro užší institucionální integraci.

Doporučení EK o posílení demokratického a efektivního průběhu voleb do EP Důležitá je, aby členské podporovaly poskytování informací o příslušnosti domácích politických stran k EPS. Přináležitost je třeba uvést ve všech materiálech (role volební kampaně) Zavedení společného evropského dne voleb (vs. národní pravidla)

Usnesení Evropského parlamentu ze dne 22. listopadu 2012 o volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 Naléhavě vyzývá evropské politické strany, aby nominovaly kandidáty na předsednictví Komise, a očekává, že tito kandidáti budou mít vůdčí úlohu v parlamentní volební kampani a to především díky tomu, že osobně představí svůj program ve všech členských státech Unie; zdůrazňuje, že je důležité posílit politickou legitimitu jak Parlamentu, tak Komise tím, že volby do těchto orgánů budou ve větší míře provázány s výběrem voličů;

Návrh prohloubené a skutečné MHU (EK) Nominace kandidátů na předsedu EK politickými stranami – vznik skutečné evropské politické sféry. Má vést k větší legitimitě EK (předsedy) --- ??? Jaký má charakter konflikt v EU/EP – levo- pravá škála?

Debata Mladí Evropané... Sjednoťte se! „Je naivní očekávat, že tradiční národní političtí lídři volení...občany na suverénním území, by mohli adekvátním způsobem řešit problémy... Fanděme i nadále našim fotbalovým či ragbyovým týmům. Ale nenechme se dále ohlupovat sebezveličujícími bludy našich národních politických lídrů, kteří tvrdí, že v oblasti politiky je národní stát stále vhodným prostředkem.“

Evropské volby Charakter? Evropská témata x protievropská témata Referendum x vládě Monotematické strany Národní volby Úspěch: fáze vládního cyklu EU – chceme velmi efektivní, ale lze zároveň provádět hluboké změny, např. v odstraňování demokratického deficitu?