Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rada EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rada EU."— Transkript prezentace:

1 Rada EU

2 Rada Evropské unie je nepermanentním, kolektivním vrcholným orgánem Evropské unie, který reprezentuje zájmy členských států. Hlavní činnost - přijímání legislativy společně s Evropským parlamentem, jako reprezentantem občanů Unie.

3 Jsou v ní zastoupeny členské státy a to vždy jedním zástupcem na ministerské úrovni zplnomocněným zavazovat svou vládu. Příslušným ministrem je ministr, do jehož resortu spadá projednávaná agenda. Zároveň může tedy zasedat několik složení Rad současně. Dříve (do listopadu 1993) proto byla výstižně zvána „Radou ministrů“. V předsednictví Rady se členské země střídají po šesti měsících.

4 Agenda Rady je připravována Výborem stálých zástupců, který tvoří stálí zástupci členských zemí EU v Bruselu. Scházejí obvykle jednou až dvakrát týdně.

5 Váha členských států při hlasování dle Smlouvy z Nice:
Jak vyplývá ze smlouvy o založení Evropského společenství, pokud má být hlasováno kvalifikovanou většinou, je pro přijetí návrhu nutné naplnění těchto tří podmínek. 1) Minimálně 260 hlasů z 352, přičemž hlasy jsou státům přiděleny takto: Německo, Francie, Itálie, Spojené království… 29 Španělsko, Polsko… 27 Rumunsko… 14 Nizozemsko… 13 Belgie, Česko, Řecko, Maďarsko, Portugalsko… 12 Rakousko, Švédsko, Bulharsko… 10 Dánsko, Chorvatsko, Irsko, Litva, Slovensko, Finsko… 7 Kypr, Estonsko, Lotyšsko, Lucembursko, Slovinsko… 4 Malta… 3

6 2) Pro návrh se vysloví nadpoloviční většina členských států (tj. 15),
(u návrhů nepředložených Evropskou komisí jsou nutné 2/3 členských států, tj. 19). 3) Součet počtu obyvatel zemí, které s návrhem souhlasí, musí představovat minimálně 62 % celkové populace EU (dosažení se ověřuje pouze na žádost členského státu). Tato současná úprava byla zavedena Smlouvou z Nice v roce 2003.

7 Váha členských států při hlasování dle Lisabonské smlouvy:
Tato změna váhy hlasů je účinná od roku 2014, přičemž až do roku 2017 může členský stát požadovat o hlasování podle kritérií Smlouvy z Nice. Pro dosažení kvalifikované většiny jsou stanovena následující kriteria (tzv. systém dvojí většiny): 1) většinu musí tvořit alespoň 55 % členských států (15) 2) většina musí reprezentovat minimálně 65 % obyvatelstva Unie, 3) blokační menšinu musí tvořit nejméně čtyři členské státy (jinak se kvalifikovaná většina považuje za dosaženou).

8 Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Rada_Evropsk%C3%A9_unie


Stáhnout ppt "Rada EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google