Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_15_STAVBA VĚTY DVOJČLENNÉ, JEDNOČLENNÉ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor Mgr. Pavla Kuzníková Průřezové téma Občan v demokratické společnosti Informační a komunikační technologie Člověk a svět práce Tématický celek Český jazyk a literatura Ročník 2. Datum tvorby Datum a místo ověření A Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Stavba věty dvojčlenné a jednočlenné Klíčová slova Subjekt, predikát, zákl. člen jednočlenné věty Metodický pokyn Praktické osvojování vět jednočlenných a dvojčlenných Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 věty dvojčlenné jednočlenné
Stavba věty dvojčlenné jednočlenné

3 Věta dvojčlenná část podmětná – subjekt = shoda
část přísudková - predikát

4 POZOR! Dvojčlenné věty jsou i věty s nevyjádřeným podmětem :
Zachvěli jsme se zimou.

5 Věty jednočlenné Pozor! Nemluvíme ani o podmětu ani o přísudku
nemůžeme je rozdělit na část podmětnou a přísudkovou obsahuje pouze jeden základní větný člen nemohou mít mluvnický podmět základní člen jednočlenné věty (Zčjv) může být holý, rozvitý i několikanásobný Pozor! Nemluvíme ani o podmětu ani o přísudku

6 Věty jednočlenné dělíme dle toho,jakým slovním druhem je Zčjv :
slovesné Jasní se. Mrholí. Setmělo se jmenné Psohlavci.Branky,body,vteřiny. příslovečné Ovoce a zelenina. Toho strachu! infinitivní Být či nebýt? Nevyklánět se z okna! částicové Ano.Ne. Určitě. Skutečně. citoslovečné Prásk! Kuku! Haló!

7 Na podzim se už brzo stmívá. Lije vodu do sklenice.
U následujících vět určete, zda se jedná o větu jednočlennou nebo větu s nevyjádřeným podmětem : Na podzim se už brzo stmívá. Lije vodu do sklenice. Už se zatahuje. Večer vždy zatahuji závěsy. Stýská se mi po tobě. Velmi si stýská.

8 Určete, které věty jsou D a které J :
Dobrý den! Sedíme dobře? Letos v únoru často sněží. Hučí mi v hlavě. To se zamračilo! V krbu zapraskalo hořící poleno. Zase lije. Počkejte na své spolužáky. Nové Opavsko. Zavolej mi ještě jednou! Věty jednočlenné nahraďte dvojčlennými: Bylo vidět Praděd. Vůbec se mi nechtělo vstávat. Určitě mi bude veselo.

9 Napište , v jaké situaci užijete těchto jednočlenných vět :
Těch peněz! Milá maminko! Znamenitě. Koupit si tak něco! Nikterak. Vrkú! Dobré? Divá Bára. Květy. Čechy krásné, Čechy mé.

10 ( zvolání - může být i elipsa, oslovení v dopise, hodnocení, přání, odmítnutí, přírodní zvuk, otázka, název uměleckého díla, název časopisu, personifikace )


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google