Správa na úseku dopravy JUDr. Alena KLIKOVÁ. Správa na úseku dopravy Lodní doprava (vnitrostátní a námořní) Lodní doprava (vnitrostátní a námořní) Drážní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JUDr. Jana Tká č iková, PhD. Právní režim pozemků sloužících dopravě.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Prohlášení o dráze Jiří Černý 7. setkání s dopravci, Praha, 30.a
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_01_VEŘEJNÝ.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Tarifní systémy, Tarify, jízdní doklady Ing.
1 Umísťování symbolů a jiných uvítacích zařízení územní samosprávy při pozemních komunikacích Porada Ministerstva vnitra Praha.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Praha, Ing. Petr Řádek Číslování vlaků - Rekapitulace Setkání dopravců a zástupců provozovatele dráhy.
Novelizace předpisu D7/2 k organizování výlukových činností k Lenka Komínová GŘ SŽDC Odbor plánování a koordinace výluk Setkání s dopravci,
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
ZÁKLADNÍ POJMY I. Pozemní komunikace - dopravní cesta určena k užití silničními a jinými vozidly a chodci Dálnice a silnice pro motorová vozidla -pozemní.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Činnost služby dopravní policie v roce 2011 v dohledu nad silničním provozem plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 12. ledna 2012.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Úvod do technologie silniční nákladní dopravy a základní legislativa Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy - cvičení Ing. František Lachnit,
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Vybrané otázky správního práva a veřejné správy Správa dopravy se zvláštním zaměřením na úsek pozemních komunikací.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Úřad práce České republiky
Státní organizace.
Úvod do dopravy a přepravy
A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Pracovnělékařské služby
Dopravní výchova 8. ročník
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Pozemkové úpravy.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zákon č. 183/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů
STAVEBNÍ ZÁKON.
Zvláštní odborná způsobilost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Právní úprava pozemních komunikací
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Omezení silniční dopravy na silnici III. třídy č
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje (IDS JK)
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Prázdniny 2011 Policie České republiky
Zařízení služeb provozované SŽDC a jí poskytované služby
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Územní plán s prvky regulačního plánu
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Majetkoprávní problematika na úseku dálnic a silnic I. třídy
Vodní autobusy a vodní taxi
Odbor dopravy - Bc. Petr Fehér
Transkript prezentace:

Správa na úseku dopravy JUDr. Alena KLIKOVÁ

Správa na úseku dopravy Lodní doprava (vnitrostátní a námořní) Lodní doprava (vnitrostátní a námořní) Drážní doprava (železniční dráhy, lanové dráhy, trolejbus, tramvaj) Drážní doprava (železniční dráhy, lanové dráhy, trolejbus, tramvaj) Letecká doprava Letecká doprava Silniční doprava Silniční doprava

Silniční doprava Zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích Zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích Vyhláška 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích Vyhláška 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích

Pozemní komunikace Pozemní komunikace je dopravní cesta určená k užití silničními a jinými vozidly a chodci, včetně pevných zařízení nutných pro zajištění tohoto užití a jeho bezpečnosti. Pozemní komunikace je dopravní cesta určená k užití silničními a jinými vozidly a chodci, včetně pevných zařízení nutných pro zajištění tohoto užití a jeho bezpečnosti. Pozemní komunikace se dělí na tyto kategorie: Pozemní komunikace se dělí na tyto kategorie: a) dálnice, a) dálnice, b) silnice, I., II. a III. tř. b) silnice, I., II. a III. tř. c) místní komunikace c) místní komunikace d) účelová komunikace – veřejné a neveřejné d) účelová komunikace – veřejné a neveřejné

Vlastnictví komunikací a) dálnice - stát a) dálnice - stát b) silnice, I. tř. - stát, II. a III. tř. - kraj b) silnice, I. tř. - stát, II. a III. tř. - kraj c) místní komunikace - obec c) místní komunikace - obec d) účelová komunikace – PO, FO d) účelová komunikace – PO, FO

zařazení pozemní komunikace O zařazení pozemní komunikace do kategorie dálnice, silnice nebo místní komunikace rozhoduje příslušný silniční správní úřad na základě jejího určení, dopravního významu a stavebně technického vybavení. O zařazení pozemní komunikace do kategorie dálnice, silnice nebo místní komunikace rozhoduje příslušný silniční správní úřad na základě jejího určení, dopravního významu a stavebně technického vybavení. Dojde-li ke změně dopravního významu nebo určení pozemní komunikace, rozhodne příslušný silniční správní úřad o změně kategorie. Dojde-li ke změně dopravního významu nebo určení pozemní komunikace, rozhodne příslušný silniční správní úřad o změně kategorie.

Dálnice Určena pro rychlou dálkovou, mezistátní dopravu, pro silniční motorová vozidla, Určena pro rychlou dálkovou, mezistátní dopravu, pro silniční motorová vozidla, Směrově oddělené jízdní pruhy, mimoúrovňové křížení, nejnižší povolená rychlost, Směrově oddělené jízdní pruhy, mimoúrovňové křížení, nejnižší povolená rychlost, Není přímý přístup ze sousedních pozemků, pouze z pozemků či nemovitostí sloužících pro účely dálnice (benzínové čerpací stanice). Není přímý přístup ze sousedních pozemků, pouze z pozemků či nemovitostí sloužících pro účely dálnice (benzínové čerpací stanice).

Silnice Veřejně přístupná pozemní komunikace určena k užití silničními a jinými motorovými vozidly a chodci. Veřejně přístupná pozemní komunikace určena k užití silničními a jinými motorovými vozidly a chodci.

Silnice a) silnice I. třídy, která je určena zejména pro dálkovou a mezistátní dopravu, a) silnice I. třídy, která je určena zejména pro dálkovou a mezistátní dopravu, b) silnice II. třídy, která je určena pro dopravu mezi okresy, c) silnice III. třídy, která je určena k vzájemnému spojení obcí nebo jejich napojení na ostatní pozemní komunikace. c) silnice III. třídy, která je určena k vzájemnému spojení obcí nebo jejich napojení na ostatní pozemní komunikace.

Místní komunikace Veřejně přístupná komunikace, která slouží převážně místní dopravě na území obce Veřejně přístupná komunikace, která slouží převážně místní dopravě na území obce

Místní komunikace a) místní komunikace I. třídy, kterou je zejména rychlostní místní komunikace, a) místní komunikace I. třídy, kterou je zejména rychlostní místní komunikace, b) místní komunikace II. třídy, kterou je dopravně významná sběrná komunikace s omezením přímého připojení sousedních nemovitostí, b) místní komunikace II. třídy, kterou je dopravně významná sběrná komunikace s omezením přímého připojení sousedních nemovitostí, c) místní komunikace III. třídy, kterou je obslužná komunikace, c) místní komunikace III. třídy, kterou je obslužná komunikace, d) místní komunikace IV. třídy, kterou je komunikace nepřístupná provozu silničních motorových vozidel nebo na které je umožněn smíšený provoz. d) místní komunikace IV. třídy, kterou je komunikace nepřístupná provozu silničních motorových vozidel nebo na které je umožněn smíšený provoz.

účelová komunikace účelová komunikace je pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků, či v uzavřeném objektu. účelová komunikace je pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků, či v uzavřeném objektu.

Připojování pozemních komunikací Křižovatky Křižovatky Sjezdy, nájezdy Sjezdy, nájezdy

Silniční pozemek Na němž je umístěno těleso dálnice, silnice, místní komunikace a silniční pomocný pozemek Na němž je umístěno těleso dálnice, silnice, místní komunikace a silniční pomocný pozemek

Součásti a příslušenství Součásti § 12 Součásti § 12 Příslušenství § 13 Příslušenství § 13

Orgány – silniční správní úřady Ministerstvo dopravy Ministerstvo dopravy Krajský úřad Krajský úřad Obecní úřady obcí s rozšířenou působností Obecní úřady obcí s rozšířenou působností obce obce

Orgány – stavební úřady Obecné stavební úřady Obecné stavební úřady Speciální stavební úřady Speciální stavební úřady

Stavební řízení - výstavba Pro stavbu dálnice, silnice, místní komunikace a veřejně přístupné účelové komunikace je speciálním stavebním úřadem příslušný silniční správní úřad. Speciální stavební úřad přizve ke stavebnímu řízení Ministerstvo vnitra, jde- li o stavbu dálnice nebo rychlostní silnice, v ostatních případech příslušný orgán Policie České republiky. Pro stavbu dálnice, silnice, místní komunikace a veřejně přístupné účelové komunikace je speciálním stavebním úřadem příslušný silniční správní úřad. Speciální stavební úřad přizve ke stavebnímu řízení Ministerstvo vnitra, jde- li o stavbu dálnice nebo rychlostní silnice, v ostatních případech příslušný orgán Policie České republiky.

Užívání pozemních komunikací Obecné Obecné Zvláštní Zvláštní

Obecné užívání V mezích zvláštních předpisů upravujících provoz na pozemních komunikacích a za podmínek stanovených tímto zákonem smí každý užívat pozemní komunikace bezplatně obvyklým způsobem a k účelům, ke kterým jsou určeny. V mezích zvláštních předpisů upravujících provoz na pozemních komunikacích a za podmínek stanovených tímto zákonem smí každý užívat pozemní komunikace bezplatně obvyklým způsobem a k účelům, ke kterým jsou určeny. Uživatel se musí přizpůsobit stavebnímu stavu a dopravně technickému stavu dotčené pozemní komunikace. Uživatel se musí přizpůsobit stavebnímu stavu a dopravně technickému stavu dotčené pozemní komunikace. Omezení – objížďky apod. Omezení – objížďky apod.

Zpoplatnění Poplatky – kupon (časový, druh vozidla) Poplatky – kupon (časový, druh vozidla) Elektronické mýtné Elektronické mýtné

Zvláštní užívání Povolení po souhlasu vlastníka Povolení po souhlasu vlastníka Na dobu určitou Na dobu určitou

Sjízdnost a schůdnost Závady ve sjízdnosti – povětrnostní vlivy Závady ve sjízdnosti – povětrnostní vlivy Odpovědnost – vlastník komunikace, neprokáže-li že nebylo možné zajistit vlivem povětrnostních či jiných vlivů Odpovědnost – vlastník komunikace, neprokáže-li že nebylo možné zajistit vlivem povětrnostních či jiných vlivů

Ochrana pozemních komunikací Silniční ochranná pásma Silniční ochranná pásma

Správně právní odpovědnost Pořádkový delikt Pořádkový delikt Přestupek Přestupek Správní delikt FO a PO Správní delikt FO a PO

Drážní doprava 266/1994 Sb. Dráhy železniční, tramvajové, lanové, trolejbusové Dráhy železniční, tramvajové, lanové, trolejbusové Dráha – cesta určená k pohybu drážních vozidel, vč. pevných zařízení potřebných pro zajištění plynulosti a bezpečnosti drážní dopravy Dráha – cesta určená k pohybu drážních vozidel, vč. pevných zařízení potřebných pro zajištění plynulosti a bezpečnosti drážní dopravy

Dělení Dle významu, účelu a technických podmínek: Dle významu, účelu a technických podmínek: - Celostátní - Regionální - Vlečka - Speciální

Drážní doprava Drážní doprava může být provozována veřejně nebo neveřejně. Drážní doprava může být provozována veřejně nebo neveřejně. - Veřejná drážní doprava je doprava provozovaná dopravcem k uspokojování obecných přepravních potřeb podle předem vyhlášených přepravních podmínek, zveřejněného jízdního řádu a tarifu. - Neveřejná drážní doprava je doprava provozovaná dopravcem k uspokojování individuálních přepravních potřeb podle smluvních podmínek. Osobní drážní doprava a nákladní drážní doprava Osobní drážní doprava a nákladní drážní doprava

Ochrana dráhy Ochranné pásmo Ochranné pásmo Zákaz vstupu na dráhu Zákaz vstupu na dráhu

Křížení dráhy s pozemní komunikací Mimoúrovňové Mimoúrovňové Zabezpečení Zabezpečení

Drážní doprava. Provozovat drážní dopravu na dráze může právnická nebo fyzická osoba, zapsaná v obchodním rejstříku, na základě platné licence, přidělené kapacity dopravní cesty, jedná-li se o drážní dopravu na dráze celostátní nebo regionální, platného osvědčení dopravce, pokud tento zákon nestanoví jinak, a uzavřené smlouvy o provozování drážní dopravy, není-li provozovatel dráhy a dopravce jedna osoba. Provozovat drážní dopravu na dráze může právnická nebo fyzická osoba, zapsaná v obchodním rejstříku, na základě platné licence, přidělené kapacity dopravní cesty, jedná-li se o drážní dopravu na dráze celostátní nebo regionální, platného osvědčení dopravce, pokud tento zákon nestanoví jinak, a uzavřené smlouvy o provozování drážní dopravy, není-li provozovatel dráhy a dopravce jedna osoba. Drážní dopravu na dráze celostátní nebo regionální lze provozovat, byla-li za užití dráhy sjednána cena a stanoven způsob její úhrady. Drážní dopravu na dráze celostátní nebo regionální lze provozovat, byla-li za užití dráhy sjednána cena a stanoven způsob její úhrady. Licenci uděluje na základě žádosti drážní správní úřad. Licenci uděluje na základě žádosti drážní správní úřad.

Povinnosti Vlastníka dráhy Vlastníka dráhy Provozovatele drážní dopravy Provozovatele drážní dopravy

Přidělení kapacity dopravní cesty Využitelná průjezdnost Využitelná průjezdnost Přiděluje SŽDC nebo vlastník dráhy Přiděluje SŽDC nebo vlastník dráhy

Přepravní řád Stanoví podmínky za nichž se přepravují osoby a zavazadla Stanoví podmínky za nichž se přepravují osoby a zavazadla Povinnosti cestujícího Povinnosti cestujícího Práva a povinnosti průvodčího Práva a povinnosti průvodčího

Jízdní řád Dráha celostátní a regionální Dráha celostátní a regionální

Orgány Ministerstvo dopravy Ministerstvo dopravy Drážní úřad Drážní úřad Drážní inspekce Drážní inspekce

Správně právní odpovědnost Přestupky Přestupky Správní delikty PO a Fo Správní delikty PO a Fo

Letecká doprava zákon č. 49/1997 Sb. o civilním letectví zákon č. 49/1997 Sb. o civilním letectví

Orgány Ministerstvo dopravy a ministerstvo obrany Ministerstvo dopravy a ministerstvo obrany Úřad pro civilní letectví Úřad pro civilní letectví Ústav pro odborné zjišťování příčin dopravních nehod Ústav pro odborné zjišťování příčin dopravních nehod

Letecký rejstřík Evidence letadel Evidence letadel Osvědčení o zápisu Osvědčení o zápisu

Letiště Vnitrostátní x mezinárodní Vnitrostátní x mezinárodní Civilní – veřejné x neveřejné Civilní – veřejné x neveřejné Vojenské Vojenské

Ochrana Ochranná pásma Ochranná pásma

Užívání vzdušného prostoru ČR Regulováno mez. sml. Regulováno mez. sml. Lze místně omezit, zakázat Lze místně omezit, zakázat

Letecké služby Řízení letového provozu Řízení letového provozu Meteorologická Meteorologická Telekomunikační Telekomunikační Pátrání a záchrany Pátrání a záchrany Informační Informační Předletová příprava Předletová příprava Odbavování na letišti Odbavování na letišti

Letecká doprava Civilní letecká doprava Civilní letecká doprava Osobní doprava Osobní doprava - rekreační a sportovní létání Obchodní letecká doprava Obchodní letecká doprava - pravidelná a nepravidelná - vnitrostátní a mezinárodní

Rekreační a sportovní létání Rekreačním a sportovním létáním se rozumí užívání letadla pro vlastní potřebu nebo potřebu jiných osob za účelem rekreace, osobní dopravy nebo sportu, které není uskutečňováno za účelem zisku. Rekreačním a sportovním létáním se rozumí užívání letadla pro vlastní potřebu nebo potřebu jiných osob za účelem rekreace, osobní dopravy nebo sportu, které není uskutečňováno za účelem zisku.

Obchodní letecká doprava Obchodní leteckou dopravou se rozumí doprava osob, zvířat, zavazadel, věcí a pošty letadly za úplatu. Obchodní leteckou dopravou se rozumí doprava osob, zvířat, zavazadel, věcí a pošty letadly za úplatu. Obchodní leteckou dopravu lze provozovat pouze na základě licence vydané Úřadem Obchodní leteckou dopravu lze provozovat pouze na základě licence vydané Úřadem

Lodní doprava zákon č. 114/1995 Sb. o vnitrozemské plavbě zákon č. 114/1995 Sb. o vnitrozemské plavbě zákon č. 61/2000 Sb. o námořní plavbě zákon č. 61/2000 Sb. o námořní plavbě

Vnitrozemská plavba Vnitrozemské vodní cesty Vnitrozemské vodní cesty Plavba Plavba Vodní cesty - sledované (dopravně významné ((využitelné a využívané)) a účelové) a ostatní Vodní cesty - sledované (dopravně významné ((využitelné a využívané)) a účelové) a ostatní

Definice Přístav Veřejný x neveřejný Veřejný x neveřejný Zřízení a provozování Zřízení a provozováníPlavidlo Plavební rejstřík Vůdce plavidla

Orgány Ministerstvo dopravy Ministerstvo dopravy Státní plavební správa Státní plavební správa

Správně právní odpovědnost Přestupky Přestupky Správní delikty PO a FO Správní delikty PO a FO

Námořní plavba Provozování námořních plavidel na volném moři, v souostrovních vodách, v pobřežním moři a na úsecích vnitrozemských vodních cest s mořem spojených a pobyt námořních plavidel v přístavech Provozování námořních plavidel na volném moři, v souostrovních vodách, v pobřežním moři a na úsecích vnitrozemských vodních cest s mořem spojených a pobyt námořních plavidel v přístavech

Námořní plavidlo Námořní obchodní loď Námořní obchodní loď Námořní jachta Námořní jachta Osobní loď Osobní loď Trajektová loď Trajektová loď

Státní správy Ministerstvo dopravy – Námořní úřad Ministerstvo dopravy – Námořní úřad

Právo vlajky Zápis plavidla do námořního rejstříku ČR Zápis plavidla do námořního rejstříku ČR

Námořní rejstřík Veřejný seznam Veřejný seznam Souběžný zápis Souběžný zápis Rejstříkový přístav – Praha Rejstříkový přístav – Praha

Osoby Velitel (kapitán) Velitel (kapitán) Námořní loď – důstojníci, lodní mužstvo Námořní loď – důstojníci, lodní mužstvo Jachta – členové mužstva Jachta – členové mužstva

Povinnosti Námořní protest Námořní protest Ohrožení Ohrožení Služba na lodi Služba na lodi Společná havárie Společná havárie

Správně právní odpovědnost Přestupky Přestupky Správní delikty PO a FO Správní delikty PO a FO

Kombinovaná doprava kombinovanou dopravou se rozumí nákladní přeprava využívající při jedné jízdě kromě železniční dopravy i silniční nebo vodní dopravu kombinovanou dopravou se rozumí nákladní přeprava využívající při jedné jízdě kromě železniční dopravy i silniční nebo vodní dopravu