Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
1. 2 Pojem státem vydávané nebo uznané a jím chráněná obecně závazné /obecné/ pravidlo chování, zakládající práva nebo právní povinnosti pro účastníky.
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Vznik mezinárodní smlouvy
Správa sociálního zabezpečení
Státní organizace.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA blok č
Občanské soudní řízení I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Správní právo Soubor veřejnoprávních norem, které upravují organizaci a činnost veřejné správy Samostatné právní odvětví Předmět Metoda právní regulace.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Název projektu: Moderní škola
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Právní precedenty, soudcovské právo, význam soudní judikatury v kontinentálním právu
Správa sociálního zabezpečení
Mezinárodní právo veřejné - vztah mezinárodního a vnitrostátního práva
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Klasifikace normativních právních aktů
Správa sociálního zabezpečení
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Komise LRV a LRV 20. prosince 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Účastníci výstavby
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obsah veřejných rozpočtů III
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
EVROPSKÁ UNIE.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Mezinárodní právo Mezinárodní smlouva
Transkript prezentace:

Mgr. Irena Fadrhoncová

 Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování je státní mocí vynutitelné.  Struktura p. n.:  Hypotéza: (jestliže…)  Dispozice: (pak…)  Sankce: (jinak…) Jestliže nastanou takové podmínky, pak je třeba se chovat takto, jinak přijde tato sankce.

 Právo veřejné X Právo soukromé  Právo veřejné chrání zájmy státu: ústavní p., správní p., trestní p., finanční p.  Právo soukromé chrání zájmy fyzických a právnických osob: občanské p., rodinné p., autorské p., obchodní p., patentové p.  Právo veřejně-soukromé chrání zájmy jednotlivců i státu: pracovní p., pojišťovací p. atd.

= vlastnost právní normy, která ji činí nadřazenou jiné právní normě.  Pyramida právní síly: (na vrcholu jsou normy s vyšší právní silou) MS Ústava ČR Ústavní zákony Zákony Vládní nařízení Vyhlášky ministerstev Vyhlášky krajských úřadů Vyhlášky obce - Mezinárodní smlouvy Zákonné předpisy Podzákonné předpisy

 Normy s nižší právní silou nesmí být v rozporu s normami s vyšší p.s.  Pokud by takový rozpor nastal, platí vždy norma s vyšší právní silou (norma obecnější).

 Platnost právních norem: norma je platná podkud byla vytvořena předepsaným způsobem, schválena a vyhlášena ve Sbírce zákonů.  Norma je platná dnem uveřejnění ve sbírce  Účinnost p.n. určuje, od kdy se musíme normou řídit.  Účinnnosti nabývá p.n. později než platnosti  Ve lhůtě mezi platností a účinností p.n. se se zněním předpisu seznamují osoby, které ji budou aplikovat  Působnost p.n. označuje toho, komu je předpis určen  Působnost časová, místní a osobní

 Právní vztah je vztah mezi dvěma a více subjekty, který vznikl na podkladě určité právní normy a v němž tyto subjekty vystupují jako nositelé oprávnění a povinností.  Každý právní vztah má subjekt a objekt právního vztahu:  Subjekty (účastníci) jsou ti, jimž v právním vztahu vznikají práva a povinnosti (např. kupující a prodávající)  Objekt (předmět, obsah) jsou oprávnění a povinnosti právního vztahu (oprávnění kupujícího požadovat danou věc a povinnost zaplatit kupní cenu)

 Fyzické osoby – občané, jednotlivci  Právnické osoby jsou uměle vytvořená sdružení osob nebo majetku, která vystupují pod jednotným jménem a mají vlastní právní subjektivitu (např. obchodní společnosti, politické strany atd.)  Orgány veřejné správy – stát a státní orgány

= je předpokladem toho, být účastníkem právního vztahu Právní subjektivita?