Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_CHK4 2360 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_CHK4 2360 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: Autor:PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání:Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Lipidy I Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas. 20 minut

2 Lipidy - tuky

3 Lipidy jsou přírodní látky  Produkované rostlinami a živočichy  Obsahují atomy uhlíku, vodíku a kyslíku  Zdroj energie  Zásobní látkou organismů  Stavební látkou buněčných membrán  Tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu některých orgánů

4 Podle výživových doporučení by měl být podíl tuku ve stravě maximálně 30% 5

5 Lipidy dělíme na:  Jednoduché lipidy (tvořené pouze estery) tuky,vosky  Složené lipidy (obsahují kromě esteru ještě další složky) fosfolipidy glykolipidy lecitin jak-se-co-dela-svicky

6 Jednoduché lipidy - triacylglyceroly Jsou estery vyšších mastných kyselin s glycerolem Vyšší mastné kyseliny: Kyselina palmitová C 15 H 31 COOH Kyselina stearová C 17 H 35 COOH Kyselina olejová C 17 H 33 COOH

7 Úkol č.1  a) Která z těchto kyselin je nenasycená kyselina?  b) Vysvětli, jaký je rozdíl mezi nasycenou a nenasycenou kyselinou

8 Úkol č.2 Vyber správná tvrzení: Glycerol se používá a) v kosmetice b) v lékařství c) při výrobě sýrů d) na výrobu výbušnin e) jako součást nemrznoucích směsí

9 Živočišné tuky  Jsou součástí podkožního tuku a obalují vnitřní orgány  Organismus je vytváří z tuků přijímaných v potravě  Získávají se vyškvařováním, extrakcí vhodným rozpouštědlem  Lůj, sádlo, rybí tuk, kostní tuky  Používají se v potravinářství, při výrobě kosmetiky a léčiv

10 Rostlinné tuky  Jsou obsaženy v semenech a plodech olejnatých rostlin  Vznikají v rostlinách přeměnou sacharidů  Získávají se lisováním nebo vyluhováním  Olej řepkový, slunečnicový, olivový, lněný, sojový, konopný, kokosový, růžový  Používají se v potravinářství, při výrobě kosmetiky a léčiv, při výrobě nátěrových hmot (fermeže), bionafta

11 Úkol č.3 Vyber nesprávné tvrzení: a) Tuky jsou stavební látkou buněčných membrán b) Zdroj energie c) Vznikají při fotosyntéze d) Jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu

12 Vlastnosti tuků  Mohou být tuhé, mazlavé, kapalné  Ve vodě jsou nerozpustné  Rozpouštějí se v nepolárních rozpouštědlech – benzenu, tetrachlormethanu  Působením tepla, světla, vzduchu nebo mikroorganismů se tuky rozkládají – hořknou a zapáchají (kazí se)

13 Zdroje  1,2,3,4,6,7 Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www:  5  8    Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002,


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_CHK4 2360 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj."

Podobné prezentace


Reklamy Google