Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŘÍRODNÍ LÁTKY PŘÍRODNÍ LÁTKY TUKY A BÍLKOVINY VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŘÍRODNÍ LÁTKY PŘÍRODNÍ LÁTKY TUKY A BÍLKOVINY VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY."— Transkript prezentace:

1 PŘÍRODNÍ LÁTKY PŘÍRODNÍ LÁTKY TUKY A BÍLKOVINY VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

2 T U K Y  Tuky jsou estery vyšších karboxylových kyselin (s větším počtem atomů uhlíku v molekule) s glycerolem.  V organismech vznikají esterifikací: glycerol + karboxyl. kysel.→ tuk + voda  Pro člověka jsou největším zdrojem energie.  Jsou-li při pokojové teplotě tuhé = tuky.  Jsou-li při pok. Teplotě kapalné = oleje.  Ve vodě jsou nerozpustné.  Tuky nemají teplotu tání.  Zahříváním měknou.  Jsou obsaženy v rostlinách i v živočiších.  Dají se vyrobit i uměle. ČLOVĚK: 36% ORG.LÁT EK 19% BÍLKOVIN 15% SACHARI DŮ 1% TUKŮ !!! 4% MINERÁL NÍ LÁTEK OSTATNÍ JE VODA….? VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

3 D Ě LENÍ TUK Ů D Ě LENÍ TUK Ů ROSTLINNÉ JSOU KAPALNÉ (OLEJE).ESTERY KYSELIN MAJÍ MEZI ATOMY VODÍKU DVOJNÉ VAZBY. ŽIVOČIŠNÉ JSOU PŘEVÁŽNĚ TUHÉ. VYJÍMKA – RYBÍ TUK (OLEJ). PŘ. SÁDLO, MÁSLO, LŮJ.) UMĚLÉ SE VYRÁBÍ Z UHLOVODÍKŮ. JSOU NESTRAVITELNÉ, POUŽÍVAJÍ SE VE VÝROBĚ MÝDEL, PLASTICKÝCH HMOT APOD. VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

4 Získávání tuků lisováním semen (např. slunečnice, řepka, podzemnice olejná, olivy Škvařením (sádlo) Stloukáváním (máslo) VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

5 VÝROBA MÝDEL - ZMÝDELŇOVÁNÍ  Působením hydroxidu sodného se tuky rozkládají, vzniká glycerol a sodné (draselné) soli karboxylových kyselin tuk + hydroxid sodný (draselný) → glycerol + mýdlo  Mýdla jsou tradiční prací a čistící prostředky  Čistící účinek mýdel spočívá v jejich schopnosti snižovat povrchové napětí kapalin, hlavně vody. VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

6 OTÁZKY : VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

7 B Í L K O V I N Y B Í L K O V I N Y 1) Bílkoviny obsahují vázané atomy uhlíku, vodíku, kyslíku, dusíku i síry a fosforu. 2) Jsou základní látkou všech organismů. 3) Jsou to makromolekulární látky vzniklé spojením aminokyselin peptidickou vazbou – CO – NH -. 4) Tvoří nezbytnou složku potravy živočichů ( rostliny si je vytvářejí samy). 5) Vyšší teploty, roztoky kyselin, hydroxidů a soli těžkých kovů je poškozují. VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

8 Funkce bílkovin Bílkoviny jsou základem všech známých organismů, a proto v něm plní různé funkce. Stavební Transportní a skladovací Zajišťující pohyb Katalytické, řídící a regulační Ochranné a obranné Bílkoviny jsou základem všech známých organismů, a proto v něm plní různé funkce. Stavební Transportní a skladovací Zajišťující pohyb Katalytické, řídící a regulační Ochranné a obranné VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

9

10 ZDROJE:  Tapeta pro tuto prezentaci byla použita šablona z: cz/templates/results.aspx?qu=2013%20%C5%A1ablony&ex=2&av=all#pg:2|ai:TC | VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY


Stáhnout ppt "PŘÍRODNÍ LÁTKY PŘÍRODNÍ LÁTKY TUKY A BÍLKOVINY VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY."

Podobné prezentace


Reklamy Google