Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_661_CH9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: chemie Ročník: 9. ročník Klíčová slova: Tuky Autor: Mgr. Helena Lehkoživová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne:

2 Anotace: výukový materiál vytvořen jako prezentace v aplikaci Microsoft PowerPoint

3 TUKY-LIPIDY Tuky jsou estery alkoholu glycerolu a kyselin s větším počtem atomů uhlíku v molekule (hlavně kyseliny palmitové, stearové a olejové).

4 Vlastnosti tuků mají nízkou teplotu tání nejsou rozpustné ve vodě
dobře se rozpouští v organických rozpouštědlech, např. v benzínu na vzduchu se snadno rozkládají-tzv. žluknutí, vznikají zapáchající produkty, např. kyselina máselná

5 Rozdělení tuků podle původu
tuky rostlinné Olej-ricinový, olivový, řepkový, lněný, konopný, kokosový,sójový, slunečnicový živočišné sádlo, hovězí lůj, rybí tuk, kostní tuk,

6 Rozdělení tuků podle skupenství
tuky kapalné Většinou rostlinné, získávají se ze semen a plodů olejnatých rostlin lisováním nebo vyluhováním. pevné Většinou živočišné, připravují se vytavováním tkání bohatých na tuky.

7 Význam tuků v organismech
chrání organismy před ztrátou tělesné teploty chrání vnitřní orgány před poraněním z tuků v potravě si organismus vytváří vlastní tuky jako zásobní látky POZOR! Konzumace potravin s vysokým obsahem tuků a cukrů a nedostatek pohybu vedou k nadměrnému ukládání tuků-obezitě. Obezita způsobuje celou řadu zdravotních problémů.

8 Ztužování tuků Pevné tuky obsahují ve svých molekulách především estery kyseliny palmitové a stearové, které mají ve svých molekulách pouze jednoduché vazby. Kapalné tuky obsahují také kyselinu olejovou, která má v molekule dvojnou vazbu. Ztužování je chemická reakce s vodíkem, vodík se váže na elektrony násobné vazby a ta se mění na vazbu jednoduchou.

9 Výroba mýdla Reakcí tuků s hydroxidem sodným nebo draselným vznikají mýdla. Sodná mýdla jsou tuhá a používají se jako toaletní mýdla. Draselná mýdla jsou mazlavá a používají se jako dezinfekční mýdla.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google