Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tuky Mgr. Lenka Fasorová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tuky Mgr. Lenka Fasorová."— Transkript prezentace:

1 Tuky Mgr. Lenka Fasorová

2 Tuky přírodní nízkomolekulární látky
důležitá a nepostradatelná složka potravy

3 Rozdělení tuků podle původu
rostlinné tuky – slunečnicový olej, řepkový olej, olivový olej živočišné tuky – máslo, sádlo, rybí tuk

4 Rozdělení tuků podle původu
rostlinné tuky živočišné tuky

5 Rozdělení tuků 2. podle skupenství
pevné, popř. mazlavé – estery kyseliny palmitové a stearové - máslo, sádlo, lůj kapalné - estery kyseliny olejové a dalších nenasycených vyšších karboxylových kyselin - slunečnicový, řepkový, olivový olej, rybí tuk

6 Rozdělení tuků podle skupenství
pevné kapalné

7 Funkce tuků v organismu
termoizolační funkce ochrana vnitřních orgánů zásobní funkce zdroj energie – uvolňují dvakrát více energie než sacharidy jsou v nich uloženy vitamíny rozpustné v tucích E A D K

8 Tuky a výživa denní dávka tuků pro dospělého člověka
60 – 80 g ( v závislosti na tělesné námaze) průměrná spotřeba na jednoho člověka 135 g nadbytek tuků ve stravě – obezita nedostatek tuků ve stravě – zdravotní problémy – nedostatek esenciálních nenasycených mastných kyselin – linolové, linolenové … nejtěžší člověk světa vážil 485 kg

9 Cholesterol látka obsažená v tucích savců způsobuje aterosklerozu
graf –přehled množství cholesterolu (mg/kg) v potravinách Vejce Máslo Sýry Játra Drůbež Vepřové maso Hovězí maso (libové)

10 DÚ: Proč je pro člověka nebezpečná obezita?
Jaké zdravotní komplikace způsobuje? Sestav týdenní jídelníček, ve kterém je obsažena denní dávka tuků pro člověka. V čem spočívá nebezpečí zvýšené hladiny cholesterolu v krvi?


Stáhnout ppt "Tuky Mgr. Lenka Fasorová."

Podobné prezentace


Reklamy Google