Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),"— Transkript prezentace:

1 TUKYTUKYTUKYTUKY

2 Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj), jsou estery kyseliny PALMITOVÉ. KAPALNÉ tuky (oleje, rybí tuk), jsou estery kyseliny olejové.

3 Význam tuků Chrání před ztrátou tělesné teploty. Ochrana pro vnitřní orgány. Zdroj energie. Tvorba hormonů. Správná funkce nervového systému, kůže, žlučníku. Vstřebávání vitamínů A,D,E,K.

4 Výskyt a) u rostlin- v semenech a plodech b) u živočichů- v podkožním vazivu Mezi tučné potraviny patří např.: smažené potraviny, smetana a šlehačka, některé cukrovinky ( čokoláda, oplatky, sušenky, …), většina sýrů, uzeniny, některé druhy pečiva ( vánočka, koblížky, …), paštiky, smetanové jogurty, některé druhy masa, …

5 Zajímavosti Mozek je tvořen ze 70% z tuku. Bioimpedance je metoda měření tuku a vody v těle. Hroši slyší čelistí a mluví tukem.


Stáhnout ppt "TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),"

Podobné prezentace


Reklamy Google