Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lipidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lipidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného."— Transkript prezentace:

1 Lipidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 1

2 Vysvětlení pojmu a příklady •Definice: –Lipidy neboli tuky jsou estery glycerolu a kyselin s větším počtem uhlíků v molekule (tzv. VMK = vyšší mastné kyseliny). •Příklady: –Tuky, oleje, vosky. Obr. 2

3 Rozdělení •Dle původu: –rostlinné – většinou oleje (slunečnicový aj.) –živočišné – spíše pevné (sádlo) •Chemicky: –jednoduché – např. vosky, oleje, tuky –složené – např. lipoproteiny Obr. 3 Obr. 4 – olivy

4 Rostlinné lipidy •Většinou se získávají lisováním rozdrcených rostlinných plodů nebo semen nebo jejich vyluhováním. •Příklady: –olivový olej – výroba lisováním oliv, využití k přípravě pokrmů nebo farmaceutickém průmyslu –slunečnicový olej – v ČR velmi často používaný –řepkový olej –sójový olej, aj. Obr. 5 – sója

5 Živočišné lipidy •Většinou se získávají vytavováním (škvařením). •Příklady: –vepřové sádlo, hovězí lůj –lanolin –lanolin – tuk, který je vylučován kůží ovcí (využití v kosmetice nebo lékařství – antibakteriální účinky) –vorvaňovina –vorvaňovina – je obsažena v lebeční dutině vorvaňů – pozitivně stimuluje sexuální aktivitu člověka Obr. 6

6 Význam v organismu •Zdroj a rezerva energie – z tuků organismy získávají energii. •Ochranná funkce – především před ztrátou tepla a mechanickým poškozením (např. kolem ledvin je tuková vrstva). •Tzv. depotní tuk •Tzv. depotní tuk – ukládá se v lidském těle (jeho množství lze změřit). –Procentuální hodnota tohoto tuku udává stupeň obezity. Obr. 7

7 Pojmy a problematika •Ztužování tuků •Ztužování tuků – zjednodušeně jde o výrobu pevných tuků z kapalných olejů. •Žluknutí tuků (kažení) •Žluknutí tuků (kažení) – proces, kdy na vzduchu oleje nebo tuky oxidují a vznikají nežádoucí látky. –Tuk začne zapáchat a mění se jeho chuť. •Anorexie a bulimie – onemocnění příjmu potravy. Obr. 8

8 Mýdlo a jeho výroba •Mýdlo je sodná nebo draselná sůl vyšších mastných kyselin. •Běžnou surovinou pro výrobu mýdla je živočišný lůj. –Lůj se vaří v roztoku NaOH, vzniklé mýdlo se odděluje vysolováním roztokem NaCl. –Mýdlo se dále upravuje pomocí parfémů a barviv. Obr. 9 Obr. 10

9 Použité zdroje: •Obr.1 – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW:Creative Commons •.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Natural_Interaction_Olive_Oil.jpg •Obr.2 – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW:Creative Commons •.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vegetable_oils,_plantaardige_oli%C3%ABn.jpg •Obr.3 – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW:Creative Commons •.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sunflower-1.JPG •Obr.4 – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW:Creative Commons •.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olive_z03.jpg •Obr.5 – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW:Creative Commons •.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soja_texturiert.jpg •Obr.6 – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW:Creative Commons •.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sperm_Whale.jpg •Obr.7 – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW:Creative Commons •.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Childhood_Obesity.JPG •Obr.8 – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW:Creative Commons •.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thin.jpg •Obr.9 – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW:Creative Commons •.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palmolive_soap.jpg •Obr.10 – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW:Creative Commons •.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:E-II-R-soap.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Lipidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného."

Podobné prezentace


Reklamy Google