Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oceány a moře HYDROSFÉRA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oceány a moře HYDROSFÉRA"— Transkript prezentace:

1 Oceány a moře HYDROSFÉRA
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Brainstorming Co se vám vybaví, když se řekne slovo oceán? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Video Podívejte se na video. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Pokuste se definovat následující pojmy:
oceán moře ostrov záliv průliv průplav 1. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Oceány 2. Tvoří 70% povrchu Země. Obsahují 97% veškeré vody na Zemi. Úkol: Najděte v atlase všechny oceány Tichý oceán Atlantský oceán Indický oceán Severní ledový oceán Jižní oceán Jsou oceány ohraničené nebo propojené? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Mořská voda 3. Lze mořskou vodu využívat k pití nebo zavlažování? Proč? Která sůl je obsažena v mořské vodě nejvíce? Je mořská voda na všech místech stejně slaná? Proč? Mořská voda obsahuje velké množství rozpuštěných solí, a proto ji nelze využívat k pití ani zavlažování. V mořské vodě je nejvíce obsažena kuchyňská sůl (chlorid sodný, NaCl). Na různých místech oceánu má voda různou slanost. Největší roli zde hraje teplota a s ní související odpařování a přítok sladké vody z pevniny. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
4. Moře Moře jsou menší části oceánů. Pokud jsou obklopena souší, označujeme je jako vnitřní moře. Pokud volně navazují na oceán, nazývají se okrajová moře. Úkol: Najděte v atlase příklady vnitřních a okrajových moří. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
5. Ostrovy Ostrovy jsou malé části souše obklopené vodou. Ostrovy dělíme na: Pevninské – mají podobnou stavbu jako kontinenty. Sopečné – vznikají sopečnou činností. Korálové (atoly) – vznikají činností korálů. Úkol: Najděte v atlase několik příkladů ostrovů. Lze podle nějakých indicií usuzovat na původ těchto ostrovů? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
6. Záliv je místo, kde proniká moře do pevniny. Průliv je zúžené místo v moři nebo oceánu mezi dvěma pevninami. Průplav je lidská stavba spojující dvě moře, dva oceány nebo moře s oceánem. Úkol: Najděte na mapě některé zálivy, průlivy a průplavy. Podle čeho dostaly svůj název? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Doplňte k místům na mapě pojmy.
6. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy dostupné z 1. KNIGHTS, Richard. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Samson_-_Scillies_-_geograph.org.uk_-_34733.jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic z WWW: 2. NASA. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Whole_world_-_land_and_oceans.jpg. Dostupné pod licencí public domain z WWW: 3. PLUMBAGO. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Wiki_plot_03.png. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 z WWW: . 4. EINSTEIN, Norman. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Kara_Sea_map.png. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 z WWW: 5. WILMOT, David. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Islands.jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic z WWW: 6. JOY. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Mediterranean_Relief.jpg. Dostupné pod licencí public domain z WWW: Obrázek na pozadí: WALTERINCE. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Ocean_surface_wave.jpg. Dostupné pod licencí public domain z WWW: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Oceány a moře HYDROSFÉRA"

Podobné prezentace


Reklamy Google