Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Savana Obr. 1 – Savana – Gambie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Savana Obr. 1 – Savana – Gambie"— Transkript prezentace:

1 Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Přírodní poměry a rozdělení
Travnatá oblast tropického a subtropického pásu Rozdělení: Vlhké vznik v oblasti vykácených tropických deštných lesů např. oblast Guinejského zálivu Suché pokryty 1-2 metry vysokými travinami (využití – pastviny pro dobytek) např. v oblasti východní Afriky Zaplavované vznik na nepropustném podloží (v období dešťů se mění v bažinatou oblast) např. Pantanal (Brazílie) Obr. 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Rozložení ve světě Nejznámější – oblasti Afriky, sever Austrálie, Přední a Zadní Indie, část Brazílie a střední Ameriky Obr. 3 – Savana Červené šipky označují místa ve světe, kde najdeme savany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Fauna Afrika zebra, žirafa, antilopa, pakůň, lev, nosorožec, slon
Obr. 4 – Klokan Fauna Afrika zebra, žirafa, antilopa, pakůň, lev, nosorožec, slon Jižní Amerika mravenečník, pásovec, puma, jaguár, vlk hřivnatý Austrálie klokan, koala, pes Dingo Obr. 5 – Nosorožec Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Flóra Vlhké savany Suché savany
Obr. 6 – Blahovičník Vlhké savany 2 – 4 metry vysoké traviny (tzv. sloní tráva) ojedinělé stromy Suché savany 1 – 2 metry vysoké traviny Afrika – ojedinělé stromy (baobab) Austrálie – ojedinělé stromy (blahovičníky = eukalypty) Obr. 7 – Baobab Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Zajímavosti a problémy
V případě dostatku vody lze využít pro zemědělství proso, čirok, batáty, bavlník Využití pro pastevectví Místní názvy savan: Llanos – Venezuela, Kolumbie Campos – Brazílie Obr. 8 – Bavlník Problémy: Pytláctví – rozšířeno i v národních parcích (např. Serengetti, Virunga) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Použité zdroje informací
Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na Obr.1 - Obr.2 – Obr.3 – Obr.6 – Obr.7 – Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na Obr.4 – Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na Obr.5 – Obr.8 – Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Savana Obr. 1 – Savana – Gambie"

Podobné prezentace


Reklamy Google