Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tundra a polární pustina

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tundra a polární pustina"— Transkript prezentace:

1 Tundra a polární pustina
Obr. 1: Tundra - Svalbard Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Tundra podmínky pro život drsné klima (nízké teploty po celý rok)
dlouhá zima (až ¾ roku) permafrost – tzv. trvale zmrzlá půda Obr. 2: Tundra Obr. 3: Horská tundra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Lokalizace tundry severní okraj Sibiře, Skandinávie, Kanady, Aljašky
pobřežní oblasti Grónska Obr. 4: Rozložení tundry Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Fauna a flóra tundry Flóra Fauna mechy, lišejníky
v nižších zeměpisných šířkách brusinka, borůvka, vrba, bříza Obr. 5: Medvěd hnědý Fauna polární lišky, medvědi sobi ptáci (kachna, husa) Obr. 6: Rostlinstvo tundry Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Polární pustina podmínky pro život extrémně nízké teploty po celý rok
zima: dlouhá, temná a velmi drsná léto: krátké, chladné a světlé mírné oteplení nastává v květnu teplota půdy po celý rok pod 0 oC Obr. 7: Antarktida Obr. 8: Grónsko Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Lokalizace polárních pustin
severní pobřeží Evropy, Asie a Ameriky oblasti kolem pólů Obr. 10: Grónsko Obr. 9: Antarktida Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Fauna a flóra polárních pustin
Arktida: tuleni, mroži, lední medvědi, velryby Antarktida: tučňáci, albatrosové Flóra prakticky bez rostlinstva výjimečně mechy a lišejníky Obr. 11: Lední medvědi Obr. 12: Kosatka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Použité zdroje informací
Veškeré použité zdroje obrázků [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons. Obr. 1: Obr. 2: Obr. 3: Obr. 4: Obr. 5: Obr. 6: Obr. 7: Obr. 8: Obr. 9: Obr. 10: Obr. 11: Obr. 12: Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Tundra a polární pustina"

Podobné prezentace


Reklamy Google