Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_09-2-19_Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v 7. - 9. ročníku. Živiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_09-2-19_Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v 7. - 9. ročníku. Živiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_09-2-19_Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v 7. - 9. ročníku. Živiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Chaloupecká ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Anotace Prezentace seznamuje žáky se základními živinami, které se uplatňují v organismu. Prezentaci lze také použít k zápisům z hodiny do sešitu. Vhodné pro žáky 7. ročníku. Vypracovala Mgr. Barbora Chaloupecká Oblast Člověk a zdraví

2 Živiny  Živiny jsou látky, které organismus potřebuje pro výživu a růst. Přijímá je pomocí jídla a pití. [cit. 2010-01-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sma%C5%BEen%C3%BD_kv%C4%9Bt%C3%A1k.jpg

3 Uplatnění živin v organismu 1) živiny energetické – dodávají tělu energii (bílkoviny, tuky, sacharidy) 2) živiny stavební – využívány při stavbě a obnově všech tkání (minerální látky) 3) živiny ochranné – odolnost vůči nemocím (vitamíny)

4 Bílkoviny 1) živočišného původu – úplné bílkoviny – důležité pro člověka (maso, mléko, ryby, mléčné výrobky, mořské plody,…) 2) rostlinného původu – neúplné bílkoviny – neobsahují všechny potřebné látky (sója, tofu, čočka, fazole,…) [cit. 2008-04-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dai ry_Crest_Semi_Skimmed_Milk_Bottle.jpg [cit. 2010-09-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wi ki/File:Hov%C4%9Bz%C3%AD_m aso.jpg [cit. 2007-02-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/ File:Soja_texturiert.jpg [cit. 2005-04-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ttp://commons.wikimedia.or g/wiki/File:Tofu- beijingchina.jpg

5 Tuky obecně platí, že čím je tuk tužší, tím je hůře stravitelný sádlo, lůj x oleje rostlinné dodávají potřebné mastné kyseliny vitamíny rozpustných v tucích: A, D, E, K [cit. 2009-01-21]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/Fil e:Mucky_fat_(dripping).jpg [cit. 2009-01-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:B utterschmalz-2.jpg

6 Sacharidy Pro člověka nejvýznamnějším zdrojem energie Přebytečný cukr se přemění v těle na tuk 1) monosacharidy - cukr v ovoci 2) disacharidy – řepný, třtinový 3) polysacharidy – bramborový, pšeničný, rýžový, kukuřičný cukr [cit. 2006-06-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar_ 2xmacro.jpg


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_09-2-19_Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v 7. - 9. ročníku. Živiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno."

Podobné prezentace


Reklamy Google