Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o složení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o složení."— Transkript prezentace:

1 Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o složení potravy. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

2  metabolismus  cukry  tuky  bílkoviny  minerální látky  vitamíny

3  energie vzniklá přeměnou látek v těle se mění na teplo, chemickou energii tělních zásob a energii mechanickou (pohyb)  při přeměně jednoduchých látek na složité se energie spotřebovává, při přeměně složitých látek na jednoduché se uvolňuje

4 METABOLISMUS (přeměna látek a energií)  energie vzniklá přeměnou látek v těle se mění na teplo, chemickou energii tělních zásob a energii mechanickou (pohyb)  při přeměně jednoduchých látek na složité se energie spotřebovává, při přeměně složitých látek na jednoduché se uvolňuje

5  potrava se skládá z tzv. základních složek potravy  ty doplňují ostatní složky, například vitamíny, minerály a voda obrázek 1

6 Základní živiny  bílkoviny  základní stavební látky, základ enzymů a hormonů, význam pro růst a obnovu tkání  v mase, mléce, vejcích, luštěninách  tuky  zdroj energie  v rostlinných olejích, v másle, mléce  v tucích se rozpouštějí některé vitamíny  sacharidy  zdroj energie  sacharidy: ve škrobu a mouce, v bramborách, rýži, ovoci (glukóza, fruktóza), v řepném cukru  celulóza = vláknina, je v ovoci a zelenině, nestrávíme ji, ale je důležitá pro činnost tlustého střeva

7 Další složky potravy  voda  hlavní složka tkání  denně musíme doplnit ztrátu vody vzniklou pocením, dýcháním, močí a stolicí (asi 2 litry)  minerály  součást všech buněk  potřebujeme sloučeniny mnoha prvků: Ca, P, Na, K, Mg, I, Cl, Fe…  vitamíny  účastní se dějů v buňkách  přijímáme je hotové, nebo jako provitamín, ze kterého si tělo vitamín vytvoří ( β -karoten = provitamín A)  vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K)  vitamíny rozpustné ve vodě  pro zajímavost: výpočet BMIvýpočet BMI

8 SLOŽENÍ POTRAVY (výživa) Základní živiny  bílkoviny  základní stavební látky, základ enzymů a hormonů, význam pro růst a obnovu tkání  v mase, mléce, vejcích, luštěninách  tuky  zdroj energie  v rostlinných olejích, v másle, mléce  v tucích se rozpouštějí některé vitamíny  sacharidy  zdroj energie  sacharidy: ve škrobu a mouce, v bramborách, rýži, ovoci (glukóza, fruktóza), v řepném cukru  celulóza = vláknina, je v ovoci a zelenině, nestrávíme ji, ale je důležitá pro činnost tlustého střeva

9 Další složky potravy  voda  hlavní složka tkání  denně musíme doplnit ztrátu vody vzniklou pocením, dýcháním, močí a stolicí (asi 2 litry)  minerály  součást všech buněk  potřebujeme sloučeniny mnoha prvků: Ca, P, Na, K, Mg, I, Cl, Fe…  vitamíny  účastní se dějů v buňkách  přijímáme je hotové, nebo jako provitamín, ze kterého si tělo vitamín vytvoří ( β -karoten = provitamín A)  vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K)  vitamíny rozpustné ve vodě

10 Metabolismus:  energie vzniklá přeměnou látek v těle se mění na teplo, chemickou energii tělních zásob a energii mechanickou (pohyb), při přeměně jednoduchých látek na složité se energie spotřebovává, při přeměně složitých látek na jednoduché se uvolňuje Složení potravy:  Základní živiny:  bílkoviny - základní stavební látky, základ enzymů a hormonů, význam pro růst a obnovu tkání, v mase, mléce, vejcích, luštěninách  tuky - zdroj energie, v rostlinných olejích, v másle, mléce, v tucích se rozpouštějí některé vitamíny  sacharidy - zdroj energie, sacharidy: ve škrobu a mouce, v bramborách, rýži, ovoci (glukóza, fruktóza), v řepném cukru, celulóza = vláknina, je v ovoci a zelenině, nestrávíme ji, ale je důležitá pro činnost tlustého střeva

11  Další složky potravy:  voda  hlavní složka tkání  denně musíme doplnit ztrátu vody vzniklou pocením, dýcháním, močí a stolicí (asi 2 litry)  minerály  součást všech buněk  potřebujeme sloučeniny mnoha prvků: Ca, P, Na, K, Mg, I, Cl, Fe…  vitamíny  účastní se dějů v buňkách  přijímáme je hotové, nebo jako provitamín, ze kterého si tělo vitamín vytvoří ( β - karoten = provitamín A)  vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K)  vitamíny rozpustné ve vodě

12  Které složky potravy slouží jako zdroje energie?  Vyjmenuj potraviny, ve kterých se nacházejí bílkoviny.  K čemu potřebujeme, aby v potravě byly i vitamíny a minerály?  Během jednoho týdne si zapisuj všechny zkonzumované potraviny a jejich množství a zkus odhadnout, zda je tvůj jídelníček zdravý.

13  Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Vítězslav BIČÍK a Zdeněk MARTINEC. Přírodopis 3: pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 80 s. ISBN [ ]  Všechny uveřejněné odkazy [cit ] jsou dostupné pod licencí Creative Commons – – na  obr. 1 – složky potravy alimentos.jpg/480px-Rueda_de_los_alimentos.jpg alimentos.jpg/480px-Rueda_de_los_alimentos.jpg


Stáhnout ppt "Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o složení."

Podobné prezentace


Reklamy Google