Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_VkZ.8.19- Základní složky potravy název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM: 8. ročník – Člověk a zdraví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_VkZ.8.19- Základní složky potravy název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM: 8. ročník – Člověk a zdraví."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM: 8. ročník – Člověk a zdraví - Výchova ke zdraví- Základní složky potravy autor VM:Mgr. Kateřina Kostelecká období vytvoření VM: leden 2012 anotace:Výukový materiál je určen pro žáky 8.ročníku vzdělávacího oboru Výchova ke zdraví, tematického okruhu – Péče o zdraví. Formou prezentace se žák seznámí s tématem Základní složky potravy.

2 - cukry - tuky - bílkoviny - dostatečné množství vody, minerální látky a vitamíny Základní složky potravy

3 Cukry Představují nejrychleji využitelný zdroj energie. Složitý cukr – škrob je v mouce, rýži a bramborách. Celulóza tvoří vlákninu nezbytnou pro činnost střev. Laktóza – mléčný cukr v mléce. Sacharóza – nejběžnější sladidlo. Glukóza – hroznový cukr - v ovoci, hroznech. Fruktóza – obsažen v medu a zralém ovoci. Představují nejrychleji využitelný zdroj energie. Složitý cukr – škrob je v mouce, rýži a bramborách. Celulóza tvoří vlákninu nezbytnou pro činnost střev. Laktóza – mléčný cukr v mléce. Sacharóza – nejběžnější sladidlo. Glukóza – hroznový cukr - v ovoci, hroznech. Fruktóza – obsažen v medu a zralém ovoci.

4

5 Tuky Živočišné – sádlo, máslo, rybí tuk. - obsahují cholesterol, jehož nadměrný příjem může vést k onemocnění srdce. Rostlinné – olej slunečnicový, olivový. Jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Jsou potřebné pro příjem vitamínů. Živočišné – sádlo, máslo, rybí tuk. - obsahují cholesterol, jehož nadměrný příjem může vést k onemocnění srdce. Rostlinné – olej slunečnicový, olivový. Jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Jsou potřebné pro příjem vitamínů.

6

7 Bílkoviny Živočišné – v mase, vejcích, mléce a mléčných výrobcích Rostlinné – ve fazolích, čočce, sóje, hrachu Jsou důležité pro stavbu a funkci buněk a orgánů. Pro člověka jsou důležitější živočišné bílkoviny, protože obsahují nezastupitelné živiny. Živočišné – v mase, vejcích, mléce a mléčných výrobcích Rostlinné – ve fazolích, čočce, sóje, hrachu Jsou důležité pro stavbu a funkci buněk a orgánů. Pro člověka jsou důležitější živočišné bílkoviny, protože obsahují nezastupitelné živiny.

8

9 Voda Voda je životně důležitá. Voda je v těle základním rozpouštědlem. Je obsažena v krvi, míze, tkáňovém moku. Denní ztráta vody je asi 2l – v moči, potem, vydechováním, stolicí. Tyto ztráty musíme doplňovat příjmem tekutin. Voda je životně důležitá. Voda je v těle základním rozpouštědlem. Je obsažena v krvi, míze, tkáňovém moku. Denní ztráta vody je asi 2l – v moči, potem, vydechováním, stolicí. Tyto ztráty musíme doplňovat příjmem tekutin.

10

11 Minerální látky Hlavně soli vápníku, hořčíku, draslíku, sodíku, železa, fosforu, síry a dalších tzv. stopových prvků. Jsou potřebné pro tvorbu důležitých látek v organismu – železo pro tvorbu hemoglobinu, jód pro hormony štítné žlázy, vápník pro činnost nervové soustavy a svaly Hlavně soli vápníku, hořčíku, draslíku, sodíku, železa, fosforu, síry a dalších tzv. stopových prvků. Jsou potřebné pro tvorbu důležitých látek v organismu – železo pro tvorbu hemoglobinu, jód pro hormony štítné žlázy, vápník pro činnost nervové soustavy a svaly

12 Vitamíny Vitamíny přijímá člověk v malém množství. Vitamíny urychlují biochemické reakce. Jsou označovány písmeny. Rozpustné v tucích jsou A, D, E, K Rozpustné ve vodě B, C Vitamíny přijímá člověk v malém množství. Vitamíny urychlují biochemické reakce. Jsou označovány písmeny. Rozpustné v tucích jsou A, D, E, K Rozpustné ve vodě B, C

13

14 Vitamíny A – pro funkci sliznic a sítnice – v mléce, mrkvi, žloutku. B – pro činnost nervstva, kůže, tvorba krve – droždí, luštěniny, vnitřnosti. C – obranyschopnost, proti únavě, proti krvácení – v ovoci, zelenině. D – proti křivici – máslo, vejce, rybí tuk. K – ovlivňuje srážení krve – v listové zelenině. E – správný průběh těhotenství – obilné klíčky. A – pro funkci sliznic a sítnice – v mléce, mrkvi, žloutku. B – pro činnost nervstva, kůže, tvorba krve – droždí, luštěniny, vnitřnosti. C – obranyschopnost, proti únavě, proti krvácení – v ovoci, zelenině. D – proti křivici – máslo, vejce, rybí tuk. K – ovlivňuje srážení krve – v listové zelenině. E – správný průběh těhotenství – obilné klíčky.

15

16 Zásady správné výživy 1. Pestrost stravy. 2. Vyrovnaný příjem a výdej. 3. Vhodná úprava potravin – tepelně zpracovaná, syrová. 4. Dostatečný příjem vhodných tekutin. 5. Hygienické návyky. 1. Pestrost stravy. 2. Vyrovnaný příjem a výdej. 3. Vhodná úprava potravin – tepelně zpracovaná, syrová. 4. Dostatečný příjem vhodných tekutin. 5. Hygienické návyky.

17 Onemocnění Obezita. Žaludeční vředy Pálení žáhy. Mentální anorexie Bulimie Obezita. Žaludeční vředy Pálení žáhy. Mentální anorexie Bulimie

18 Otázky 1. Sestavte vyvážený jídelníček na jeden týden. 2. Najděte na internetu, jaký význam mají pro člověka vitamíny ? 3. Jak se bránit proti otylosti – navrhni možná řešení. 4. Který pořad v televizi nebo rádiu se zabývá redukcí hmotnosti ? 1. Sestavte vyvážený jídelníček na jeden týden. 2. Najděte na internetu, jaký význam mají pro člověka vitamíny ? 3. Jak se bránit proti otylosti – navrhni možná řešení. 4. Který pořad v televizi nebo rádiu se zabývá redukcí hmotnosti ?

19 ANOTACE Cíl hodiny: - seznámení se složením potravy - vysvětlení významu jednotlivých živin pro člověka - význam vyvážené stravy pro zdraví člověka - práce s prezentací - znalosti lze využít v dalších předmětech: výchově ke zdraví.

20 Použitá literatura, zdroje  LUDĚK J. DOBROURUKA, BLANKA VACKOVÁ, REGINA KRÁLOVÁ, PAVEL BARTOŠ. Přírodopis III. Praha: Scientia, ISBN  IVAN DYLEVSKÝ. Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, ISBN  JAN KANTOREK, JAROSLAV JURČÁK,JIŘÍ FRONĚK A KOL. Přírodopis 8. Olomouc: Prodos, ISBN  EDUARD KOČÁREK, EDUARD KOČÁREK. Přírodopis pro 8. ročník základní školy. Praha: Jinan,  JIŘÍ FRONĚK. Lidské tělo. Praha: Blug, ISBN  Zdroje : Vlastní tvorba  www. office.microsoft.com


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_VkZ.8.19- Základní složky potravy název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM: 8. ročník – Člověk a zdraví."

Podobné prezentace


Reklamy Google